Iohannis despre eliminarea taxei radio-TV: Demersul ridica o problema majora / Parlamentul a actionat fara dezbatere "banuiesc ca dintr-un puseu de autosuficienta"
Daca Parlamentul nu ar fi inclus taxa radio-tv printre multele pe care le doreste eliminate prin proiectul de lege adoptat recent, de eliminare a 102 taxe, „probabil as fi promulgat legea pur si simplu”, a spus joi presedintele Klaus Iohannis la o dezbatere pe tema acestei initiative legislative, organizata de ActiveWatch si Presedintie. Dar, a aratat el, cu toate ca proiectul a primit punct de vedere pozitiv de la guvern, eliminarea taxei radio-TV fara o dezbatere public a „mi s-a parut o problema majora. S-a eliminat fara discutie publica finantarea de baza pentru televiziunea publica si pentru radioul public”, a spus el, aratand: „Din pacate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu il cunosc pentru ca nu mi s-au adresat, banuiesc ca dintr-un puseu de autosuficienta, a intrat in procedura de urgenta.”
- De la dezbaterea cu presedintele lipsesc presedintii TVR si SRR, Ioana Radu, respectiv Ovidiu Miculescu, aflati la Praga, dupa cum au spus mai multi participanti la discutii
Dezbaterea organizata de ActiveWatch cu sprijinul Presedintiei are ca subiect: eliminarea taxei radio-tv – un sprijin sau o amenintare pentru posturile publice de radio si televiziune?
Ce a spus Klaus Iohannis:
- Aceasta dezbatere e foarte atipica, nu prin continut ci prin temporizare. La mijlocul lui octombrie a existat o initiativa legislativa depusa la Parlament si cred ca aceasta initiativa ar fi avut poate un impact foarte pozitiv daca s-ar fi respectat cateva conditii minimale. E vorba despre o initiativa care a propus eliminarea unor taxe. Lucru care in esenta n-ar fi rau. Pot spune foarte deschis ca eliminarea unor taxe am scris si eu in programul meu electoral – sunt si eu ca multi romani de parere ca avem prea multe taxe. Trebuie sa reducem dintre ele asa incat situatia sa fie mai usor de inteles, de aplicat, sa eliminam din birocratie.
- Dar, din pacate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu il cunosc pentru ca nu mi s-au adresat, banuiesc ca dintr-un puseu de autosuficienta, au intrat in procedura de urgenta si in nici doua saptamani au trecut initiativa prin ambele camere si a primit si vot final.
- Important de stiut ca guvernul a dat, in esenta, un punct de vedere pozitiv – cu multe amendamente, dar pozitiv.
- Daca printre multele taxe nu ar fi fost taxa radio-tv, probabil as fi promulgat legea pur si simplu, chiar ca ar fi meritat si celelalte taxe o dezbatere publica.
- In aceasta situatie, mi s-a parut ca intreg demersul are o problema majora. S-a eliminat fara discutie publica finantarea de baza pentru televiziunea publica si pentru radioul public, fara a pune altceva in loc. Acea afirmatie ca in continuare cele doua institutii vor trai foarte bine cu bani de la stat e o chestiune care tehnic se poate rezolva usor, dar nu sunt convins ca asta ne dorim. Pentru ca nu sunt convins am fost bucuros sa particip la aceasta dezbatere.
- Imediat dupa ce legea a fost aprobata in Parlament am inceput sa primesc solicitari foarte multe. Am avut solicitari de la cei doi directori generali ai TVR si SRR. Nu ii vad acum in sala. (Sunt la Praga – se spune din sala).
- Am aflat, recunosc cu foarte mare surprindere, ca nici Televiziunea publica, nici Radioul public nu au fost consultati. Mi se pare o abordare ciudata. Pentru ca nu este vorba de doua SRL-uri, ci de televiziunea publica si de radioul public al Romaniei.
- Am primit scrisori de la EBU, sindicate, organizatii, toti solicitandu-mi sa nu promulg aceasta lege.
- De ce am spus ca aceasta e o dezbatere atipica: in mod normal si natural ar fi trebuit sa aiba loc inainte ca aceasta initiativa sa fie votata in Parlament, nu dupa. Daca Parlamentul considera ca le stie pe toate si nu are nevoie de o dezbatere publica, eu consider ca nu le stiu pe toate.
UPDATE 1 Catalin Tolontan a aratat ca, luni, noua emisiune de prime time a TVR a reusit sa atraga un share (cati oameni se uita la o emisiune, din totalul celor care se uita la orice post TV in acel moment) de doar 1,3%. Audienta TVR, in acest moment, e doar un punct din centrul unei mari sfere a consumului total de media din Romania, sfera care, din cauza internetului, tinde sa devina la randul ei un punct. In aceste conditii, Tolontan a aratat ca, daca pe alte piete se fac presiuni pentru ca marile companii, gen Facebook sau Google, sa contribuie la un fond pentru sustinerea jurnalismului de investigatie, „in Romania acesti bani – 200 milioane de euro pe an – exista”, ei fiind cei care se duc prin taxa radio-TV de la populatie la institutiile publice de radio si televiziune.
UPDATE 2 Iohannis, la incheierea discutiilor:
- Voi anunta pana pe 15 noiembrie care e decizia mea in privinta legii ce mi-a fost remisa de catre Parlament.
- Multa lume din spatiul public are impresia ca e o chestiune tehnica. Intrebarea „taxa – da sau nu?” se poate traduce ca „televiziune/radio publice sau televiziune/radio de stat?” E o diferenta fundamentala si care e relevanta pentru modul cum se construieste Romania.
- Cred ca am ajuns intr-un moment in care si cei avizati, si societatea romaneasca sunt dispusi la o dezbatere publica pe fondul problemei – cum trebuie construit cadrul legal si managerial pentru a avea o televiziune publica performanta, un radio performant.