Sari direct la conținut

ING, Allianz-Tiriac si Generali, aproape de pierderea unui portofoliu important de pensii private obligatorii

HotNews.ro

Arbitrul pietei pensiilor private (CSSPP) vrea sa modifice mecanismul de distributie aleatorie a noilor intrati in sistemul pensiilor private, pentru a reduce concentrarea din piata, in conditiile in care circa 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu, catre administratori in functie de cotele de piata. Masura ar afecta direct primii trei jucatori din piata, ING, Allianz-Tiriac si Generali. CSSPP propune distribuirea in cote egale a participantilor, fapt care ar favoriza jucatorii mici, in timp ce marii administratori vor distributie in functie de randamentele fondurilor.

Arbitrul pietei pensiilor private (CSSPP) vrea sa modifice mecanismul de distributie aleatorie a noilor intrati in sistemul pensiilor private, pentru a reduce concentrarea din piata, in conditiile in care circa 80% dintre participanţii noi la sistem sunt distribuiţi aleatoriu, a precizat miercuri Ion Giurescu, vicepresedintele institutiei, potrivit NewsIn. Drept solutie, autoritatea propune distribuirea în cote egale a participanţilor in cauza între administratori, in timp ce administratorii propun distribuire in functie de randamentul fondurilor.

„Este o concentrare prea mare a pietei. Trebuie sa gasim solutii ca piata sa fie echilibrata”, a afirmat Giurescu.

In prezent, distribuirea se face pe baza cotei de piata, insa Ion Giurescu sustine ca nu ar fi corect ca jucatorii cu cea mai mare cota de piata, la care au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni, sa beneficieze automat de cel mai mare numar de participanti.

Ca solutie, el a propus distribuirea in cote egale a participantilor intre administratori sau, pe o perioada limitata de trei ani, jucatorilor cu o cota de piata peste o anumita limita sa nu li se mai distribuie noi participanti.

Giurescu a argumentat ca administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, ci se bazeaza pe faptul ca au o anumita cota de piata.

Administratorii accepta o schimbare, dar vor ca distribuirea aleatorie sa se faca in functie de randamentele fondurilor

In replica, administratorii de pensii private obligatorii spun ca accepta schimbarea modului de distribuire aleatorie a noilor intrati in sistemul pilonului II, dar popun ca alocarea sa se faca in functie de randamentele fondurilor si nu in cote egale intre jucatori, asa cum ar dori CSSPP.

„CSSPP ar trebui sa aleaga metoda care sa reprezinte cel mai bine interesele participantilor. Una dintre solutii ar fi ca distribuirea participantilor sa se faca in functie de randamentul pe ultimii doi ani, asa cum se intampla deja in Polonia”, a declarat pentru NewsIn Cornelia Coman, presedinte al consiliului de administratie al ING Fond de Pensii.

Ea a adaugat ca multi participanti ajung sa fie repartizati aleatoriu pentru ca intervalul de trei luni in care acestia isi pot alege fondul de pensii nu e suficient de mare ca administratorii sa-i gaseasca si sa le prezinte oferta.

„ING a propus ca acest interval sa se extinda macar la sase luni, timp in care sa-i putem aborda pe acesti noi intrati”, a mai spus Coman.

Directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, a declarat pentru NewsIn ca alocarea egala intre administratori a noilor intrati in sistem nu este una constructiva.

„CSSPP ar putea avea in vedere alte sisteme de alocare. Noii intrati in sistem ar putea fi alocati in functie de performantele administratorilor”, a precizat Crinu Andanut.

„Mai mult decat atat, alocarea egala nu serveste interesului participantilor, in conditiile in care fondurile mari au sanse sa obtina randamente mai bune”, a mai spus Andanut.

Seful Allianz-Tiriac Pensii Private considera ca o astfel de masura nu va duce decat la o crestere a numarului de transferuri, pentru ca noii intrati in sistem sunt distribuiti la fonduri mai putin performante, urmand ca persoanele distribuite aleatoriu sa se transfere ulterior la fonduri mai performante.

De aceeasi parere este si directorul general al AIG Fond de Pensii, Mihai Coca-Cozma, care crede ca cel mai bun mod de a distribui participantii este cel in functie de randament, astfel incat cei distribuiti sa ajunga la cei mai buni administratori.

El subliniaza, insa, ca in prezent piata este mult prea concentrata, iar primii doi administratori au o cota de piata mult prea mare.

„Nu e un lucru bun pe termen lung, pentru ca micsoreaza competitivitatea. Orice masura gandita pentru a atenua aceasta concentrare a pietei este una buna”, a afirmat Coca-Cozma.

Datele APAPR arata ca dupa primele noua luni din acest an, primele trei locuri pe piata pilonului II de pensii sunt detinute de ING (cu o cota de piata de 33,2%), Allianz-Tiriac (25,5%) si Generali (9,5%). ING are peste 1,5 milioane participanti la fondul administrat, Allianz-Tiriac are peste 1,1 milioane participanti, iar Generali peste 414.000 participanti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro