Sari direct la conținut

Intarata-i drace!

Cand aceste lovituri pe sub centura sunt concepute in „laboratoarele” unor partide politice, cu scopul de a lovi in adversari, putem spune ca avem de-a face cu actiuni imorale, dar relativ frecvente, atat in Romania cat si in democratiile consolidate. Cu conditia neamestecului serviciilor secrete.

Pentru ca sunt si situatii cand, in mod vadit, asemenea diversiuni sunt puse la cale din interiorul unor servicii secrete, dintre cele oficiale sau din servicii secrete paralele. Care functioneaza ilegal.

Cred ca nu exagerez cand afirm ca, de cate ori avem de-a face cu un asemenea fenomen, vorbim de fapte si acte de politie politica care lezeaza grav mecanismele statului de tip democratic, drepturile si libertatile persoanelor si afecteaza, fara nici un fel de dubiu, siguranta nationala.

In asemenea situatii este de datoria Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa intervina prompt pentru a afla care sunt persoanele si fortele care au montat diversiunea, urmand ca acestea sa fie pedepsite conform legii.

Nu imi ramane decat sa sper ca acum nu avem de-a face cu un scenariu de acest fel. Poate ca pur si simplu a aparut o noua agentie de stiri care isi spune Investigations News Agency si afirma, usor teribilist si dramatic, ca reprezinta un „serviciu dedicat in principal informatiilor provenind din aria serviciilor secrete”.

Cert este ca, pana una-alta, primul flux promotional de stiri se ocupa de politica la cel mai inalt nivel si precizeaza ca agentia ar dispune de importante surse de informatii, atat la Palatul Victoria cat si la Cotroceni. Ceea ce nu poate insemna decat ca a penetrat atat Guvernul Romaniei cat si institutia prezidentiala.

Sau ca serviciile secrete, prezente in ambele institutii, furnizeaza informatii confidentiale unei societati comerciale de presa. Contra cost sau gratuit. Daca este contra cost, atunci nu poate fi vorba decat de ofiteri ai serviciilor secrete mituiti. Daca serviciul este insa „prestat” gratuit, trebuie aflat ce se ascunde in mintea respectivilor voluntari.

Doresc ei ca, prin intermediul presei, sa aduca la lumina informatii care sunt de interes public, contribuind astfel la o crestere a transparentei puterii? Sau intentia este de tip diversionist? Dar daca, pur si simplu, a aparut o noua agentie de stiri care lucreaza corect?

Cu rezervele pe care le-am expus mai sus, publicam totusi o parte din informatiile cu caracter politic – adevarate sau nu – furnizate de noua agentie de stiri care la randul ei poate fi adevarata sau nu. Daca asa numita depesa de presa este corecta, in substanta ei, atunci devin explicabile o serie de convulsii prin care trece puterea, incepand din toamna anului 2002.

Pot fi mai usor de inteles loviturile extrem de dure pe care si le-au aplicat unii altora, oamenii din jurul sefului statului si oamenii din jurul premierului. Si din cand in cand, chiar cei doi, respectiv Nastase si Iliescu.

Si, din nou, sub conditia veridicitatii, devin explicabile, prin prisma acestor informatii, ultimele decizii anuntate de Nastase prin care i-a scos de la comanda partidului pe unii dintre principalii sai colaboratori.

Dar daca depesa de presa este doar o inventie si o diversiune? In aceasta ipoteza tot merita sa facem o exceptie de la regula si sa o publicam.

Daca ne aflam in ipoteza unei actiuni de politie politica, atunci avem una dintre cele mai elocvente mostre ale razboiului murdar declansat din zonele cele mai intunecate ale societatii romanesti si care nu vizeaza altceva decat crearea unei instabilitati politice.

Pe fondul unor neintelegeri reale recunoscute si asumate de cei doi oameni politici, Iliescu si Nastase, este posibil ca forte oculte sa incerce, si pana la un punct chiar sa reuseasca, sa toarne gaz pe foc. Si sa arunce in aer, la modul „intarata-i drace”, si ceea ce a mai ramas intreg si viabil din constructia PSD.

Daca asa numita depesa de presa este corecta, ne aflam in fata unei situatii grave, a unui conflict care o data declansat, poate crea, in toamna acestui an, surprize politice si electorale de mari proportii. Iar daca e diversiune, e la fel de grav. E politie politica.

Si avem datoria sa facem investigatii si sa aflam un adevar pe care poate institutiile abilitate ale statului se feresc sa il afle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro