Sari direct la conținut

International Herald Tribune: Arbitrul telecom din Romania, prins intre cerintele UE si interesele financiare ale autoritatilor

HotNews.ro

A reglementa piata telecom din Europa nu este un lucru usor, mai ales in conditiile in care autoritatile publice mai detin inca importante actiuni in cadrul unor fosti operatori de stat care au avut monopol, scrie International Herald Tribune, care da exemplu concedierile facute de premierul Tariceanu in Romania. Astfel demiterea lui Dan Georgescu de la ANRCTI este vazuta ca ilustrand „pozitia fragila pe care multe autoritati nationale de reglementare o au in tarile UE, prinse la mijloc intre cerintele europene de mentinere a unei piete libere si corecte si interesele financiare ale autoritatilor”.

„Nimeni nu afirma ca Georgescu ar fi fost demis pentru ca ar fi suparat fostul operator cu monopol, Romtelecom (…) dar concedierea sa ilustreaza pozitia fragila pe care multe autoritati nationale de reglementare o au in tarile UE, prinse la mijloc intre cerintele europene de mentinere a unei piete libere si corecte si interesele financiare ale autoritatilor”, se precizeaza in articolul IHT.

Publicatia relateaza in editia de duminica despre situatia mai multor tari in care autoritatile detin pachete de actiuni in cadrul unor puternici operatori telecom odata cu monopol in piata si situatia institutiilor de reglementare aflate in subordine, printre acestea figurand si Romania. Pe piata romaneasca, statul detine, prin Ministerul Comunicatiilor, un pachet de 45,99% din actiunile companiei Romtelecom, pachetul majoritar, de 54,01% fiind detinut de grupurile de telecomunicatii OTE si Deutsche Telekom.

Articolul prezinta povestea demiterilor atat ale lui Dan Georgescu cat si a lui Ion Smeeianu de catre premierul Tariceanu, victoria acestora in instante si intoarcerea la conducerea unei autoritati desfiintate de guvern prin ordonante de urgenta de restructurare, dar si faptul ca Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii a trimis doua scrisori de urgenta autoritatilor romane in care cere explicatii in aceasta privinta.

In opt din cele 27 de state membre UE, autoritatile nationale detin pachetele majoritare de actiuni in cadrul unor fosti operatori telecom cu monopol in piata, ceea ce le da drept de veto in cazul deciziilor majore la nivelul acestor companii, potrivit Asociatiei Europene pentru Concurenta in Telecomunicatii (ECTA), care reuneste noii operatori intrati pe piata telecomunicatiilor, citate de IHT. In alte zece tari din UE, respectiv Germania, Franta, Austria, Suedia si Romania, autoritatile detin pachete minoritare de actiuni, dar sunt in acelasi timp cei mai mari actionari.

„Este nevoie ca independenta autoritatilor de reglementare sa fie definita clar de lege, ceea ce nu se intampla intotdeauna”, declara Levi Nietvelt, economist in cadrul Biroului European al Uniunilor Consumatorilor (BEUC), principala reprezentanta la nivel european a organizatiilor nationale de protectie a consumatorilor, care include 41 de organizatii nationale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro