Sari direct la conținut

INTERVIU YouTuber-ul de 24 de ani ajuns europarlamentar are consilieră româncă: „Ceea ce a realizat el este echivalentul unui cutremur”

HotNews.ro
INTERVIU YouTuber-ul de 24 de ani ajuns europarlamentar are consilieră româncă: „Ceea ce a realizat el este echivalentul unui cutremur”
Fidias Panayiotou/Profimedia

În vârstă de doar 24 de ani, YouTuber-ul cipriot Fidias Panayiotou a ajuns, în urma alegerilor de anul acesta, în Parlamentul European ca independent. El a fost votat de aproape 20% dintre ciprioți. Tânărul cu 2,6 milioane de abonați pe canalul său de YouTube a recunoscut că nu are nici cunoștințe, nici experiență în politică. De ce a candidat la europarlamentare? Ca să facă politica „mai cool”, mai atrăgătoare pentru tineri, „pentru că acum este plictisitoare, nimănui nu-i pasă de ea”, a declarat el pentru HotNews.ro. Pentru a-și îndeplini scopul, este ajutat de o consilieră româncă, Gina Voinea, cu experiență ca asistentă de europarlamentar. „Nu va fi ușor și de aceea vreau să îi fiu aproape și să-l sprijin”, a declarat ea pentru cititori HotNews.ro. 

„Fidias aduce idei noi de la o generație tânără în politică, și politica mai aproape de oameni. Dar știu că nu va fi ușor și de aceea vreau să îi fiu aproape și să-l sprijin”, a răspuns Gina Voinea, într-un dialog cu HotNews.ro. 

Consiliera tânărului de 24 de ani a vorbit și despre rezultatele surprinzătoare de la alegerile europarlamentare din Cipru, unde Fidias a obținut aproape 20% din voturi, fiind a treia forță politică în țara sa. 

„Ceea ce a realizat Fidias în Cipru este echivalentul unei unde seismice. Societatea este într-o schimbare rapidă, cu care noi toți, cetățeni, oameni politici trebuie să ținem pasul. Există percepția că politica s-a îndepărtat de oameni și nu mai ajunge ușor la ei. Fidias are o legătură incredibil de directă cu oamenii, iar aceștia îl simt ca fiind unul dintre ei”, a mai spus Gina Voinea. 

Cine este Gina Voinea

Absolventă a Facultății de Științe Politice, Universitatea București și a studiilor masterale Marketing politic și electoral, SNSPA, Gina Voinea a fost timp de 6 ani asistent parlamentar al europarlamentarului Marian-Jean Marinescu. 

Înainte de a veni în Parlamentul European, a fost membru al echipei Fundației Konrad Adenauer România, membru al cabinetului ministrului Muncii și al Protecției Sociale și a activat în domeniul consultanței în comunicare, sectorul privat. 

Gina Voinea

„Nu am votat niciodată în viața mea

Când a anunțat în luna ianuarie că intenționează să candideze pentru Parlamentul European, Fidias a recunoscut că nu știe nimic despre politică sau Uniunea Europeană, dar că este dispus să învețe. 

„Am 23 de ani (n.r. între timp a împlinit 24) și nu am votat niciodată în viața mea și mi-am zis într-o noapte că dacă nu o să votez niciodată și dacă nu o să mă interesez, aceiași tocilari vor fi mereu la putere, și am spus: «Destul!»”, a declarat Fidias la momentul respectiv, după cum amintea Politico într-un portret publicat cu o săptămână înaintea alegerilor europarlamentare, citat anterior de HotNews. 

Faptul că a reușit să obțină un mandat în Parlamentul European a fost „un miracol” și pentru YouTuber: „Este pentru prima dată în alegerile europene când cineva intră în parlament fără sprijinul partidelor, ci doar cu ajutorul celor care îl urmăresc pe Internet”, a spus el imediat după alegeri.  

„Acolo unde oamenilor li s-a oferit o alternativă, rezultatele au fost diferite”

Partidul conservator DISY (Dimokratikos Sinagermos) a obținut 24,78% din voturile  exprimate în Cipru pentru Parlamentul European, iar comuniştii de la AKEL 21,49% din voturi. Cele două partide sunt cele mai importante formațiuni politice din Cipru.

După Fidias, cu 19,36% din voturi, pe locul 4 s-a poziționat partidul de extremă dreapta ELAM, cu 11,9% din voturile exprimate de ciprioți, urmat de Partidul Democrat (DIKO) creditat cu 9,72%. 

Fiecare dintre aceste formațiuni a câștigat un mandat în Parlamentul European, cu excepția DISY, care a obținut doi eurodeputați.

Fidias a câștigat al 6-lea mandat de europarlamentar pe care îl are Cipru, cel mai mic număr din UE, la egalitate cu Malta, după cum HotNews a relatat anterior. 

„La alegerile pentru Parlamentul European, dezamăgirea de marea parte dintre politicieni s-a transformat în voturi pentru extremele politice. Însă, acolo unde oamenilor li s-a oferit o alternativă, rezultatele au fost diferite”, a explicat Gina Voinea pentru HotNews. 

Cine este Fidias 

Fidias a început să posteze înregistrări video pe YouTube în 2019 și s-a „specializat” ulterior în clipuri de tip provocare: „Am supraviețuit 5 zile fără somn”, „Am petrecut 100 de ore în cea mai săracă țară din lume”, „Am supraviețuit 10 zile îngropat de viu”, „M-am căsătorit cu o străină în 24 de ore”, „Am locuit pe aeroport timp de 10 zile” – sunt doar câteva din titlurile videoclipurilor urcate pe canalul său. 

Fidias are în jur de 2,6 milioane de urmăritori pe YouTube, dublu decât populația totală a Ciprului. De departe cel mai vizionat videoclip al său este „Am îmbrățișat cele 100 celebrități de top din lume”, ultima dintre ele fiind miliardarul Elon Musk, cu 15 milioane de vizualizări. 

Tânărul YouTuber, punte între electorat și Parlament 

Întrebată de ce crede că un influencer este important în Parlamentul European, Gina Voinea a răspuns: 

„Cred că discursul anti-UE are aderență la electorat și pentru că informația despre activitatea instituțiilor europene ajunge foarte greu la oameni. Dezinformarea și manipularea se bazează pe lipsa de informații.

În Parlamentul European se muncește mult și se muncește bine. Nu este o glumă! Dar foarte puțin din activitatea parlamentului răzbate dincolo de birouri.

Forța pe care Fidias o are în social media poate schimba mult această situație. El știe cum și ce să comunice, iar oamenii primesc ușor informația de la el. Sunt convinsă că Fidias va fi o punte între electoratul european și Parlamentul European”.

Consiliera a vorbit și despre problemele asupra cărora se va apleca Fidias: „Suntem încă la început de mandat, ne stabilim prioritățile și evaluăm unde putem avea cel mai mare impact. Educația rămâne însă o prioritate pentru el, chiar dacă nu este o politică europeană asupra căreia să se poate interveni legislativ”.

Gina Voinea a menționat și că YouTuber-ul de 24 de ani nu exclude colaborări cu europarlamentari români, fiind „de felul lui o persoană deschisă, atunci când obiectivele sunt comune”. 

Ce urmează pentru Fidias în Parlamentul European

YouTuberul cipriot a răspuns la întrebările pe care redacția i le-a transmis prin consiliera sa. Întrebat care sunt prioritățile lui în mandatul său de deputat, tânărul a mărturisit că vrea să facă politica mai cool, mai atrăgătoare pentru tinerii ca el. 

„Cel mai important lucru este să facem politica mai cool, pentru că acum este plictisitoare, nimănui nu-i pasă de ea. Acești oameni (n.r. politicienii) iau decizii care ne afectează viața de zi cu zi, iar noi nu avem un cuvânt de spus, nu știm ce se întâmplă și acest lucru nu este corect. Trebuie să schimbăm asta”, a transmis Fidias. 

„Vreau să folosesc puterea pe care mi-o oferă social media pentru a schimba și îmbunătăți lucrurile”

„Următorul lucru este să folosim social media pentru a pune presiune pe Parlamentul European și pentru a influența deciziile, așa cum am făcut eu în țara mea cu privire la sistemul educațional. 

Am realizat videoclipuri despre educația din Cipru și, după aceea, ministrul m-a invitat la o discuție. Vreau să folosesc puterea pe care mi-o oferă social media pentru a schimba și îmbunătăți lucrurile”, a mai spus europarlamentarul cipriot. 

„Al treilea lucru este să lucrez efectiv la politici. Și încă ceva. Aș vrea să găsesc o modalitate de a transforma educația în UE într-o instituție/practică complet nouă, plăcută și prietenoasă, de învățare autentică profundă și creștere intelectuală”, a completat Fidias.  

Cum va învăța politică de acum încolo? 

„În primul rând, prin discuții constante cu colegii mei deputați și cu toți cei pe care îi întâlnesc în Parlamentul European, precum și prin implicarea mea efectivă în procesul de lucru legislativ (sub îndrumarea echipei mele)”, a explicat YouTuberul. 

„Apoi, prin studierea și vizionarea de prelegeri, interviuri, videoclipuri și podcasturi conexe pe YouTube”, a mai spus cipriotul. 

Fidias Panayiotou a mai explicat pentru cititorii HotNews și ce anume crede că i-a adus victoria. 

„Liderii celorlalte partide au fost șocați de rezultate. Au primit o palmă peste față și nu le-am dat eu această palmă. Oamenii din Cipru le-au dat această palmă și le-au spus: «Treziți-vă, nu mai serviți interesele partidului și începeți să lucrați pentru poporul cipriot». 

Așadar, cea mai mare victorie în Cipru a fost această palmă pe care oamenii au dat-o partidelor politice prin intermediul meu. Acum partidele încearcă să înțeleagă ce a mers prost și sper că își vor schimba comportamentul”.  

Când onestitatea contează „mai mult decât funcțiile”

„Am recunoscut că nu știu nimic despre politică, dar că voi munci din greu și voi învăța”, a adăugat tânărul europarlamentar, iar oamenii au apreciat onestitatea „mai mult decât au apreciat faptul că ceilalți candidați aveau funcții și cunoștințe”, e convins. 

„Și am folosit social media în mod corect, cu accent pe transmisia în direct, căci numai așa oamenii pot vedea cine ești cu adevărat, inclusiv ce greșeli faci, pentru că nu poți edita nimic în timp real”. 

Fidias Panayiotou a mai transmis că îi va ține la curent pe urmăritorii lui din online cu activitatea sa din Parlamentul European. Speră astfel că „tinerii vor ajunge să fie mai familiarizați și mai interesați nu numai de sistemul parlamentar, ci și de instituțiile UE și de politică în general”. 

INTERVIURILE HotNews.ro