Sari direct la conținut

INTERVIU acasa la Subcarpati: Romania e locul in care pot sa umblu in picioarele goale si sa simt ca sint liber / Exista un capital estetic grozav in jurul folclorului

INTERVIU acasa la Subcarpati: Romania e locul in care pot sa umblu in 
picioarele goale si sa simt ca sint liber / Exista un capital estetic 
grozav in jurul folclorului

Au scos folclorul de la naftalina si sint cei care au suflat praful de pe discuri, cum le place lor sa spuna, cu toate ca „muzica a fost frumoasa de-a lungul timpului”. Subcarpati este trupa care a pus folclorul romanesc intr-o lumina noua si l-a imbinat cu sunete grele, de la drum and bass, hip-hop, trip-hop si dancehall, presarate cu ritmuri electronice. Muzica lor, „culeasa din cartier”, a devenit un rau necesar care ne face pielea de gaina si sufletul sa danseze. Am fost curiosi sa vedem cum arata o repetitie Subcarpati, asa ca am mers la ei acasa.

Repetitiile incep, de regula, la 18.30, la cunoscutul studio Baba Novac, de care tot auzim in piesele Subcarpati. Cand am ajuns acolo cu Sebi, colegul meu, erau o mana de oameni. O parte se jucau la instrumente, unii faceau ultimele retusuri la un videoclip de-ale lui Vali Umbra, iar altii pregateau cafele.

Pe hol, o pisica portocalie isi dadea aere de stapana. Parea sa cunoasca fiecare colt din casa si sa fie la curent cu absolut tot ce misca pe acolo. O atmosfera calduroasa care iti transmite o stare de bine, „de acasa”. Usor, usor au inceput sa apara oameni. Prieteni, colaboratori, surori, iubite, dar si persoane care mi-au povestit cu entuziasm despre proiecte de teatru, film si muzica. „Oamenii lor” s-au adunat. Unul a adus placinta, altul a venit cu palinca, iar de voia buna s-au ocupat baietii. Acasa la Subcarpati esti intampinat fix de ceea ce se transmite si prin muzica lor: de ideea de familie. Te simti ca-ntre frati, cum ar zice ei.

Subcarpati a creat un colectiv de artisti, faceti muzica impreuna si cantati live la concerte. Cum au ajuns cantarile voastre la forma asta?

Bean MC– Gasca a inceput sa se mareasca in momentul in care am inceput sa iesim cu fanii la bere, fanii ne-au devenit astfel prieteni si asa au inceput sa se uneasca gastile. Sint tot soiul de oameni cu aptitudini care isi aduc aminte ca stiu sa cante, dar care au nevoie de curaj. Avem prieteni tineri care au nevoie de o oarecare ghidare muzicala.

Afo– Sintem o gasca de prieteni al carei numitor comun este muzica. Mai mult decat atat ne si intelegem bine, iesim impreuna, sintem o familie.

Voi faceti muzica independent, fara sprijinul vreunei case de discuri. Veti merge in continuare pe formula asta?

Vali Umbra– Da, asta ne dorim. Noi nici macar nu stim ce inseamna o casa de discuri. E foarte misto sa fii independent, ai posibilitatea sa interactionezi cu tot felul de oameni.

Bean MC– Noi am crescut mari singuri. In urma cu 15 ani aveam nevoie de instrumentale si am vazut cat de ciudat este sa alergi dupa microfoane, oameni si studiouri si usor, usor, intr-un an, am invatat sa mi le fac singur si am ramas independent de atunci.

Muzica voastra e gratis, pe net, de cand s-a lansat Subcarpati si pina acum. In afara de asta, ati refuzat branduri mari care s-au oferit sa va sponsorizeze si sa se asocieze cu numele vostru. Are Subcarpati un crez pe care il urmeaza?

„Nu sintem o gasca de haiduci care cresc in padure si nu cunosc cutumele orasului”

Bean MC– Da, e vorba de bun simt, iar asta cam lipseste de la unele companii de publicitate. Exista branduri cu valori, dar fiecare dintre noi are si cunostinte de marketing. Nu sintem o gasca de haiduci care cresc in padure si nu cunosc cutumele orasului.

Reusiti sa traiti din muzica?

Bean MC– Unii dintre noi au locuri de munca, dar atata vreme cat avem un studio, unde daca vrem sa bem sau sa mancam ceva punem bani la bani, cand ai asa o familie, te descurci. In gasca Subcarpati sint si oameni care sint obisnuiti cu ideea de a avea un job si astfel simt nevoia sa ramana in sistem. Pentru mine, insa, faptul ca am fost concediat a fost unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-au intamplat.

Subcarpati a creat un nou stil muzical si a scos folclorul de la naftalina. De unde deschiderea catre folclor?

Bean MC– Ne bucuram sa fim cei care au dat un fel de reset la folclor, sa fim o reimprospatare, dar faptul ca proiectul nostru a luat amploare atit de repede este o dovada ca exista un capital estetic grozav in jurul folclorului romanesc. Noi am fost norocosii care au suflat praful de pe discuri si e normal ca lumea sa se deschida la ceea ce este frumos.

Cum se naste o piesa Subcarpati?

Bean MC– Un refren vechi, o vorba veche, poate un instrumental, poate ne jucam la un caval si ne intra o linie, de acolo ii punem un beat, ii punem un bass si ii cautam o linie melodica. Iti dau exemplu piesa pe care am facut-o saptamana trecuta. Au venit baietii de la Fantome cu un instrumental, eu am pus vocile specifice muzicii traditionale, nu neaparat cele care se regasesc in piesele Subcarpati, la Fantome e diferit. Se merge mai degraba pe zona de romante, voci vechi, i-am gasit lui Vali Umbra o strofa, am inregistrat-o si la putin timp am filmat clipul. Asa pe scurt sau in patru pasi s-a format un proiect audio-video.

Cum v-ati apucat de muzica si care a fost momentul in care ati stiut ca vreti sa faceti asta pe bune?

„Obisnuiam sa scrijelesc pe banca din liceu

In speranta ca vor vedea si altii ce scriu eu”

Vali Umbra– In liceu am descoperit graffiti, muzica, mai scriam un vers pe banca, speram sa-l citeasca si altii. Apoi m-am intalnit cu Bean, Afo, cu oameni de la care am invatat lucruri si am ramas printre ei.

Bean MC– La noi la raperi e simplu. Am crezut fiecare in sufletul nostru ca sintem cei mai buni. Ne-a placut foarte mult sa facem asta. A fost benzina noastra pentru multi ani si increderea ca sintem cei mai buni.

Simtiti ca educati, schimbati mentalitati prin muzica voastra?

Bean MC– Noi ne gandim la muzica atunci cand cream, nu la cum sa schimbam. Primordial este sa schimbam in muzica si mai apoi, daca muzica noastra are puterea sa schimbe in bine o mentalitate, atunci este minunat. Insa scopul nostru e acela de a sparge barierele in muzica, nu sa schimbam stari sociale sau sa formam opinii.

Ce le transmiteti tinerilor artisti aflati la inceput de drum?

Vali Umbra– Sa-si ascume faptul ca transmit un mesaj si catre oameni mari, dar si catre cei mai mici. Asa cum am fost noi crescuti, cu bun simt, incercam sa transmitem asta mai departe sperand ca si ceilalti, la randul lor, vor face asta: sa transmita un mesaj corect.

Bean MC– Ti se pare frumos un lucru, ia-l, impacheteaza-l asa cum simti, creeaza-l si cu siguranta va fi ceea ce trebuie!

Bean si Vali sinteti parinti, iar in scurt timp va intra si Afo in grupul tatilor. Ce vreti sa lasati in urma pentru pustii vostri?

Bean MC– Mai multa incredere, sa nu lase patalamalele puse de altii sa-i traga in jos. Ne straduim sa-i invatam sa fie constienti de ceea ce pot face si sa munceasca pentru ei insisi, nu pentru altii. Si sa invete sa-si converteasca talentul in bani, fara sa strice calitatea.

Ce inseamna Romania pentru voi?

Bean MC– Este locul in care pot sa umblu in picioarele goale si sa simt ca sint liber. Imi place tara asta. Sint imbatat de Romania, mi-e bine aici, dar si muncesc foarte mult pentru asta.

Ce-ati schimba in Romania?

Vali Umbra– Fiecare ar trebui sa stie ce schimbare sa faca pentru el, sa se corecteze astfel incat sa fie bine. Daca toata lumea ar face asta, s-ar vedea o schimbare la nivel de tara. Noi incercam sa schimbam prin muzica pe care o facem.

Imagine: Sebastian Rotaru

Montaj: Nitsch-Petioky Balázs

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro