Sari direct la conținut

Internetul omniprezent si cinci moduri in care smartphone-ul se va transforma in urmatorii ani

HotNews.ro

Smartphone-ul va fi la moda si in urmatorii ani, iar aparitia acestui internet omniprezent – conexiunea globala a tuturor dispozitivelor digitale si electronice – va face ca telefonul inteligent sa se transforme enorm in urmatorii ani. Care sunt cele cinci trepte de dezvoltare ale smartphone-urilor si ce se va intampla dupa aceea explica un studiu al ZenithOptimedia si Performics.

Internetul omniprezent – conexiunea globala a tuturor dispozitivelor digitale si electronice – este programat sa le dea consumatorilor un intreg univers mobil, personalizat si plin de avantaje, care va trece insa dincolo de granitele smartphone-ului si ale altor dispozitive de acest gen. Aeasta este principala predictie a unui studiu asupra trendurilor, intreprins de ZenithOptimedia si Performics.

Publicat o data cu inceperea Congresului Mobile World 2014, acest studiu cu titlul “Internetul omniprezent: De ce Hiper-Conectivitatea va insemna sfarsitul Smartphone-ului”, sustine faptul ca noua era a internetului va fi prin excelenta mobila.

Studiul preconizeaza ca termenul “mobil” va cunoaste o schimbare de sens, incetand sa mai desemneze in mod specific un anumit gen de dispozitive portabile, fiind centrat pe comportamentul oamenilor, multitudinea de dispozitive la care au acces si la sirul incomensurabil de puncte de conexiune, integrate in aceasta lume din jurul lor.

ZenithOptimedia si Performics sustin ca asa numitul “Internet omniprezent” (The Internet of Everything) ar trebui mai degraba numit “Mobilul omniprezent” (Mobile of Everything), din moment ce atentia noastra va fi comutata catre consumator, care va putea sa se conecteze online, oriunde va fi, fie prin intermediul obiectelor si echipamentelor electronice din jur, prin dispozitive portabile, atasate obiectelor de imbracaminte sau chiar incorporate sub piele.

Realizatorii studiului au identificat cinci trepte principale de dezvoltare, care vor duce la cresterea smartphone-urilor in anii ce urmeaza, timp in care ne vom apropia din ce in ce mai mult de hiper-conectivitate.

In primul rand, asteptarile noastre fata de smartphone devin tot mai mari, de vreme ce acesta devine tot mai intuitiv si se conecteaza tot mai mult cu dispozitivele din jurul nostru.

In al doilea rand, smartphone-urile devin instrumente “inteligente”, capabile sa detecteze schimbari intervenite in starea si in comportamentele noastre prin tehnologia biometrica.

In al treilea rand, smartphone-ul va continua sa devina dispozitivul cheie prin care ne vom controla si organiza viata. Multe aplicatii noi ii vor oferi capacitatea de a fi singurul instrument pe care il vom folosi in administrarea digitala a functionalitatii dispozitivelor din locuinta.

In al patrulea rand, smartphone-ul va fi tot mai des folosit in facilitarea diverselor achizitii.

In al cincilea rand, prin progresele industriei automobilelor, acestea devin dispozitive mobile cu drepturi proprii, furnizandu-ne un intreg set de functionalitati digitale in timp ce conducem.

Pe de alta parte, studiul afirma ca o data ce vom atinge hiper-conectivitatea si ne vom bucura de aceasta lume informatizata, controlata de milioane de senzori si ecrane incorporate in spatiul care ne inconjoara, smartphone-ul, asa cum il cunoastem la acest moment, se va metamorfoza intr-o multitudine de dispozitive diferite.

ZenithOptimedia si Performics considera ca in acest punct vom asista la o tranzitie de la “smartphones” la “smartcities” . Orasele noastre din viitor sunt setate sa fie acoperite de o retea de senzori wireless, care vor putea furniza date catre oricine si ne va da posibilitatea controlului mobil asupra vietii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro