Sari direct la conținut

INTERACTIV Care este numărul de reproducție R al coronavirusului în România

HotNews.ro
Numarul de reproductie R al coronavirusrului in Romania, Foto: Graphs.ro
Numarul de reproductie R al coronavirusrului in Romania, Foto: Graphs.ro

Numărul de reproducție „R” reprezintă numărul mediu de pacienți infectați care provin de la un singur caz. Când numărul „R” este peste 1, înseamnă că epidemia crește – o persoană infectează mai mult decât o altă persoană. Când „R” este sub 1 atunci epidemia scade, iar când „R” este aproximativ 1, zilnic apare un număr aproape egal de cazuri noi.

Graficul a fost realizat pe platforma Graphs.ro de către Dragoș Vana, iar numărul de reproducție R a fost calculat împreună cu statisticianul Valentin Pârvu.

Pentru a fi calculat numărul de reproducție „R” e nevoie de știut durata de incubație a virusului, durata de la apariția simptomelor la raportarea cazurilor, precum și timpul de transmisie de la caz la următorii pacienți, explică autorii.

Următoarea procedură a fost folosită pentru estimarea numărului R efectiv:

  • Data de infectare a cazurilor raportate zilnic au fost imputate. Distribuția Gamma cu medie de 5.3 zile (1 – 13 zile) a fost folosită pentru perioada de incubație și distribuția Exponențială cu medie de 6.1 zile (0 – 18 zile) a fost folosită pentru durata între apariția simptomelor și raportarea cazurilor. Cumulat, cazurile sunt estimate a fi raportate după în medie 11 zile de la infectare (Table S1 în Kucharski et al).
  • Numărul de infecții noi care nu au fost încă raportate au fost estimate folosind distribuția binomiala negativă. Luând în considerare incubația și durata până la raportare, se poate estima câți pacienți infectați în urmă cu cel puțin 4 zile au fost deja raportați. Infecțiile apărute astăzi sau în ultimele 3 zile nu pot fi estimate precis, deci ultimul R este estimat pentru 4 zile în urmă.
  • Numărul de reproducție efectiv (R) a fost calculat folosind metodă descrisă în Cori et al. pe ferestre săptămânale. Distribuția intervalului de transmisie (perioada în care un pacient transmite infecția următorului pacient) a fost Gamma cu o medie de 4.7 zile (Nishiura et al).
  • Pașii 1-3 au fost simulați repetat 1000 de ori. Media R, împreună cu intervale de confidențe au fost apoi calculate din cele 1000 de modele simulate.

Vrei să vezi graficul mare, într-un tab separat? Click aici pentru Graficul numărului de reproducție R al coronavirusului în România.

Vezi și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro