Sari direct la conținut

INTERVIU VIDEO Ministerul Economiei ar putea ramane cu numai 51% din actiunile detinute la cea mai importanta companie de stat/ Hidroelectrica a prelungit toate contractele cu "baietii destepti"

HotNews.ro
Constantin Trihenea, Foto: Hotnews
Constantin Trihenea, Foto: Hotnews

Hidroelectrica ar putea fi scoasa pe bursa chiar de anul viitor in cazul in care strategia infiintarii celor doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica, va esua pana la sfarsitul lui 2011. Vor fi scoase esalonat pachete de cate 10-15% din actiuni, astfel incat statul roman sa ramana cu minim 51%, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica. Acesta a mai spus ca toate cele 15 contracte directe incheiate de companie cu cei care si-au castigat numele de „baieti destepti” au fost prelungite. Pentru 10 contracte, prelungirea a fost facuta prin acte aditionale pana anul viitor, pretul fiind majorat, in medie, cu 8,5%. In cazul celorlalte 5 contracte, „s-a facut un aranjament” care presupune majorarea pretului cu pana la 25% in schimbul „unor termene mai lungi”. Adica pana in 2017-2018, potrivit informatiilor HotNews.ro. Vezi in text care este pretul minim la care este vanduta energia produsa de Hidroelectrica.

Trihenea a mai spus ca in functie de productia din acest an, nu este exclusa scoaterea pe bursa energiei a noi cantitati. La sfarsitul anului trecut, ArcelorMittal Galati a reusit sa cumpere de la Hidroelectrica energie ieftina prin asa-numita bursa a energiei-OPCOM. Cantitatea a fost uriasa, 1,75 milioane MWh la un pret de 130 lei/ Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM este de peste 170 lei/Mwh.

Hidroelectrica nu va deveni majoritar privata, va ramane cu capital majoritar de stat. Chiar daca se vor vinde pachete de actiuni, acest lucru se va face esalonat, se va face treptat prin scoaterea la vanzare a unor pachete de 10-15% din actiuni pana se va atinge un procent maxim de 49% (n.red. actionari privati). Deci, procesul acesta este gandit pe o durata mai indelungata pentru ca listarea la bursa nu am putea sa o facem decat cel mai repede in 2012-2013, in actuala situatie, si primul pachet ar fi de 10-15%„, a afirmat Constantin Trihenea.

In prezent, Ministerul Economiei detine 80% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 20%.

  • Miza listarii la bursa este mare avand in vedere ca Hidroelectrica este considerata cea mai valoroara companie detinuta de statul roman. Pentru 2010, se  estimeaza un profit de circa 420 milioane lei.

In scrisoarea de intentie convenita cu FMI se arata ca vor fi vandute pachete minoritare sau strategice la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si Hidroenergetica. Insa, acest lucru nu va fi facut decat daca strategia infiintarii celor doi campioni nationali nu va avea succes pana la sfarsitul anului 2011.

In acest moment, procesul de formare a celor doua companii este blocat de Fondul Proprietatea prin actiunile sale in justitie.Dansii vad asa: Compania sa se listeze la bursa, banii care se castiga sa-i ia statul roman prin vanzarea pachetului de actiuni sau prin operatiuni de marire a capitalului social care se poate face odata ce compania este listata, iar acei bani sa fie folositi pentru dezvoltarea societatii. Aceste argumente nu le consider suficient de indreptatite pentru ca privesc intr-un mod unilateral, lucru specific pentru un jucator pe bursa. Vindem actiuni, castigam, de acolo facem. Cred ca nu este simplu in situatia in care Romania vrea sa aiba doi campioni energetici„, a declarat Trihenea.

Pe masura ce vom vinde pe bursa pachete de 10-15%, detinerile (n.red.investitorilor privati) vor fi de 30-35% si se vor apropia de 40-50%. Astfel, partenerii au un cuvant de spus si garanteaza transparenta si buna utilizare a resurselor.

Constantin Trihenea

Potrivit acestuia, sunt necesari „doi campioni” care sa poata opune celorlati concurenti de pe piata europeana care „nu stau”. Trihenea considera ca Petrom- OMV prin noua centrala termoelectrica pe gaze de 860 MW (n.red. investitie de 500 de milioane de euro la Brazi) poate fi „un concurent care sa ne combata astfel incat sa nu mai avem un cuvant de spus intr-un viitor destul de apropiat”.

Directorul general al Hidroelectrica mai spune ca la sfarsitul lunii martie se va desfasura o actiune in instanta si va fi emisa o ordonanta prezidentiala „pentru acordarea unui termen Fondului Proprietatea de studiere amanuntita a documentatiei prezentate in AGA cand s-a luat hotararea infiintarii companiei”.

  • Trihenea a mai afirmat ca exista cateva obiective clare legate de infiintarea celor doua companii: cotarea la bursa si administrarea privata „sau  transparenta”.

Dupa infiintarea „campionilor”, Hidroelectrica nu va ajunge in situatia sa tina in spate societati nerentabile, sustine Trihenea. Potrivit acestuia, le-ar le restructura si apoi rentabiliza.

In alta ordine de idei, Trihenea a spus ca toate contractele Hidroelectrica au fost prelungite. „Nu s-a reziliat niciun contract, nu avem contracte reziliate. Toate contractele s-au prelungit… Din cele 15 contracte pe care le-am avut, 10 le-am prelungit prin acte aditionale si s-au facut majorari de preturi de circa 8,5%. Prelungirea s-a facut prin aceste aditionale pe urmatorul an, asa cum prevede clauza din fiecare. La sfarsitul fiecarui an, se renegociaza pretul pentru anul urmator. Pentru celelalte cinci contracte au fost renegociate termenele si s-a facut un aranjament care sa favorize aducerea acestor contracte la preturi competitive. La acestea s-a facut o majorare de pana la 25% aducandu-le in plaja de rentabilitate in schimbul unor termene mai lungi”, a precizat Trihenea. Potrivit acestuia, „nimeni nu are contract sub 127 lei/Mwh”.

Pretul cu Alro nu a fost renegociat pentru ca este un pret indexat cu variatia cursului la bursa aluminiului de la Londra. Am avut un pret foarte bun pe luna ianuarie. Si pe luna februarie vom avea un pret foarte bun si va compensa o parte din perioada in care acest pret a fost scazut. A ajuns la 152 lei/Mwh. Cel mai mic pret a fost de 103 lei.

Constantin Trihenea

Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, costul de productie ajunge la circa 90 lei/Mwh, iar pretul mediu cu care se vinde energia pe bursa este de 170 lei. HotNews.ro a explicat pe larg de ce unii cumpara mai ieftin energie de la Hidroelectrica.

Trihenea a mai spus ca pentru proiecte foarte mari, precum centrala de la Tarnita-Lapustesti sau Islaz, Ministerul Economiei incearca sa atraga investitori in parteneriate public-private. Directorul general al Hidroelectrica nu exclude posibilitatea ca partenerii sa fie investitori chinezi. HotNews.ro a aratat recent ca mari companii chineze sunt dispuse sa investeasca in sectorul energetic din Romania.

Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,164 miliarde euro(fara TVA) si este prevazuta a se face prin atragerea capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara.

Video: Bety Blagu

Principalele declaratii ale directorului general al Hidroelectrica

Investitii: Companii chineze sunt interesate de proiectul Tarnita-Lapustesti de peste un miliard de euro

  • Pentru 2011, avem in lucru activitati de retehnologizare si reparatii care presupun oprirea unor capacitati, dar si pornirea si intrarea in exploatare a  altor capacitati. Pentru 2011, avem in vedere continuarea preocuparilor noastre pentru marile proiecte, precum centrala de la Islaz si inceperea  retehnologizarii de la Bicaz. Acestea vor fi repereele din 2011.
  • Centrala de la Islaz este investitie foarte mare care depaseste 300 de milioane de euro si este vitala pentru ca avem deja construita o retea de centrale  hidro echipate cu turbine reversibile si ea este ultima din acest lant. Este importanta pentru ca am prelua apa din Dunare si am duce-o in cascada pana in  l-a a cincia centrala, urmand ca la momentul necesar, de varf sau de reglaj, sa pornim acesata salba pentru a produce la ora la care dorim. Dupa ce primim  avizul de mediu si suntem cu documentatia finalizata, aceasta investitie va fi anuntata pentru parteneriate public-private.
  • Stadiul investitiei de la Tarnita-Lapustesti. A fost cuprinsa in lista de obiective ale Guvernului pe 2011. Compania Hidroelectrica a contactat un studiu  condus de Deloitte care va intocmi documentatia pentru desemnarea companiei de proiect. Acest studiu este in faza avansata, sper ca in lunile mai-iunie sa  fie finalizat pentru a putea prezenta documentatia pentru intocmirea proiectului de Hotarare de Guvern si, respectiv, documentatia pentru licitatia de  desemnare a companiei de proict. Pentru ca o investitie de 1 miliard de euro nu e de dorit sa fie suportata in intregime de statul roman, consultantul nostru  face demersuri si pentru cautarea partenerilor strategici, in paralel cu cautarea bancilor care sa finanteze proiectul.
  • Imbucurator este ca au identificat cativa astfel de parteneri. Pe masura ce se elaboreaza documentatia vom determina exact caracteristicile pentru a putea sa  vedem care partener poate indeplini aceasta pozitie de partener strategic. Trebuie sa aiba o putere financiara, sa aiba o experienta relevanta in domeniul  energetic si nu trebuie sa aiba o activitate contrara interesului Hidroelectrica
  • Si-au manifestat interesul si chinezii prin anumitre companii care cutreiera Europa sa caute obiective de investitii. In ceea ce ne priveste contractele  noastre, nu au putut sa avanseze indicandu-ne ca vom fi anuntati in momentul care va fi scos pe SEAP caietul de sarcini a companiei de proiect.
  • Sunt mai multe companii din China, sprijinite de banca lor de comert exterior, care ar putea participa. Dar la nivelul nostru a fost doar o oferta de a  participa la executarea lucrarilor. Inca nu suntem in masura de a le pune la dispozitie documentatia. Cand va fi publicata pe SEAP pentru licitatie  internationala, evident ca pot veni si concura.
  • Eu cred ca pentru executia lucrarilor vor fi zeci de companii din Europa interesate, dar vor fi doar cateva care vor avea puterea economica sa concureze  pentru asa obiective cum sunt cel de la Islaz sau Bicaz si, bineinteles, cel de la Tarnita-Lapustesti.
  • Prima care o putem porni este centrala de la Islaz,care este in stare avansata. Dupa ce primim avizul de mediu si avizul transfrontalier, putem scoate  caietul de sarcini ca sa invitam  parteneri pentru participare. In timp ce pentru Tarnita-Lapustesti este vorba de constituirea companiei de proiect si  demararea celorlalte proceduri. Acolo este un proces complex si de durata.

Infiintarea Electra si Hidroenergetica sau vanzarea unor pachete de actiuni

  • Au fost foarte multe discutii cu reprezentantii Fondului Proprietatea. Ridica, in calitatea lor de actionari secundari care au 20% din Hidroelectrica, ridica  niste probleme care sunt legate de anumite detalii. Nu au mers pe ideea de continut, pentru ca nu ar fi avut un continut care sa duca la suspendarea  infiintarii celor doua companii, ci anumite detalii de organizare a Adunarilor Generale, bineinteles valorificate in scopul de a opri procesul de formare.  Dar cand am discutat substanta acestei intentii de a se opune inclusiv in justitie, constatam ca se diferentiaza foarte clar punctul lor de vedere. Dansii  vad asa: Compania sa se listeze la bursa, banii care se castiga sa-i ia statul roman prin vanzarea pachetului de actiuni sau prin operatiuni de marire a  capitalului social care se poate face odata ce compania este listata, iar acei bani sa fie folositi pentru dezvoltarea societatii. 
  • Aceste argumente nu le consider suficient de indreptatite pentru ca privesc intr-un mod unilateral, lucru specific pentru un jucator pe bursa. Vindem  actiuni, castigam, de acolo facem. Cred ca nu este simplu in situatia in care Romania vrea sa aiba doi campioni energetici. Noi avem o energetica puternica,  realizari deosebite si cred ca trebuie sa ne consolideam aceasta pozitie si nu o putem face decat prin intermediul celor doua companii. Doi campioni care sa  se poata opune celorlati concurenti din piata est-europeana. Observati ca ei nu stau, ceilalti concurenti nu stau. Au deja investitii- Petrom OMV cu  centrala termoelectrica pe gaze de 860 MW care alaturi de capacitatile foarte importante instalate pe energia vantului pot constitui un concurent care sa ne  combata astfel incat sa nu mai avem un cuvant de spus intr-un viitor destul de apropiat.
  • In continuare, consultantul intocmeste argumentatia necesara, vom avea la sfarsitul lunii martie acele actiuni in instanta care sa deschida dezbaterea  argumentelor cu care a fost amanat procesul si sa speram ca el se va derula in continuare. Deci, cat timp sunt actiuni in justitie nu se poate continua  procesul de infiintare a companiilor (…)La sfarsitul lunii martie sper eu ca vor fi lamurite foarte multe lucruri. Acolo este vorba de o ordonanta  prezidentiala pentru acordarea unui termen Fondului Proprietatea de studiere amanuntita a documentatiei prezentate in AGA cand s-a luat hotararea infiintarii  companiei.
  • Vom continua toate demersurile si sper ca vom realiza acest lucru pana la sfarsitul anului (n.red. infiintarea companiilor)
  • Despre vanzarea unor pachete de actiuni in cazul in care procesul de infiintare a celor doua companii esueaza. La nivelul colectivului creat la Ministerul  Economiei sunt discutii privind aceste posibilitati si, in functie de rezultatele acestor analize, vom putea lua o decizie.
  • Am impresia ca cei de la FMI ar vrea sa obtina realizarea unor proiecte in Romania intr-un ritm mai accelerat. De aceea, probabil, ca a fost pus acest termen  de un an, ca sa nu existe tergiversare. Dar vreau sa va spun ca intentia noastra in cadrul infiintarii celor 2 companii este clara: Acea de a ne cota pe  bursa si accea de a avea o administrare privata sau transparenta la companiile nou infiintate. Ar raspunde in felul acesta la cerintele FMI si chiar si a  reprezentantilor Fondului Proprietatea. Numai ca diferenta este ca noi dorim si cooptarea altor surse  din productia de energie pe carbune prin crearea  acelui mix de energie care ne-ar putea da independenta.
  • Din discutiile la care am participat, Hidroelectrica nu va deveni majoritar privata, va ramane cu capital majoritar de stat. Chiar daca se vor vinde pachete  de actiuni, acest lucru se va face esalonat, se va face treptat prin scoaterea la vanzare a unor pachete de 10-15% din actiuni pana se va atinge un procent  maxim de 49%. Deci, procesul acesta este gandit pe o durata mai indelungata pentru ca listarea la bursa nu am putea sa o facem decat cel mai repede in  2012-2013, in actuala situatie. Primul pachet ar fi de 10-15%.
  • Daca s-ar infiinta, cele doua companii sigur intra in concurenta pentru ca piata concurentiala din Romania este edificata. In momentul in care  se va acorda  avizul Consiliului Concurentei, toate studiile privind lipsa de concurenta vor fi elucidate. Deci vom avea concurenta, companiile vor deveni puternice prin  mixul pe care il dorim. In Europa, majoritatea companiilor puternice folosesc mix de energie. Ma refer la CEZ, ENEL, RWE, Electricite de France, toate aceste companii au in  compunere si centrale atomice si centrale pe carbune si centrale hidro. Se cunoaste ca Hidroelectrica a avut un moment deosebit in 2003. Cand a primit apa ca  sursa unica de producere a energiei a fost intr-un mare impas. Noi, prin adaugarea unor capacitati de productie pe carbune, vrem sa eliminam tocmai aceste  posibilitati de a fi vulnerabili in momentul care nu va fi apa si acest lucru ne va da o anumita forta de a rezista concurentei si de a putea sa ne  stabilizam pe piata.
  • Dupa infiintarea celor doua companii, Hidroelectrica va tine in spate societati mai putin rentabile? Nu ca le-ar tine in spate…Daca ar prelua aceste  companii, primul pas pe care l-ar face Hidroelectrica ar fi cel de rentabilizare, de a le restructura si rentabiliza. Este evident ca acele companii trebuie  aduse la nivelul standardului, pentru a produce la preturi competitive.
  • Profitul pe 2010. Bilantul este in lucru. Orientativ, pot sa va spun ca asteptam un profit de circa 420 milioane lei care credem ca va ramane si dupa  evaluarile si calculele care se fac la nivelul companiei.
  • Daca se vor infiinta companiile, acele capacitati care acum sunt nerentabile ar degreva acest profit. Dar nu uitati ca Hidroelectrica isi imparte profitul in  mai multe directii si acum. O parte din profit se duce la finantarea obiectivelor de amenajare hidroenergetica din tara. La fel se va indrepta catre  retehnologizare si capacitati noi, performante la noile capacitati pe care le preluam. Aceasta redirectionare va fi hotarata de Consiliul de Administratie,  de AGA, in care avem deja investitori privati prin Fondul Proprietatea. Pe masura ce vom vinde pe bursa pachete de 10-15%, detinerile (n.red.investitorilor  privati) vor fi de 30-35% si se vor apropia de 40-50%. Astfel, partenerii au un cuvant de spus si garanteaza transparenta si buna utilizare a resurselor.

Contractele Hidroelectrica: Ce cumpara, ce vinde

  • Daca vom ave un an cu hidraulicitate buna ca si anul trecut, exista posibilitatea ca si in acest an sa mai apara anumite cantitati mici de energie care sa  fie scoase pe OPCOM pentru vanzarea prin licitatie. Deocamdata suntem preocupati sa ne facem planul care acopera prin vanzare intreaga energie estimata ca va  fi produsa in acest an si, daca vom avea conditii si vom putea produce mai mult, cantitatile suplimentare le vom scoate pe bursa.
  • Despre achizitionarea energiei de la Petrom. Cu Petrom este o colaborare consfintita in scris de cele doua companii, avand urmatorul scop: Pe durata probelor  pe care le face Petrom cu ocazia pornirii capacitatii- probe care presupun functionarea pe durata mai mare, mai mica, porniri, opriri- aceasta energie sa fie  preluata in intregime de Hidroelectrica. Pentru aceasta energie vom plati un pret redus, un pret care sa fie de interes pentru Hidroelectrica, pentru ca in  intervalul respectiv acoperim noi lipsa productiei din partea Petrom. Aici este vorba de o colaborare mai dregraba, de intr-ajutorare dar care este buna  pentru Hidroelectrica pentru ca preluam noi energia de la Petrom. Noi oprim capacitatile care sunt pe lacurile de acumulare si le dam drumul cand Petrom  opreste aceasta furnizare, pana cand termina perioada de probe. Aceasta perioada va dura circa 6 luni si la sfarsitul lor, Petrom devine un producator si  furnizor care va veni alaturi de noi pe concurenta.
  • La ce pret? Fiind o energie care se produce dupa un grafic care nu are nicio rigurozitate. va fi un pret cat se poate de mic. Mai departe il putem vinde la  un pret convenit prin contractele noastre sau, daca avem capacitati, sa-l scoatem pe OPCOM, sa il dam pe piata pentru ziua urmatoare sau il dam pentru  reglaj. Energia nu este luata si transferata. Acele varfuri si goluri care le creaza in probe capacitatea Petrom este preluata de noi, (…) intra in mixul  energetic pe care il avem noi constituit.
  • Energie scumpa cumparata de la Paroseni si Mintia-Deva. Aceste contracte s-au incheiat pe o durata asa de mare (n.red. 10 ani) pentru ca Hidroelectrica este  o companie cu capital de stat si cumpararea s-a facut in scopul de a asigura companiei o resursa. Nu este tot una sa cumparam la pret mare de la Mintia sau  Paroseni in momentul in care nu avem hidraulicitate sau sa cumparam la patru preturi de la terti care ne-ar vinde energia in aceeasi situatie. Cumpararea la  pret ridicat este contributia lor in acest mix de energii pentru ca noi avem, in calitatea noastra de furnizori, capacitatea de a le strange diferitele  energii cumparate si de a fi transmise utilizatorilor in calitatea noastra de furnizori.
  • S-a cumparat aceasta energie dintr-un interes care este unul national, dar si dintr-unul care este strict comercial. Aceste contracte care s-au incheiat cu  mai multi ani in urma au fost evaluate ca fiind in beneficiul statului si care se inscrie si gradul de rentabilitate al Hidroelectrica.
  • Contractele bilaterale. Nu s-a reziliat niciun contract, nu avem contracte reziliate. Toate contractele s-au prelungit… Din cele 15 contracte pe care le-am  avut, 10 le-am prelungit prin acte aditionale si s-au facut majorari de preturi de circa 8,5%. Prelungirea s-a facut prin aceste aditionale pe urmatorul an,  asa cum prevede clauza din fiecare. La sfarsitul fiecarui an, se renegociaza pretul pentru anul urmator.
  • Pentru celelalte cinci contracte au fost renegociate termenele si s-a facut un aranjament care sa favorize aducerea acestor contracte la preturi competitive.  La acestea s-a facut o majorare de pana la 25% aducandu-le in plaja de rentabilitate in schimbul unor termene mai lungi.
  • Printre cele cinci se afla cel cu Alro. Acel pret nu a fost renegociat pentru ca este un pret indexat cu variatia cursului la bursa aluminiului de la Londra.  Am avut un pret foarte bun pe luna ianuarie. Si pe luna februarie vom avea un pret foarte bun si va compensa o parte din perioada in care acest pret a fost  scazut. A ajuns la 152 lei/Mwh. Cel mai mic pret a fost de 103 lei.
  • La celelate companii, nimeni nu are contract sub 127 lei/Mwh, pretul anuntat de Consiliul de Administratie al Hidroelectrica in decembrie. Pretul de dupa  majorare.
  • Care sunt companiile la care au fost prelungite contractele? Este evident ca acest lucru (n.red. raspunsul) este permis celor care solicita din partea  institutiilor abilitate, nu este pentru a transmite in presa cine este cumparatorul si cu cat. Pentru simplul motiv ca la urmatoarea negociere daca afla ca  pretul P1 a fost acordat cumparatorului x, atunci cumparatorul Y nu va vrea sa plateasca pretul P2 care este mai mare cu 10 lei sau 15 lei decat al  celuilalt.
  • Care va fi soarta contractelor daca se vor infiinta cele doua companii? Potrivit uzuantelor din comert, ele vor urma societatea si vor fi onorate. Evident ca  acele cantitati contractate nu se mai pot scoate pe bursa. In tarile UE, cantitati intre 10-15% sunt pe piata concurentiala, pentru ca toata lumea doreste sa  aiba un cumparator sigur si daca s-ar putea in banda care sa cumpere energia la pret si livrare constanta. Nu sa cumpere doar in zilele de lucru, iar  noaptea, in week-end si de sarbatori legale sa nu cumpere nimic. Si atunci ce faci? Trebuie tinut cont si de specificul Hidroelectrica. Jumatate din  capacitati sunt pe firul apei. Ar insemna ca la Portile de Fier sa deversam apa peste baraj. Pe Olt si celelalte amenajari la fel.

​​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro