Sari direct la conținut

Ioan Mang, noul ministru al Educatiei in guvernul Ponta, sustine BAC-ul diferentiat pe trei niveluri

HotNews.ro
Ioan Mang, Foto: Agerpres
Ioan Mang, Foto: Agerpres

In septembrie 2011, Ioan Mang – actuala propunere a guvernului Ponta pentru portofoliul Educatiei – declara ca sustine modificarea examenului de Bacalaureat. Propunerea acestuia viza introducerea Bac-ului diferentiat, pe trei niveluri, potrivit Citynews.ro. La inceputul acestui an senatorul PSD s-a pronuntat si asupra clasei pregatitoare, cerand renuntarea la ea si revenirea la vechea forma, cu grupa pregatitoare la gradinita.

Social-democratul Ioan Mang declara in septembrie anul trecut ca sustine introducerea unui examen de bacalaureat diferentiat, pe trei niveluri. Primul ar fi cel in care candidatii obtin diplome de absolvire ce le dau posibilitatea de inscriere la orice facultate, al doilea este cel vocational sau tehnologic, care permite inscrierea doar la o facultate de acelasi profil, iar cel de-al treilea nivel presupune absolvirea cu probe de competenta, pe baza caruia candidatii se pot inscrie la scoli profesionale, postliceale sau la cursuri de calificare, transmite Citynews.ro.

In aceasta varianta, absolventii de liceu cu diploma de BAC de nivel vocational, daca ar opta pentru o alta facultate decat cea corespunzatoare profilului absolvit, ar trebui sa sustina un nou examen de bacalaureat. Potrivit lui Mang, tinerii ar trebui sa faca alegerea inaintea Bacalaureatului si nu neaparat la inceputul ciclului liceal, potrivit sursei citate.

Ioan Mang declara ca „din punctul meu de vedere ar trebui ca cele trei tipuri de bacalaureat sa nu fie organizate deodata, ci succesiv, pentru a da tinerilor sansa de a opta pentru un alt nivel de bacalaureat, in cazul in care nu a promovat initial”.

Ioan Mang a cerut demisia lui Daniel Funeriu dupa Bacalaureatul supravegheat video

Mang a cerut demisia fostului ministru al Educatiei Daniel Funeriu dupa rezultatele de la Bacalaureatul de anul trecut. „In cazul ministrului Funeriu, care isi asuma decizii majore fara nicio consultare cu partenerii sociali si factorii de decizie din Parlamentul Romaniei, responsabilitatea ii revine in totalitate si pe cale de consecinta, ar trebui sa-si dea demisia de onoare”, a declarat Mang in iulie 2011, potrivit OradeaPress.

Acesta sustinea ca introducerea camerelor de supraveghere in salile de examen arata ca obiectivele ministrului de atunci al Educatiei erau de a arata „ceea ce elevii nu stiu si a confirma astfel spusele presedintelui Traian Basescu ca scoala romaneasca produce ‘tampiti'”.

„Ministrul Funeriu reuseste astfel ‘performanta’ politica de a ramane printre ‘favoritii’ liderului-suprem de la Cotroceni, chiar daca pentru aceasta a trebuit sa sacrifice zeci de mii de elevi si sa arunce in pragul haosului intregul sistemul de invatamant”, a continuat Mang. Potrivit acestuia, „nici elevii si nici societatea romaneasca nu au de castigat de pe urma acestui examen de Bacalaureat”, scrie Realitatea.net.

Renuntarea la Clasa pregatitoare

Intr-o conferinta de presa sustinuta in februarie anul acesta, Mang i-a cerut Guvernului Ungureanu sa suspende aplicarea in 2012 a prevederii din Legea Educatiei care instituie clasa pregatitoare, scrie ebihoreanul.ro.

„Se uita complet ca orice parinte are dreptul de a-si duce copilul la orice scoala doreste, iar testarile psihologice care se fac acum copiilor sub 7 ani sunt o trauma si o cheltuiala inutila. Acum 20-30 de ani mergeau direct in clasa I toti copiii care implineau 6 ani, fara sa fie testati psihologic, si nu cred ca am innebunit noi, romanii, de atunci”, a spus Mang, potrivit sursei citate.

Mang a criticat si faptul ca „nu se stie nici acum cine va dota salile de clasa, Ministerul spunand pe de o parte ca are bani, dar pe de alta cerand ca directorii de scoli si administratiile locale sa asigure tot ce e necesar”, precum si faptul ca „nimeni nu stie cine va preda acestor copii si ce anume, caci lipseste orice idee despre cum va fi programa scolara la clasa pregatitoare”.

Senatorul a cerut renuntarea la clasa pregatitoare si revenirea la vechea forma, de grupa pregatitoare inclusa in gradinite.

Despre UMF Targu Mures

Intr-o declaratie politica sustinuta de la tribuna Senatului in martie 2012, Ioan Mang a vorbit despre Hotararea de Guvern care prevede infiintarea unei Facultati de medicina, cu predare in limba maghiara, in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures.

„Este extrem de grav ca s-a ajuns la aceasta ingerinta a politicului in domeniul academic si aceasta incalcare grava a autonomiei universitare”, a declarat Mang. „Precizez ca nu sunt impotriva ‘liniei’ maghiare si nu sunt nici impotriva profesorilor sau studentilor de etnie maghiara. (…) Ceea ce ma deranjeaza insa in cazul celor intamplate la UMF Targu Mures este modul in care unii politicieni, indiferent de etnia acestora, au inteles sa actioneze si sa treaca peste autonomia universitara”, a sustinut Mang.

Descarca de aici declaratia politica a lui Ioan Mang referitor la UMF Targu Mures

Amintim ca Ioan Mang (54 de ani) a fost propus in aceasta seara de Victor Ponta sa ocupe functia de ministru al Educatiei in locul Corinei Dumitrescu. Senator PSD de Bihor, Ioan Mang este membru al Comisiei pentru invatamant si al Comisiei pentru egalitatea de sanse din Senat si seful departamentului pe educatie din PSD.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro