Sari direct la conținut

INTERVIU ​Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?

HotNews.ro
Coronavirus Romania, Foto: Geopix / Alamy / Alamy / Profimedia
Coronavirus Romania, Foto: Geopix / Alamy / Alamy / Profimedia

Noua tulpină SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată astăzi în premieră pe teritoriul României, este mai puțin transmisibilă decât cea din Marea Britanie și, practic, spre deosebire de aceasta, nu duce la o creștere substanțială a ratei de transmitere și a numărului de cazuri, ne liniștește Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și consilier onorific în Ministerul Sănătății. Singurul motiv de îngrijorare este însă legat de protecția oferită de vaccinuri în fața noii tulpini, studiile pe care le avem deocamdată la dispoziție fiind limitate, a explicat profesorul Răzvan Cherecheș pentru HotNews.ro.

„Toate cele 3 vaccinuri autorizate în UE oferă protecție 100% împotriva simptomelor severe de COVID-19, spitalizării și decesului”

Tulpina din Africa de Sud „are mutația E484K, care modifică felul în care se leagă virusul, respectiv proteina Spike, de celulele din corpul nostru, iar acest lucru influențează până în punctul în care eficacitatea vaccinurilor pare ușor mai mică. Dar aici sunt câteva lucruri de menționat. În primul rând, pentru vaccinurile Pfizer și Moderna, studiile de eficacitate pentru noua tulpină din Africa de Sud au fost făcute doar în laborator, iar în laborator este o situație și în viața reală este altceva. Dar și acolo, ce s-a demonstrat este că răspunsul imunitar este ușor mai scăzut, respectiv se sintetizează anticorpi, dar numărul este puțin mai mic. Pentru AstraZeneca a fost un studiu, dar și acela limitat, în care s-a studiat doar protecția dată de vaccin la simptome ușoare și medii, unde s-a demonstrat că protecția este una minimală”, spune profesorul Răzvan Cherecheș.

Profesorul Răzvan Cherecheș

Ce ne interesează însă pe noi la toate cele 3 vaccinuri „este protecția la simptome severe, spitalizare și deces. Asta este de fapt ce ne doare, pentru că nu facem vaccinul ca să nu ne doară gâtul, ci ca să ne protejeze și să nu ajungem în spital. Iar până acum, toate cele 3 vaccinuri autorizate în Uniunea Europeană au protecție 100% la simptome severe, spitalizare și deces. Nu avem, până în acest moment, niciun studiu care să fi demonstrat pe persoane reale, in vivo, nu in vitro, că vaccinurile nu ar oferi protecție pentru a ne feri de simptome severe, spitalizare și deces, ceea ce este ce ne interesează. Chiar dacă la tulpina din Africa de Sud, răspunsul imunitar dat de vaccin pare, pe studii preliminare, mai scăzut, este suficient cât să ne asigure protecția împotriva unor simptome severe, spitalizare și deces”, subliniază Răzvan Cherecheș.

Transmiterea tulpinii sud-africane, similară cu cea a tulpinilor clasice și mai slabă decât în cazul celei britanice

În ceea ce privește transmiterea noii tulpini din Africa de Sud, aceasta este similară cu cea a tulpinilor clasice pe care le avem deja în România, explică profesorul Răzvan Cherecheș: „Cea din Marea Britanie este mai transmisibilă, dar cea din Africa de Sud are transmisibilitate similară cu tulpinile clasice, iar simptomele sunt la fel. Practic, mecanismul de legare de organismul nostru este ușor diferit, dar nu influențează simptomele. Din perspectiva felului în care se împrăștie în populație, este similară cu vechile tulpini pe care le aveam deja în România și nu există motive de îngrijorare.”

„În comparație cu tulpina din Africa de Sud, cea din Marea Britanie duce cu siguranță la creșterea ratei de transmitere și a numărului de persoane infectate”, subliniază Răzvan Cherecheș.

Singura îngrijorare este legată de „măsura în care vaccinurile continuă să funcționeze și pe această tulpină. Până în acest moment avem studii preliminare, dar nu suficiente încât să putem spune că nu oferă protecție. Premisa pe care funcționăm este că vaccinurile ne oferă protecție împotriva simptomelor severe, spitalizare și deces în cazul acestei tulpini.”

Tulpina sud-africană, confirmată în București și în Pitești

Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus au fost confirmate în România, secvențierea fiind făcută în laboratoarele MedLife. Tulpina sud-africană, mai puțin sensibilă la vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate, este pentru prima dată detectată în țara noastră.

MedLife a anunțat astăzi că dintr-un lot de 93 de probe analizate, două conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică. Tulpina sud-africană a fost confirmată la un pacient din București și la unul din Pitești.

Primul caz confirmat cu tulpina sud-africană este o persoană de sex feminin București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351.

Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată, precizează Institutul Național de Sănătate Publică.

În ceea ce privește tulpina britanică, mult mai transmisibilă decât vechile variante, ea a devenit dominantă în acest moment pe teritoriul României.

În probele secvențiate de MedLife, în procent de 77% pe teritoriul României, prevalența pe loturile studiate cu privire la tulpina britanică a evoluat de la 12% la 77% în mai puțin de două luni.

Creșterea continuă a ratei de infectare în ultima perioada și a numărului de pacienți internați la ATI întărește faptul că tulpina din Marea Britanie a devenit dominantă pe teritoriul țării.

Vaccinarea și măsurile de siguranță – purtarea măștii, igiena mâinilor și distanțarea socială – rămân esențiale pentru a reduce impactul valului 3 al pandemiei.

Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie și 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană dintr-un total de aproape 600 probe analizate, respectiv 77% la nivelul României.

Numărul cazurilor raportate de infectare cu tulpina britanică a ajuns la 272 în România dintre care nu mai puțin de 151 au fost identificate de specialistii MedLife, restul fiind detectate de instituțiile publice.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro