Sari direct la conținut

Inteligența artificială și venitul minim universal garantat pentru a nu face nimic / Dacă primim bani pentru nimic, atunci valorăm nimic – profesor

HotNews.ro
Oameni care nu fac nimic, Foto: Victorass88 | Dreamstime.com
Oameni care nu fac nimic, Foto: Victorass88 | Dreamstime.com

A primi bani gratuit nu reprezintă o cale sănătoasă, este de părere Barbara Stöttinger, decanul WU Executive Academy și directorul academic al MBA Marketing & Sales, făcând referire la faptul că inteligența artificială va duce la dispariția unor locuri de muncă.

“Cred că a fost un studiu în Austria (în anii ‘20-30 n.r.) în rândul persoanelor care nu aveau loc de muncă într-o anumită regiune. Primeau bani cât să supraviețuiască, deci nu este vorba despre un venit decent. Sociologii au aflat în 1920 sau 1930 că oamenii au început să dezvolte probleme mentale”, a spus ea.

De ce?

„Pentru că nu aveau un scop în viață, iar munca este legată de un scop. Cred că un venit universal nu va rezolva lucrurile. Deci orice ar fi, trebuie să găsești un loc de muncă care este destul de decent pentru a duce o viață bună. A primi bani gratuit nu cred că este, în opinia mea, o cale sănătoasă”, a precizat Barbara Stöttinger.

  • „Cred că au fost experiemente în Finlanda, recent, când au încercat asta pentru un an pentru o anumită populație, dar au oprit-o. Opinia mea, nu e bazată pe studii, e că trebuie să fii ocupat, să fii recompensat pentru asta. Poți fi ocupat muncind”.

Banii gratuiți, ușurare pe termen scurt: devii dependent de Guvern

“A primi bani gratuit este o ușurare pe termen scurt, dar nu pe termen lung. Creează o anumită dependență. Devii dependent de Guvern. Îți trimite un cec. Dacă guvernul se schimbă, ce faci?”, afirmă decanul.

Banii, spune ea, reprezintă un indicator care arată valoarea.

“Dacă primim bani pentru nimic, atunci valorăm nimic. Cred că asta nu este sănătos. Este bine să le oferi oamenilor o sarcină și o idee”, a afirmat Barbara Stöttinger.

Potrivit acesteia, vedem și în cazul celor care sunt șomeri de multă vreme: au tot felul de probleme și nu vor să stea acasă și să nu facă nimic.

“Nu cred că sunt multe, dar sunt gospodării în Austria în care nicio generație nu a muncit. Deci părinții tăi au fost dependenți de banii sociali. Nici nu se ridică să-și ducă copiii la școală. Deci ce să așteptăm de la acei copii, de la modelele pe care le văd? Majoritatea dintre ei vor ajunge în aceeași situație. Nu cred că este un fenomen în Austria, dar asta se întâmplă când primești bani fără a face nimic”, a precizat ea.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro