Sari direct la conținut

Iohannis: Cetatenii romani care lucreaza deja in Marea Britanie nu sunt priviti de mecanismul de salvgradare / Mentinerea conceptului de uniune din ce in ce mai apropiata este esentiala

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis, prezent la Intalnirea Consiliului European pentru discutarea Brexitului, a declarat ca s-a ajuns la un acord, care cuprinde doua mecanisme pentru limitarea numarului de imigranti din Marea Britanie. Cele doua „frane de urgenta” nu ii privesc pe cetatenii romani care sunt deja pe piata muncii in Regatul Unit, asa cum nu ii va afecta nici pe copiii imigrantilor care beneficiza deja de alocatie, ci doar pe cei care vor face in viitor solicitari.

Iohannis a precizat ca mecanismul nu este discriminatoriu si are un caracter exceptional, aplicandu-se doar pentru urmatorii sapte ani. De asemenea, presedintele Romaniei a pledat pentru conceptul de uniune din ce in ce mai apropiata („ever closer union”), care este insa atat de respins de britanici.

Amintim ca acordul a fost acceptat unanim de catre cele 28 de state membre ale UE si va fi prezentat, maine, cabinetului britanic de ministri.

Declaratia integrala a lui Klaus Iohannis:

In ceea ce priveste pozitia Romaniei, am sustinut ca trebuie sa evitam fragmentarea Uniunii Europene. Este interesul Romaniei sa fie membra a unei Uniunii Europene puternice, integrate, bazata pe respectul principiilor si valorilor sale fondatoare. Din acest punct de vedere, mentinerea conceptului de uniune din ce in ce mai apropiata este esentiala. Pentru Romania subiectul beneficilor sociale si liberei circulatii a lucratorilor a avut o importanta majora. Am cerut ca acordul sa respecte deplin drepturile cetatenilor romani care lucreaza in Marea Britanie, dar si pentru cei care lucreaza in alte state ale UE.

S-a decis crearea a doua mecanisme. In primul rand, prin modificarea ulterioara a legislatiei europene, Marea Britanie va putea beneficia de un mecanism de salvgradare, care va limita accesul cetatenilor UE la o categorie restransa de prestatii sociale necontributive, prestatii sociale specifice numai pentru Marea Britanie. Mecanismul este nediscriminatoriu, aplicat tututor cetatenilor UE si are un caracter exceptional. Va putea fi aplicat pe o perioada limitata de timp de maxim 7 ani. Cetatenii romani care lucreaza deja pe piata muncii din Marea Britanie nu sunt priviti de acest mecanism. Acest mecanism priveste doar eventualii lucratori care vor intra pe piata muncii din Marea Britanie dupa intrarea in vigoare a mecanismului, dar acestia isi vor recupera gradual accesul la benefciile sociale dupa o perioada de patru ani. Noi ne-am implicat foarte mult in aceasta chestiune si suntem bucurosi ca negocierea a dat acest rezultat.

Cel de-al doilea mecanism va permite Marii Britanii sa indexeze alocatiile pentru copiii ramasi acasa ai lucratorilor din alte state UE. Si in acest caz decizia are un caracter nediscriminatoriu si tine cont de diferentele dintre state. Marea Britanie va putea aplica indexarea alocatiilor pentru cererile de alocatii care vor fi inregistrate dupa intrarea in vigoare a mecanismului. Este important ca, pentru lucratorii din UE care primesc deja alocatii pentru copiii ramasi acasa, indexarea se va putea aplica doar incepand cu anul 2020. Aceste reglementari nu intra automat in vigoare si vor fi supuse inca unui proces legislativ.

Mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocatiile pentru copii la alte prestatii sociale. Doresc sa mentionez ca Romania a obtinut in cadrul negocierilor amendarea textului deciziei prin care solicitarile de restrictionare a liberei circulatii a cetatenilor vor trebui facute pe baza unor justificari solide. Astfel vor fi evitate situatii cand se ia o decizie pur politica. Romania a obtinut aceste lucru prin negocieri foarte aplicate si foarte bine pregatite, alfel decat altii care au vorbit poate un pic mai mult si au obtinut poate ceva mai putin„.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro