INFOGRAFICE Comisia Europeană: Peste 40% din contractele publice din România au fost atribuite către ofertanți unici în 2017, fapt care întărește percepția de corupție
Numărul cazurilor de achiziții publice ineficiente este în continuare ridicat în România, se arată în raportul de țară publicat în această lună de Comisia Europeană. Ponderea procedurilor de negociere fără publicare prealabilă, situată la nivelul de 17 %, este în continuare una dintre cele mai ridicate din UE și peste 40% din contractele publice au fost atribuite în 2017 către ofertanți unici, fapt ce întărește percepția de corupție în rândul companiilor cu privire la achizițiile publice.
Graficul prezentat de experții Comisiei Eurpopene arată însă că România nu este pe primul loc în UE la capitolul contractelor publice atribuite către ofertanți unici în 2017. Pe primul loc este Slovenia (65%), urmată de Polonia (peste 50%) și Cehia (aproape 50%).
Referitor la percepția de corupție care persistă în rândul societăților comerciale cu privire la achizițiile publice, experții europeni fac trimitere în raportul de țară către un Eurobarometru Flash realizat în octombrie 2017 care tratează exact acest subiect: Afacerile și corupția. (vezi documentul atașat).
- Corupția – principala problema indicată de companiile din România în desfășurarea activității
La nivel european, aproape 4 din 10 companii din UE consideră corupția o problema în derularea afacerilor, dar nu această este considerată principala problemă. Cota de impozitare (63%) este cea mai frecvent menționată problemă, în timp ce schimbările bruște de legislație și politici publice (61%) precum și complexitatea procedurilor administrative (60%) sunt indicate de 6 din 10 companii. Corupția (37%) este cea mai mică problemă indicată de mediul de business european, fiind în scădere cu 3 puncte procentuale față de Eurobarometrul similar realizat în anul 2015.
Totuși, în România, corupția (85%) este principala problemă pe care o văd companiile în desfășurarea activității raportat la media europeană. Peste două treimi dintre firmele intervievate în Cipru (68%) și Grecia (67%) au dat același răspuns. În 10 din cele 28 de state membre UE, mai puțin de un sfert dintre companii văd în corupție o problema care le afectează activitatea. Cele mai mici îngrijorări pe această tema sunt în Danemarca (2%), Marea Britanie (9%), Suedia (8%) și Irlanda (8%).
- 67% dintre companiile din UE afirmă despre corupție că este răspândită în țară lor
La nivelul UE, 67% dintre companiile intervievate afirmă despre corupție că este răspândită în țara lor – o scădere de patru puncte procentuale față de rezultatele Eurobarometrului similar realizat în 2015. Companiile din Cipru (100%), Grecia (96%), România (96%) și Italia (94%) au fost cele care au afirmat despre corupție că este răspândită în țara lor, la polul opus în această privință situându-se companiile din Danemarca (12%).
- Favorizarea rudelor și prietenilor în afaceri și în instituțiile publice este considerată cea mai răspândită practică de corupție în UE
Aproape jumătate dintre companiile din UE (47%) au afirmat că favorizarea rudelor și prietenilor în afaceri este cea mai răspândită practică de corupție în țările lor, un procent similar (44%) declarând că același lucru se întâmplă și în instituțiile publice.
- În majoritatea statelor UE, cel puțin jumătate dintre companii consideră că apropierea prea mare între afaceri și politică duce la corupție
Acest punct de vedere este împărtășit aproape de toate companiile din Grecia care au participat la acest sondaj (97%), procente ridicate fiind și în Bulgaria (94%), România (93%), Cehia și Cipru (92%). În 19 țări UE, peste trei sferturi (75%) dintre companii împărtășesc acest punct de vedere. Pe de altă parte, acest punct de vedere este mai puțin împărtășit în Danermarca (36%) și Luxemburg (35%).
- Pentru mai multe detalii privind răspunsurile companiilor din România citiți Eurobarometrul Afacerile și Corupția atașat articolului.