Initiativa privind interzicerea obscenitatilor pe Internet ingrijoreaza organizatia Reporteri fara Frontiere
Lia Olguta Vasilescu, parlamentar PSD care a anuntat o initiativa legislativa privind interzicerea comentariilor injurioase pe site-uri si forumuri, a determinat organizatia Reporteri fara Frontiere sa ii adreseze o scrisoare prin care sa-si exprime ingrijorarea fata de aceasta intentie. RfF apreciaza ca „o astfel de masura pune in pericol libertatea de exprimare, iar un eventual proiect legislativ pe aceasta tema este o solutie care afecteaza libertatea autoreglementarii site-urilor si forumurilor”.
Scrisoarea adresata senatorului:
„Parlamentul Romaniei
Dna Senator Lia Olguta Vasilescu
Membru al Parlamentului
Subiect: Proiectul de lege pentru moderarea forumurilor de Internet
Stimata doamna Vasilescu,
Reporteri fara frontiere si ActiveWatch, organizatia-partenera din Romania, isi exprima ingrijorarea vizavi de intentia dumneavoastra de a promova un proiect de lege care sa interzica orice comentarii injurioase postate in special pe site-urile media si care sa limiteze accesul utilizatorilor cu limbaj abuziv pe anumite site-uri si forumuri.
Consideram ca o astfel de masura pune in pericol libertatea de exprimare, iar un eventual proiect legislativ pe aceasta tema este o solutie care afecteaza libertatea autoreglementarii site-urilor si forumurilor.
Desi initiatorii acestui proiect au invocat legislatia internationala in sprijinul demersului de a reglementa comentariile utilizatorilor de Internet, informatia este gresit inteleasa. Exista, intr-adevar, cazuri, dar acestea sunt putin reprezentative. De exemplu, o astfel de lege a fost adoptata de curand in Iordania, stat care nu are un istoric bun in respectarea drepturilor omului. O legislatie restrictiva a Internetului exista si in Turcia, tara a carei aderare la Uniunea Europeana este intarziata, in mare parte din cauza incalcarilor drepturilor omului.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului, un reper incontestabil pentru libertatea de exprimare, a dat castig de cauza in numeroase situatii jurnalistilor care au folosit un limbaj socant, exagerat sau injurios. De multe ori, libertatea de exprimare a avut intaietate in raport cu argumentele celor care s-au declarat lezati. Acelasi principiu este aplicat si de Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii.
In calitatea sa de membru al Uniunii Europene, Romaniei are datoria sa incurajeze un mediu virtual liber si independent, care sa nu se supuna unor reguli contrare libertatilor pe care le promoveaza. Este esential atat sprijinul parlamentarilor europeni, cat si al celor nationali, pentru apararea viitorului Internetului si a credibilitatii promovarii drepturilor fundamentale ale omului de catre Europa.
De aceea, va solicitam sa retrageti sprijinul pentru acest proiect de lege si va stam la dispozitie pentru orice alte informatii.
Cu stima,
Jean-François Julliard
Reporteri fara Frontiere/
Liana Ganea
/ActiveWatch