Sari direct la conținut

Ioan Niculae a oprit activitatea la toate cele sase combinate chimice pe care le detine. Nu este prima oara cand inchide fabricile, fortand statul sa-i dea facilitati la pretul gazelor

HotNews.ro
Ioan Niculae, Foto: Hotnews
Ioan Niculae, Foto: Hotnews

​​Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a decis sa opreasca activitatea la toate cele sase combinate de ingrasaminte chimice, ultimele doua fiind inchise zilele trecute, informeaza Economica.net. Ioan Niculae spune ca din cauza preturilor prea mari la gaze. Nu este prima oara cand Ioan Niculae recurge la amenintari legate de inchiderea fabricilor, incercand sa forteze Guvernul sa aprobe facilitati pentru un pret mai mic la achizitia gazelor. De multe ori, autoritatile romane chiar i-au facut pe plac. Asa a aparut un dosar penal la DIICOT.

Ioan Niculae a amenintat de multe ori ca inchide combinatele si trimite peste 6.000 de oameni in somaj. De cel putin trei ori a si facut-o: prin 2008, in 2011 si acum.

Este cunoscut faptul ca Ioan Niculae face presiuni, an de an, la Guvern pentru obtinerea unui pret convenabil la gazele naturale utilizate de cele sase combinate chimice ale sale.

O lunga perioada de timp si-a luat necesarul de gaze de la Romgaz, insa totul s-a oprit pana cand s-a deschis dosarul de la DIICOT. In plus, de la Romgaz, multi ani, InterAgro a luat gaze fara sa le plateasca. Ajunsese la circa 400 de milioane de lei datorie. In primavara acestui an, Niculae sustinea ca a achitat toate datoriile de baza, ramanand „in disputa” 159 milioane lei constand din penalitati. In plus, la Romgaz mai este si problema dosarului „Gaze ieftine pentru Niculae” de la DIICOT in care Adrian Videanu si Varujan Vosganian, in calitatea lor de fosti ministri ai Economiei, sunt suspectati pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlata de Ioan Niculae oferind gaze naturale la preturi mai mici. Procurorii i-au luat in vizor pe Videanu si Vosganian pentru ca ar fi favorizat compania Interagro, detinuta de magnatul Ioan Niculae, sa obtina preturile preferentiale de la compania de stat Romgaz, cauzand un prejudiciu de 130 de milioane de euro. Dosarul a fost dezvoltat dintr-un dosar mai vechi, inceput in ianuarie 2012, care-i avea in centru pe Ioan Niculae si angajati ai Ministerului Economiei. Atunci, pe 4 ianuarie 2012, pe numele mai multor directori din cadrul Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si societatii Romgaz s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru ca ar fi favorizat firma InterAgro prin preturi preferentiale la gaze.

Pe 2 septembrie 2013, DIICOT a solicitat inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian si a inceput urmarirea penala fostului ministru Adriean Videanu.

In cazul lui Vosganian Senatul a respins cererea. Vosganian a demis din functia sa de ministru, dar a ramas parlamentar si se bucura in continuare de imunitate parlamentara

In ciuda existentei acestui dosar la DIICOT, exista ministri in cabinetul Ponta care se gandesc in continuare la unele facilitati pentru InterAgro. Unul dintre ei este ministrul economiei Constantin Nita care considera ca trebuie cautata o solutie astfel incat marii consumatori de gaze sa fie sprijiniti. „Convergenta pretului la gazele naturale s-a realizat deja, dar pentru unii pretul este prea mare si nu se mai pot incadra pe piata cu pretul produselor. Trebuie cautata o solutie, suntem in discutii si cu marii consumatori si cu producatorii”, a declarat Nita la inceputul lunii iunie.

Practic, ar fi o noua forma de sprijin pentru marii consumatori, chiar daca acestia au mai beneficiat in acest an de un ajutor din partea Guvernului. In luna martie, Guvernul a adoptat un pachet de masuri de sprijin special pentru acestia. Principalul beneficiar este InterAgro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

Ioan Niculae, patronul InterAgro, a facut presiuni constante la Guvern pentru obtinerea unui pret convenabil la gazele naturale utilizate de cele sase combinate chimice ale sale. Pana la urma, Guvernul i-a intins o mana de ajutor in asa fel incat InterAgro sa poata negocia cu OMV Petrom si Romgaz contracte mai avantajoase, conditia fiind ca pretul sa nu fie mai mic de 72 lei/MWh (230 dolari/mia de metri cubi). Imediat dupa aprobarea actului normativ mai mult decat generos, InterAgro s-a declarat satisfacut. Insa, bucuria nu a tinut prea mult deoarece producatorii nu vor sa-i dea gaze la pretul minim, ci cu 17 lei/Mwh mai mult. Atunci, Ioan Niculae a inceput o noua serie de presiuni, spunand ba ca se duce la Gazprom care e „mai flexibil”, ba ca inchide toate combinatele. Cea cu inchiderea activitatii care ar duce la pierderea a mii de locuri de munca este o amenintare pe care o foloseste ori de cate ori are nevoie, de vreo 10 ani. Fiind companie privata, cu OMV Petrom presiunile de acest fel nu au prea mare efect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro