Sari direct la conținut

Inteligența arficială este o unealtă: Cu un ciocan poți construi o casă sau poți omorî pe cineva – profesor WU Vienna

HotNews.ro
Inteligenta Artificiala, Foto: Wrightstudio | Dreamstime.com
Inteligenta Artificiala, Foto: Wrightstudio | Dreamstime.com

Inteligența artificială, pentru mine, este o unealtă și poți face multe lucruri cu o unealtă, susține Barbara Stöttinger, decanul WU Executive Academy și directorul academic al MBA Marketing & Sales.

„Cu un ciocan poți construi o casă sau poți omorî pe cineva. Cred că este important să avem valori puternice și să construim pe acestea”, a precizat ea.

  • O poți folosi pentru lucruri rele? Desigur! Aici intră în discuție regulile și reglementările.

Potrivit acesteia, suntem la mijlocul fenomenului AI, nu la final.

„Vedem aplicabilitate în anumite zone. Devine mai bun în fiecare an. Avem tehnologia și infrastructura pe care să pornim, în ceea ce privește puterea calculatoarelor”, a explicat Barbara Stöttinger.

Este de părere că inteligența arficială poate ajuta liderii în luarea deciziilor.

În medicină, de exemplu, spune ea, dacă ești un doctor excelent în domeniul tău ai o anumită capacitate de a citi atât de multe studii și să analizezi cercetări științifice.

„Dacă folosești AI și pentru a face această muncă manuală, automat în câteva secunde, și apoi preiei rezultatul, de ce nu ar trebui să te folosești de asta? Este în beneficiul tău. Te poți concentra pe alte lucruri. Este și în beneficiul pacienților pentru e obține rezultate excelente”, a precizat decanul WU Executive Academy.

Care sunt limitările inteligenței artificiale

„Unde văd limitările? Cred că sunt în tehnologie, adică în modelele din spatele programării care este făcută de oameni. Oamenii au prejudecăți și tot felul de lucruri de acest gen”, a spus ea.

Inteligența Artificială poate fi exterm de bună în pregătirea soluțiilor pentru anumite decizii, în prezicerea anumitor lucruri pe baza unui tipar trecut. Și aceasta este una dintre limitări.

Potrivit decanului, mașinăria (AI), în sine, este agnostică în sensul că produce un rezultat.

„Dar decizia depinde de sistemul de valori al fiecăruia, de viziune, de modul în care urmează o anumită agendă. Ăsta este nucleul conducerii (al leaderilor n.r). Mai este vorba și despre a atrage oamenii în proiect. Așadar, trebuie să creezi entuziasm în compania ta, în echipa ta cu privire la viitor, la viziunea pe care ai creat-o pe baza pregătirii pe care ți-a dat-o mașina. Nu cred că asta se va schimba”, a precizat ea.

  • „Creativitatea este un alt punct. Inteligența artificială se bazează pe modele. Dacă mergi într-o direcție complet diferită sau combini lucrurile, ori vii cu propria perspectivă, dacă adaugi alta, aici este locul liderilor, aici intervin conducerea și personalitatea liderilor”.

„Mai este vorba și despre interacțiunea umană nu numai în companie, cât și în afara ei. Gândiți-vă la conversațiile cu clienții, adică să înveți din ele, să inovezi, să creezi noi idei, să negociezi. De ce ar vrea un om să vorbească cu mașinăria despre aceste lucruri?”, a spus ea.

Să nu fim sclavii, ci stăpânii inteligenței artificiale

„La fel ca în orice tehnologie, nu ar trebui să încercăm să depășim mașinăriile. Un cal nu poate depăși o mașină, oricât de repede ar alerga. Încercați să vedem ce putem face și cum o putem folosi. Să nu fim sclavii, ci stăpânii inteligenței artificiale”, a precizat ea.

Barbara Stottinger spune că ChatGPT este atât de bun pe câte este de hrănit.

„Dacă pui întrebări stupide, care nu sunt prea rafinate, primești răspunsuri proaste”, a precizat ea.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro