INTERVIU AUDIO (prima parte) Daniel Chitoiu: Compania Oltchim va fi pregatita pentru o noua privatizare, in urma aplicarii pe o perioada de 6 luni a unui plan restructurare. Activitatile conexe vor fi externalizate
Compania Oltchim poate deveni viabila in urma aplicarii pe o perioada de sase luni a unui plan de restructurare agreat de principalele banci creditoare, a declarat Daniel Chitoiu, ministrul economiei, intr-un amplu interviu acordat HotNews. Acesta a precizat ca exista un acord cu principalii creditori, acord care vizeaza asigurarea finantarii pentru reluarea activitatii combinatului, restructurarea si pregatirea pentru o noua privatizare. Restructurarea presupune si externalizarea unor activitati si servicii conexe din cadrul Oltchim. Potrivit ministrului, exista investitori in zona care sa preia aceste servicii conexe cu tot personalul aferent. Astfel, pe platforma Oltchim vor mai lucra efectiv 1.600-1.700 persoane, fata de 2.600 cate sunt in prezent. Una dintre pretentiile creditorilor este angajarea unei firme cu renume international care sa verifice programul de restructurare. Potrivit ministrului, acest lucru s-ar putea intampla in doua saptamani.Vezi in text/fisierele audio care este planul de salvare a Oltchim.
- Context. SC Oltchim SA a traversat o perioada dificila din punct de vedere economic incepand cu luna august, cand combinatul valcean a fost inchis din cauza datoriilor. Dupa o tentativa nereusita de privatizare si dupa schimbarea vechii conduceri la inceputul lunii octombrie s-a reusit repornirea primei sectii. La inceputul acestei saptamani muncitorii de la Oltchim au iesit din nou in strada nemultumiti de faptul ca nu au primit salariile pe septembrie. O alta nemultumire a vizat nefunctionarea combinatului la o capacitate de macar 65%.
„Daca noi nu reluam activitatea pana la venirea iernii, combinatul nu mai putea fi repornit decat peste un an si jumatate”
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un memorandum privind semnarea unui acord cu bancile creditoare si managementul companiei, astfel incat activitatea Oltchim sa ajunga la o capacitate de 65% pana la mijlocul lunii decembrie, a afirmat Daniel Chitoiu. Potrivit acestuia, Oltchim poate functiona pe profit doar daca ajunge la o capacitate de 65%. Ministrul a mai spus ca era obligatorie reluarea activitatii inainte de venirea iernii si a inghetului. In caz contrar, combinatul nu mai putea fi repornit decat peste un an si jumatate (vezi in text motivul). In urma acordului cu creditorii, doua banci au inceput sa acorde finantari pentru activitatea Oltchim. In aceasta saptamana, vor fi platite integral restantele salariale pe luna septembrie. De asemenea, mai sunt de recuperat bani din creante si din avansurile pe contractele de furnizare de produse finite. In ceea ce priveste restantele pe luna octombrie, acestea vor fi achitate din vanzarea produselor finite ca urmare a derularii unui ciclu de productie, a precizat ministrul.
Descarca fisierul audio in format MP3
Declaratiile ministrului pe tema acordului incheiat cu bancile pentru finantarea activitatii Oltchim
- De cand privatizarea Oltchim a esuat, adica nu a avut un final pozitiv, respectiv nu s-a gasit un investitor care sa cumpere Oltchim, Guvernul Romaniei, in speta Ministerul Economiei impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, a constituit un grup de lucru impreuna cu noul management de la Oltchim pentru a gasi o solutie pentru reluarea activitatii combinatului. Mai mult decat atat, chiar din perioada procesului de privatizare, am schimbat managementul de la Oltchim astfel incat sa avem o noua viziune privind relansarea combinatului. In toata aceasta perioada perioada de timp, desi nu a fost mediatizat, au participat si principalele banci creditoare. Bancile nu-si doresc o mediatizare atat de ampla chiar daca subiectele sunt calde, la zi si se doresc informatii. La aceste discutii au participat principalele banci creditoare, BCR, CEC si Banca Transilvania, bancile care au expunerea cea mai mare pe Oltchim. De asemenea, au participat si principalii furnizori de materii prime care sunt si principalii creditori ai Oltchim, sa gasim solutii pentru a nu bloca total activitatea Oltchim si a o executa silit, ci sa incheiem un acord astfel incat sa ii asiguram finantarea, sa-i reluam activitatea, sa o restructuram si sa o pregatim pentru o noua privatizare.
- Am anuntat inca din vara solutia ca statul roman sa poata sa-i acorde un ajutor de salvare, aceasta insemnand un imprumut pe termen de 6 luni, urmand ca in aceasta perioada sa incepem procedura de restructurare si sa restituim banii la stat. Vechea conducere a prezentat un plan in acest sens, dar el nu a putut fi finalizat ca urmare a faptului ca alti factori decizionali nu au avut o parere pozitiva privind reusita planului. De asemenea, in toata aceasta perioada, am avut discutii la nivel tehnic si cu Comisia Europeana privind acest ajutor de salvare. Problema e ca exista o reticenta din partea organismelor internationale in care statul roman sa mai poata acorda bani companiilor, indiferent ca se numeste Oltchim sau alta societate cu capital de stat. Ca atare, am mers pe varianta bancile private.
- Chiar ieri (n.red. 14 noiembrie), am aprobat in Guvern un memorandum pentru abilitarea reprezentantilor Ministerului Economiei, Ministerului Finantelor si AVAS, Electrica, CFR Infrastructura de a semna acest acord cu bancile creditoare si managementul companiei Oltchim, astfel incat sa putem sa ducem activitatea Oltchim pana la o capacitate de 65%. De ce s-a avansat ideea ca trebuie sa ducem capacitatea pana la 65%? La o capacitate de 65%, combinatul functioneaza pe profit. Daca functioneaza la o capacitate mai mica de 65%, atunci ea functioneaza in pierdere, iar pierderile respective trebuie suportate de undeva.
- Inca de acum o luna am reluat activitatea la Oltchim deschizand o sectie. De ce am reluat-o acum o luna? Daca noi nu o reluam pana incepe inghetul, combinatul nu mai putea fi repornit decat peste un an si jumatate. De ce? Pentru ca instalatiile de electroliza trebuiau schimbate si mai trebuiau facute investitii intre 8 si 10 milioane de euro. Ori, era obligatoriu necesar sa reluam activitatea combinatului Oltchim inainte de venirea iernii si producerea inghetului.
- In aceasta perioada de negocieri, managementul companiei si noi, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), am cautat sa gasim solutii. In primul rand sa gasim finantare pentru functionarea acestei sectii si, de asemenea, sa gasim finantare pentru achizitionarea de materie prima pentru a redeschide si celelalte sectii, de polioli, de propenoxid, sectia de var. S-au facut demersuri si de recuperare a creantelor de la alti beneficiari ai Oltchim, atat interni cat si externi. De asemenea, am cautat sa se incheie contracte de furnizare de produse finite ca urmare a reluarii productiei si de incasare a unui avans din marfa ce urmeaza a fi livrata, astfel incat sa facem rost de bani, atat pentru achizitionarea de materii prime, cat si pentru plata salariilor.
- Banii care au fost recuperati din creantele pe care le avea de incasat Oltchim i-am folosit pentru achitarea salariilor restante, lucru pe care l-am facut si in lun mai, cand am venit. Salariile la Oltchim, intotdeauna s-au platit cu o restanta de doua-trei luni. In luna mai, cand am venit la Ministerul Economiei, salariile erau neplatite din luna martie. Am ajuns la sfarsitul lunii septembrie sa avem doar o luna restanta- luna august. Banii respectivi nu i-am avut din credite de la banci, pentru ca nu a mai finantat nicio banca. Din contra, alte banci care au avut o expunere mai mica, sume mai mici, au retinut banii incasati de Oltchim si a fost o problema din punct de vedere al cash-flow-ului pentru Oltchim. Nu mai aveau incredere ca isi mai recupereaza banii si i-au retinut.
- In urma acestui acord, unele dintre banci, nu pot sa le fac public numele pana nu se definitiveaza, au inceput sa acorde finantari pentru reluarea activitatii la Oltchim. Banii cu care se platesc salariile restante, au inceput sa se plateasca de ieri (n.red.14 noiembrie). S-au platit si astazi (15 noiembrie) si speram ca maine (16 noiembrie) sa se plateasca integral restantele pentru luna septembrie. Sunt bani de recuperat din creante si din avansurile pe contractele de furnizare de produse finite. Banii care vin de la doua banci, deocamdata doua banci au inceput sa finanteze Oltchim, au mers si merg catre achizitia de materii prime pentru deschiderea celor trei sectii. Ieri, s-au deschis doua, iar astazi si luni se mai deschide inca o sectie, urmand sa ducem capacitatea la 65% pana la mijlocul lunii decembrie. Legat de achitarea restantelor pe luna octombrie, acestea vor fi achitate din vanzarea produselor finite ca urmare a derularii unui ciclu de productie. De acolo vom avea banii, urmand ca nivelul de finantare al bancilor sa creasca pe masura ce se vor incheia noi contracte cu care sa se gajeze creditele respective. Acum finantarea se acorda pe viitoarele contracte de livrari de produse.
„Ne intereseaza ca intr-o perioada de sase luni sa facem restructurarea companiei Oltchim prin externalizarea activitatii si s-o pregatim de privatizare”
Autoritatile statului trebuie sa prezinte Comisiei Europene planul de restructurare a companiei in vederea obtinerii unui aviz favorabil pentru acordarea unui ajutor de 20 de milioane de euro. Daniel Chitoiu spune ca potrivit acestui plan de restructurare, vor fi externalizate activitatile conexe de la Oltchim. „Pe noi ne intereseaza ca intr-o perioada de sase luni sa facem aceasta restructurare prin externalizarea activitatii si s-o pregatim de privatizare”, a spus Chitoiu. Potrivit acestuia, ideea insolventei iese din discutie atata vreme cat exista acest acord cu principalii creditori. „Pe noi ne intereseaza ca prin acest acord sa putem sa repornim, sa viabilizam, sa restructuram Oltchim controlat, cu acordul creditorilor”, a precizat ministrul. Acesta a mai spus ca bancile doresc angajarea unei firme de renume international in restructurare care sa verifice si sa aprobe planul propus de managementul Oltchim. In cel mult doua saptamani, aceasta firma ar putea fi angajata. Potrivit ministrului, principalii creditori au propus in urma cu doua-trei luni compania Alvarez & Marsal.
Descarca fisierul audio in format MP3
Declaratiile ministrului pe tema planului de restructurare care va salva Oltchim
- Acum doua saptamani, au fost specialisti de la Ministerul Economiei, Consiliului Concurentei si managementul companiei care au discutat la nivelul Comisiei Europene. Atunci ne-am prezentat cu planul de reluare a activitatii, nu un plan de restructurare. A ramas ca noi sa mergem sa prezentam inclusiv planul de restructurare a activitatii Oltchim. De ce? Pentru ca cei de la Comisia Europeana trebuie sa fie siguri ca banii respectivi, daca ii imprumutam pe 6 luni ca ajutor de salvare, vor fi restituiti. In cazul in care acesti bani nu se restituie la stat si raman la societatea comerciala, atunci suma de bani respectiva reprezinta ajutor de stat si in acest caz trebuie aprobarea Comisiei Europene. La ajutorul de salvare trebuie un aviz pentru ca banii se restituie dupa 6 luni. In cazul in care banii raman in cadrul unui proces de restructurare, acolo trebuie sa fie siguri ca banii respectivi duc la viabilizarea societatii, profitabilizarea ei si ca banii nu se pierd, nu se duc intr-o gaura neagra.
- Noul management de acolo, impreuna cu reprezentantii Ministerului Economiei, lucreaza la un plan de restructurare. Acest plan de restructurare il avem in vedere in sensul ca sunt foarte multe activitati conexe in cadrul Oltchim care pot fi externalizate. Oamenii nu trebuie dati afara, ci anumite activitati care sunt in cadrul companiei trebuie sa fie externalizate. De exemplu, au cantina cu cateva sute de persoane, au sere unde lucreaza cateva sute de persoane, au o parte de servicii interne, pornind de la transportul pe CFR, dar si alte activitati de prestari servicii conexe care pot fi externalizate impreuna cu oamenii. Sunt destui investitori in zona care pot sa le preia ca entitati separate. Cu aceasta ocazie, Oltchim poate sa incaseze si o suma de bani, nu da oameni afara, pentru ca oamenii respectivi pleaca impreuna cu activele respective. Din aceasta externalizare de activitati si servicii conexe, se poate reduce personalul de pe platforma Oltchim de la 2.600 de persoane, cat sunt in prezent, la 1.600-1.700 de persoane. Urmeaza ca intr-o alta etapa de restructurare a activitatii sa gasim solutia pentru un numar de personal optim pentru activitatea efectiva a Oltchim. Pe noi ne intereseaza ca intr-o perioada de sase luni sa facem aceasta restructurare prin externalizarea activitatii si s-o pregatim de privatizare. Statul nu are bani si nici nu mai poate sa faca infuzie de capital in Oltchim.
- Ideea insolventei iese din discutie atata vreme cat am incheiat acordul cu principalii creditori. Acesta este si motivul pentru care am incheiat un acord de reorganizare, restructurare controlata cu marii creditori ai Oltchim. Adica sa nu ne trezim maine, poimaine, cu marii creditori- banci, creditori privati, traderi, furnizori de materii prime- ca cer insolventa Oltchim. Pe noi ne intereseaza ca prin acest acord sa putem sa repornim, sa viabilizam, sa restructuram Oltchim controlat, cu acordul creditorilor.
- Conditia pusa de principalele banci finantatoare este de a veni cu o firma de renume international in restructurare care sa verifice si sa aprobe programul de restructurare propus de managementul Oltchim. Trebuie sa aiba siguranta ca devine viabil si ca mai pot sa continue finantarea. Altfel, dansii au spus ca nu au nicio incredere sa mai aduca bani si sa finanteze.
- Procedurile pentru angajarea unei firme de renume international sunt in derulare. Eu cred ca cel mai tarziu in doua saptamani va fi angajata aceasta firma. In acordul cu bancile finantatoare sunt mai multe etape de parcurs, legate atat de programul de restructurare, cat si de modul de finantare.
- Este o companie Alvarez care a fost adusa in discutie de principalii creditori inca de acum doua-trei luni.
„Creditorii au propus infiintarea unei societati independente, un fel de trader care sa se ocupe de finantarea Oltchim, prin care sa aiba loc atat finantarea achizitiei de materii prime, cat si livrarea de produse finite”
Noua firma pe care urmeaza s-o infiinteze Ministerul Economiei, Societatea Romana de Comert si Industrie, ar putea ajuta Oltchim prin finantarea achizitiei de materii prime, cat si livrarea de produse finite. Aceasta firma se infiinteaza tot la sugestia creditorilor. „Trebuie sa fie o socitatea curata astfel niciun creditor sa nu vina sa o execute silit si sa-i blocheze activitatea”, a spus Chitoiu. Potrivit acestuia, noua firma va ajuta si alte companii, nu doar Oltchim, atat prin importuri de materii prime, cat si prin promovarea produselor romanesti pe piete externe. Ministrul spune ca este necesar ca Romania sa cucereasca si alte piete, in afara celor europene. „Economia romaneasca este dependenta de piata europeana in proportie de 70-72%, iar economia europeana are un nivel scazut de crestere economica, estimarile pentru anul viitor fiind undeva la 0,1-0,2%, ceea ce inseamna ca cererea pe piata europeana va fi foarte scazuta”, a precizat Chitoiu.
Descarca fisierul audio in format MP3
Declaratiile ministrului pe tema infiintarii Companiei Romane pentru Comert si Industrie
- Se pune problema daca se finanteaza direct compania sau deca se finanteaza printr-o alta companie care sa nu aiba probleme de extecutare silita astfel incat sa stie foarte bine creditorii ca banii se duc pentru procesul de productie.
- Aceasta societate (n.red. Societatea Romana pentru Comert si Industrie) este in procedura de infiintare. Se infiinteaza tot la sugestia unui principal creditor. Ea nu se refera numai la finantarea Oltchim, dar ne-au dat-o ca si idee care sa poata fi folosita atat pentru promovarea in exterior, cat si pentru achizitia de utilaje pentru piata interna. Creditorii au propus sa fie o societate independenta, un fel de trader care sa se ocupe de finantarea societatii Oltchim, prin acest SPV, prin care sa aiba loc atat finantarea achizitiei de materii prime, cat si livrarea de produse finite. Sa fie o socitatea curata astfel niciun creditor sa nu vina sa o execute silit si sa-i blocheze activitatea. Dar aceasta societate pe care statul o infiinteaza, actionar fiind Ministerul Economiei, prin OPSPI, nu are rolul de ajuta de a ajuta in derularea activitatii Oltchim, ci, in general, pentru intreaga economie romaneasca, si pentru celelalte companii. De exemplu, avem nevoie sa importam anumite materii prime. Vom putea prin aceasta companie sa importam materile prime si sa le livram la alte companii ale statului. Sau putem sa promovam produsele romanesti in strainatate, pe alte piete.
- Interesul Romaniei, asa cum ne-am asumat si prin programul de guvernare, acesta pe termen scurt, dar si pe cel pe termen lung, este de a promova exporturile romanesti si pe alte piete, nu doar pe piata europeana. Economia romaneasca este dependenta de piata europeana in proportie de 70-72%, iar economia europeana are un nivel scazut de crestere economica, estimarile pentru anul viitor fiind undeva la 0,1-0,2%, ceea ce inseamna ca cererea pe piata europeana va fi foarte scazuta. Ca sa se poata dezvolta, Romania trebuie sa aiba un ritm de crestere mediu, sa poata recupera decalajele fata de celelalte tari europene. De aceea, trebuie sa cautam si alte piete. Impreuna cu ministrul pentru mediul de afaceri am cautat sa mergem si catre alte piete si sa stiti ca avem mare succes pe tarile ex-sovietice, asiatice, unde s-au facut mai multe vizite la nivel inalt: Turkmenistan, Azerbaidjan , Kazahstan, Georgia.
NOTA Partea a doua a interviului va fi publicata duminica seara. Veti afla cum poate iesi Hidroelectrica din insolventa, cand si ce companii vor fi privatizate, care sunt primele companii care vor avea management privat, cum ar trebui impozitate companiile energetice, cand vor fi putea fi realizate primele exporturi de gaze, dar si alte informatii de interes.