Sari direct la conținut

Italia e hotărâtă să nu piardă niciun ban din fondul de redresare şi rezilienţă de la UE, spune Giorgia Meloni

HotNews.ro
Giorgia Meloni, Foto: Vincenzo Izzo / Shutterstock Editorial / Profimedia
Giorgia Meloni, Foto: Vincenzo Izzo / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul de la Roma este decis să nu piardă niciun ban din fondul de redresare şi rezilienţă, de la Uniunea Europeană, în urma pandemiei de Covid-19, a anunţat luni premierul italian Giorgia Meloni, potrivit agențiilor Reuters și Agerpres.

În cadrul eforturilor de redresare post-Covid, Italia urmează să primească în total aproximativ 200 miliarde de euro, sub formă de granturi şi credite în condiţii avantajoase, până în 2026, ceea ce face din această ţară cel mai mare beneficiar de fonduri de la schema UE, în termeni absoluţi.

Totuşi, Italia este departe de ţintele convenite cu Comisia Europeană atât în privinţa obiectivelor de realizat pentru a putea primi fondurile respective, cât şi a cheltuirii fondurilor deja primite.

„Nu sunt îngrijorată de întârzieri (legate de fondul de redresare), muncim mult în această privinţă. Nu iau în calcul posibilitatea de a pierde fondurile”, a declarat Meloni la un eveniment organizat în oraşul Verona.

Tranşă îngheţată

Anterior, Riccardo Molinari, lider al grupului partidului Liga din Camera Deputaţilor, a declarat pentru website-ul de ştiri Affari Italiani că Italia nu mai poate primi unele fonduri de la UE date fiind neregulile în cheltuirea lor.

Comisia Europeană a îngheţat o tranşă de 19 miliarde de euro pentru Italia, solicitând clarificări despre eforturile autorităţilor de la Roma pentru a îndeplini condiţiile convenite cu Bruxelles.

Agenţia de evaluare a ratingului Scope Ratings a declarat pentru Reuters întârzierile semnificative în eforturile Italiei de a respecta ţintele din planul de redresare şi rezilienţă vor reduce probabil perspectivele de creştere pe termen mediu, cu un impact negativ asupra ratingului de credit (scorul acordat de agenţiile de rating creditelor sau datoriilor diferitelor companii, guverne sau persoane fizice, în funcţie de calitatea creditului acestora, ce măsoară probabilitatea ca aceste credite să nu fie achitate).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro