Sari direct la conținut

​INTERVIU Hamza Karimov, seful SOCAR Romania: Nu avem nici un interes pentru Arpechim, Oltchim sau actiuni la Petrom. AGRI este un proiect care s-a dezvoltat foarte rapid

O statie SOCAR din Baku, Foto: Arhiva personala
O statie SOCAR din Baku, Foto: Arhiva personala

Dupa ce a intrat pe piata din Romania printr-o tranzactie surprinzatoare – achizitionarea distribuitorului Romtranspetrol – compania azera de stat SOCAR „analizeaza piata” in asteptarea unor alte oportunitati, anunta Hamza Karimov, seful reprezentantei din Romania intr-un interviu pentru HotNews.ro. Karimov spune insa ca „la nivelul conducerii” SOCAR nu a fost exprimat interesul pentru preluarea Oltchim, Arpechim sau a unui pachet de actiuni Petrom.

SOCAR a cumparat in februarie 2011 un pachet de 90% din Romtranspetrol Botosani, un distribuitor de carburanti, cu o retea de 15 benzinarii. Compania a fost detinuta de controversatul om de afaceri Iulian Berescu.

​Achizitia din Romania

Reporter: Ati declarat ca SOCAR intentioneaza sa ajunga la o retea de 300 de benzinarii in Romania in urmatorii 3 ani. Aveti in vedere o alta achizitie in afara celei deja realizate (Romtranspetrol)? Daca da, ne puteti da mai multe detalii?

Hamza Karimov: SOCAR analizeaza in continuare piata, iar in cazul in care vor aparea alte oportunitati benefice, vom lua si alte decizii. In acest moment nu s-a stabilit exact o investitie totala, dar, cu siguranta, va fi o investitie serioasa.

Reporter: De unde vor fi adusi carburantii si cum ar putea fi influentata piata in urma aparitiei unei noi retele de benzinarii?

Hamza Karimov: Carburantii vor fi, cu siguranta, din import. Ca si influenta pe care o noua retea de benzinarii o poate genera asupra pietei, nu pot comenta nimic, timpul ne va arata efectul intrarii SOCAR-ului pe piata romaneasca.

Reporter: Statul roman a demarat procedurile pentru listarea unui pachet de actiuni de 10% detinut la compania Petrom. Exista si discutii privind privatizarea combinatului Oltchim. Este SOCAR interesata sa cumpere actiunile Petrom scoase la vanzare de statul roman sau sa preia Oltchim?

Hamza Karimov: In acest moment, la nivel de conducere, nu se exprima nici un interes cu privire la acest subiect.

Reporter: Dar in ceea ce priveste cumpararea Arpechim?

Hamza Karimov: Dupa cum stiti, SOCAR a inceput sa construiasca o rafinarie noua si moderna in Turcia unde avem deja o unitate de Petrochimie, Petkim. Rafinaria are o capacitate de 10 milioane de tone pe an si este o investitie de peste 5 miliarde dolari. Din acest motiv, nu consider ca ar fi interesant pentru SOCAR achizitia Arpechim.

Reporter: Ce alte investitii aveti in vedere in Romania?

Hamza Karimov: Romania este o tara foarte apropiata de Azerbaijan. Sunt relatii politice la cel mai inalt nivel datorita relatiilor intre doi presedinti. Din acest motiv, analizam pietele in continuare.

Reporter: In ce masura exista posibilitatea ca alte proiecte sa aiba prioritate in fata Nabucco? Cum este cotat proiectul AGRI in Azerbaidjan?

Hamza Karimov: Nu am dori sa exprimam nici un fel de competitie inte proiectul AGRI si Nabucco. Sunt doua proiecte diferite. Nabucco este un proiect foarte avansat si sustinut de UE. Proiectul AGRI este un proiect care s-a dezvoltat foarte rapid. Dar as dori sa privim proiectul AGRI ca fiind complementar pentru Nabucco. Azerbaidjan este un furnizor foarte important, in ceea ce priveste ambele proiecte. In afara de aceasta, Azerbaidjan are deja o infrastructura care poate asigura si tranzitul din est spre vest.

Reporter: Recent au avut loc la Bucuresti discutii privind studiul de fezabilitate pentru AGRI. A fost luata vreo decizie? Care este stadiul proiectului?

Hamza Karimov: Noi, actionarii AGRI ne reunim periodic pentru analizarea situatiilor existente si a altor probleme curente.

Reporter: Presedintele SOCAR a spus ca in negocierile cu Nabucco, principala problema este legata de tarifele de transport al gazelor. In functie de cum va fi rezolvata aceasta problema, va fi luata o decizie si in privinta rutei de transport. De ce reprezinta tarifele de transport o problema?

Hamza Karimov: SOCAR este o companie multinationala si cu experienta bogata deja in ceea ce priveste proiectele mari de conducte de petrol si gaze internationale. Cu siguranta, din experienta anterioara, SOCAR are multe intrebari la care trebuie gasite solutii. Una dintre ele sunt tarifele pe care le-a mentionat Presedintele companiei. SOCAR are nevoie de asigurare.

Reporter: Vicepresedintele SOCAR, Vitaliy Baylarbayov, a spus ca proiectul care va fi gata primul va putea fi cel castigator, adica cel care va primi, pana in 2020, gaze din Azerbaidjan. Dupa 2020, Azerbaijan va avea suficiente cantitati de gaze pentru a putea furniza gaze naturale pentru mai multe proiecte. De ce dupa 2020?

Hamza Karimov: Adjunctul Vice Presedinte SOCAR, Domnul Vitaliy Baylarbayov, este un specialist foarte bun in privinta proiectelor internationale. Dupa cum a mentionat, SOCAR are o viziune de dezvoltare pe durata scurta, medie si lunga. La fiecare pasi sunt stabilite anumite cantitati de productie. Domnul Baylarbayov nu a explicat de ce „proiectul care va fi gata primul va fi cel castigator”. Dumnealui este de parere ca AGRI nu este un concurent cu proiectul Nabucco. Ambele proiecte sunt benefice pentru aprovizonarea cu gaze naturale a UE.

N. Red.: Interviul a fost realizat via e-mail

De ce e important SOCAR pentru Romania

Romania e legata in acest moment de Azerbaidjan prin doua proiecte energetice majore: Nabucco si AGRI. Ambele au scopul de a reduce dependenta Romaniei de importul de gaze naturale din Rusia.

Nabucco, proiect sustinut politic de UE, este considerat noua punte de gaz intre Asia si Europa. Va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale – regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria – unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala – trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Prin proiectul AGRI, partile implicate doresc sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan) – Kulevi (Georgia) – Constanza (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminalul LNG.

SOCAR reprezinta Azerbaidjanul in ambele proiecte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro