Ion Cristoiu pentru Reporter Virtual: Ziarele dar, mai ales, televiziunile, au fost folosite pentru a santaja demnitari
HotNews.ro
„Presa s-a dezvoltat in ultimii ani nu potrivit cerintelor pietei, ci potrivit cerintelor mogulilor si carnatarilor”, a spus jurnalistul Ion Cristoiu intr-un interviu realizat de Repoter Virtual. In opinia acestuia, „ziarele dar, mai ales, televiziunile, au fost folosite pentru a santaja demnitari”, pentru ca patronii sa obtina contracte care, desi „nu aveau nicio legatura cu presa”, aduceau bani care, ulterior, puteau fi folositi in presa.
Iata, pe scurt, ce a declarat Cristoiu pentru Reporter Virtual:
- Nu cred ca ceea ce s-a intamplat in presa si ce ar mai trebui sa se intample este efectul crizei. Dupa parerea mea, este un proces – chiar benefic – deoarece in Romania ultimilor ani institutiile de presa s-au dezvoltat peste cerintele pietei.
- Presa s-a dezvoltat in ultimii ani nu potrivit cerintelor pietei, ci potrivit cerintelor mogulilor si carnatarilor – e o diferenta intre cele doua forme de proprietate.
- Transmisiunile acestea de la sedintele de Guvern sunt false, asta inseamna ca au bani in afara castigurilor din presa, si atunci au fost folosite ziarele dar, mai ales, televiziunile, pentru a santaja demnitari, ca sa obtina patronii contracte, care, ulterior, din contractele respective ce nu aveau nici o legatura cu presa, sa obtina bani de presa.
- Daca aceasta tendinta de reducere a ziarelor, a televiziunilor, a revistelor continua, probabil ca la un moment dat vom avea de-a face si cu jurnalisti independenti angajati, deoarece in momentul in care proprietarul se va vedea constrans sa traiasca din publicitate si din ce vinde, va avea interesul sa nu angajeze slugi, ci ziaristi care sa-i aduca tiraj, rating si, eventual, publicitate.
- Deocamdata, la multe institutii de presa sunt angajati, de multe ori pe sume mari, ziaristi care raspund comenzilor patronului si nu comenzilor cititorului sau telespectatorului.
- Banii din santaj nu vin in afacerea de presa, ci afacerea de presa este folosita pentru a obtine bani din alte afaceri. Noi nu avem la ora actuala, poate cu exceptia trustului lui Adrian Sarbu, institutii de presa sau televiziuni in care oamenii au investit bani numai si numai din presa. (…) Asta este institutia de presa de tip occidental, ea este cladita pentru ca investitorul sa nu piarda. Daca investitorul nu castiga, ci doar pierde, atunci ceva este in neregula.
- Eu nu deplang ziarele care au disparut, pentru ca era clar ca erau facute pentru anumite interese ale patronului.
- Daca am avea acum o televiziune de stiri egal departata de fortele in disputa, i-ar atrage si pe telespectatorii care sunt simpatizanti ai PSD, PNL si PC, si pe cei ai PDL, dar ar atrage si electoratul care vrea sa vada informatii obiective.
- Antena 3 se bazeaza pe o bucatica mica de telespectatori care, indiferent de ce emisiune se difuzeaza, ei se uita la cum este injurat Traian Basescu. Si este o iluzie ca ai rating, pentru ca acesti telespectatori nu se uita sa vada o opinie obiectiva, o informatie noua, ci se uita la cum il injura pe Traian Basescu. Am trait aceasta experienta cand eram la Sinteza zilei, unde am constatat ca erau cetateni cu care ma intalneam pe strada si care nu stiau pe unde mai sunt. Deci, ei nu se uitau, si atunci este un mare risc.
- Pentru omul politic este o mare capcana. Pentru ca el se duce la un asemenea post de televiziune si are impresia ca a castigat electorat. Dar nu castiga nimic, pentru ca acei care se uita sunt cei care s-ar uita oricum.
- Traian Basescu este un subiect mort, pentru ca el nemaiputand sa candideze el nu mai e in intrecere. Asta nu realizeaza nici politicienii, nici jurnalistii.
- Deocamdata vad foarte putina presa pe online. Pentru ca acei care fac ziare pe print nu au inteles ca e o diferenta fundamentala intre cele doua platforme. Ei dau seara varianta online, iar a doua zi cea de pe print este aceeasi. Normal ca nu mai cumpara nimeni.
- Culmea, lumea presei cere celorlalte lumi sa fie transparente, dar ea este cel mai putin transparenta.
- Eu as vedea intr-un ziar un singur editorial, nu mare, dar imprevizibil, de descifrare a bataliilor politice, si stiri dupa principiul ziaristului-spion.
- Cand eram la EVZ, am vrut, la un moment dat, sa angajez la Cotroceni, sub acoperire, o florareasa care sa stea in fata si sa-mi spuna cine venea, cine pleca, pentru a putea da lucruri pe care oficialitatile le ascund.
Interviul complet la repotervirtual.ro