Sari direct la conținut

James Cameron avertizează că „scenariul Terminator” va fi declanșat de giganții tech, nu de un guvern: „Veți trăi într-o lume pe care nu ați votat-o”

HotNews.ro
James Cameron avertizează că „scenariul Terminator” va fi declanșat de giganții tech, nu de un guvern: „Veți trăi într-o lume pe care nu ați votat-o”
James Cameron în timpul unui discurs pe care l-a ținut în decembrie 2022 la Summitul pentru Inovație Globală de la Seul , FOTO: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

James Cameron, regizorul filmelor „Terminator”, crede că marile companii din sectorul tehnologic pot dezvolta un sistem de Inteligență Artificială Generală (AGI) care să facă realitatea chiar mai îngrijorătoare decât povestea lungmetrajelor sale science fiction, relatează Business Insider.

În primul film „Terminator”, apărut în 1984, o rețea de inteligență artificială dezvoltată de Departamentul american al Apărării devine conștientă de sine și se întoarce împotriva creatorilor săi umani prin declanșarea unui atac nuclear.

Date fiind progresele fulminante înregistrate de tehnologia inteligenței artificiale în ultimii câțiva ani, așa-zisul „scenariu Terminator” a ajuns să fie folosit pentru a desemna o serie largă de variante în care A.I. ar putea ataca omenirea sau provoca perturbări majore la nivel societal în întreaga lume.

Deși Cameron este cunoscut ca regizor al unora dintre cele mai de succes filme din istoria cinematografiei, el enumeră printre interesele sale mai multe domenii, printre care explorarea oceanografică și tehnologia de avangardă. De altfel, acest lucru poate fi văzut în filmele sale, care mereu au folosit cele mai moderne instrumente de generare a imaginilor pe calculator.

„Mi-am petrecut întreaga carieră căutând tehnologii emergente care împing mai departe limitele posibilului, cu scopul de a spune poveşti incredibile. M-am aflat în fruntea domeniului CGI în urmă cu peste trei decenii şi de atunci am rămas un vârf de lance. Acum, intersecţia dintre AI generativă şi crearea de imagistică CGI reprezintă noul val”, a declarat cineastul canadian la sfârșitul lunii septembrie, când s-a alăturat companiei StabilityAI. Compania este cunoscută pentru sistemul său de generare a unor imagini pe baza textului solicitat de un utilizator („text-to-image”).

James Cameron este îngrijorat de perspectiva dezvoltării AGI

Cameron s-a alăturat StabilityAI pentru a contribui la dezvoltarea diviziei sale de producții video cu ajutorul A.I. El afirmă că nu împărtășește îngrijorările a numeroși cercetători privind dezvoltarea tehnologiei A.I., dar că lucrurile stau diferit când vine vorba de AGI.

Inteligență Artificială Generală se referă la un nivel de dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale în care un sistem este capabil să desfășoare orice sarcină intelectuală pe care o poate realiza un om.

James Cameron a vorbit din nou despre subiectul AGI într-o intervenție pe care a avut-o prin videoconferință la întâlnirea recentă a Proiectului de Studii Speciale privind Competivitatea (SCSP), o organizație din SUA cu misiunea declarată de a „face recomandări pentru consolidarea competivității pe termen lung a Americii” în contextul ultimelor evoluții tehnologice, în special cele legate de A.I.

În mesajul transmis la summitul SCSP, Cameron a declarat că, spre deosebire de povestea prezentată în filmele sale „Terminator”, el se așteaptă ca AGI să nu vină de la „un program finanțat de guvern”.

„Ea va apărea de la unul dintre giganții tech care finanțează în prezent cercetări în valoare de miliarde de dolari”, a spus el.

Avertisment dur al regizorului canadian

„Apoi, veți trăi într-o lume în care nu ați fost de acord să o faceți, pe care nu ați votat-o, una în care trăiți alături de o specie extraterestră super-inteligență care răspunde obiectivelor și regulilor unor corporații. O entitate care are acces la comunicațiile, credințele voastre, tot ce ați spus vreodată și locul unde se află fiecare persoană din țară prin intermediul datelor personale”, a avertizat James Cameron.

El a vorbit de asemenea despre așa-zisul „capitalism de supraveghere”, un termen emergent care a început să fie folosit pentru practica tot mai largă a companiilor de a genera venituri suplimentare prin vânzarea datelor personale ale utilizatorilor lor către companii contractate de guverne în scopuri de supraveghere. Cameron a avertizat că aceste practici pot „face tranziția destul de rapid” înspre o formă de totalitarism digital.

„În cel mai fericit caz, acești giganți tech devin arbitrii auto-numiți ai binelui uman, adică vulpea care păzește găinile”, a subliniat el.

Iar „asta e mai înfricoșător decât orice scenariu pe care eu l-am prezentat în Terminator cu 40 de ani în urmă, din simplul motiv că nu mai este science fiction, se întâmplă”.

Posibilitatea de a folosi A.I. pentru supraveghere, o îngrijorare mai pregnantă decât „Scenariul Terminator”

Trebuie subliniat însă că, în pofida comentariilor lui Cameron, cea mai mare parte a cercetătorilor consideră că Inteligența Artificială Generală nu va deveni o realitate prea curând.

Însă comentariile sale privind folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea societală pe scară largă amintesc de unele făcute recent de Larry Ellison, miliardarul care conduce Oracle, și Gary Marcus, un cercetător cunoscut pentru munca sa de avangardă, de la granița dintre științele cognitive, neuroștiințe și inteligența artificială.

Marcus a estimat luna aceasta că OpenAI, compania care a creat ChatGPT și liderul momentului în materie de tehnologie A.I., va deveni „cea mai orwelliană” companie din toate timpurile.

În ceea ce-l privește pe Cameron, el a oferit un motiv în plus pentru îngrijorările sale legate de AGI, deși este un susținător al A.I. El a comparat AGI cu o „oglindă a noastră” oamenilor.

„Bună în măsura în care suntem buni, și rea în măsura în care suntem răi. Din moment ce nu există lipsă de rău în lume, și cu siguranță nicio înțelegere asupra a ceea ce înseamnă măcar binele, ce ar putea merge greșit?”, a întrebat el retoric la summitul SCSP.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro