Sari direct la conținut

Jean-Claude Juncker respinge "orice prejudecăţi" în legătură cu noul guvern din Austria

HotNews.ro

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a respins marti „orice prejudecati” in legatura cu noul guvern austriac al cancelarului conservator Sebastian Kurz care va guverna impreuna cu extrema dreapta din FPOe, relateaza agentia de presa AFP citata de Agerpres.

„Nu este deloc obiectivul meu sa fac nici cel mai mic comentariu in privinta guvernului pe care tocmai l-a format (…) Sunt impotriva oricaror prejudecati”, a declarat Jean-Claude Juncker la finalul unei intrevederi la Bruxelles cu Sebastian Kurz.

Austriacul a devenit luni, la 31 de ani, cel mai tanar sef de guvern din Europa, in fruntea unui cabinet in care extrema dreapta a obtinut posturi cheie ca internele, apararea si externele.

„Acest guvern a luat foarte clar o pozitie in favoarea Europei si asta este ce conteaza pentru mine”, a insistat Jean-Claude Juncker.

„Vom judeca guvernul austriac, la fel ca toate guvernele, dupa actiunile sale”, dar „ce a fost scris in programul guvernului ne convine aproape 100%”, a adaugat seful executivului european.

Sebastian Kurz, care si-a inmultit declaratiile de fidelitate fata de UE in pofida aliantei sale cu extrema dreapta eurosceptica si prorusa, a continuat marti seara in acelasi registru.

Cancelarul austriac a dat asigurari ca doreste „sa intareasca Europa” in privinta „chestiunilor importante”, dar si-a exprimat dorinta ca aceasta sa joace un rol mai mic in chestiunile minore.

„Suntem o tara proeuropeana, suntem un guvern proeuropean”, a subliniat Sebastian Kurz a carui tara va asigura presedintia prin rotatie a UE in al doilea semestru din 2018.

Mai devreme, el s-a intalnit cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, al carui rol este de a coordona summiturile liderilor celor 28 de tari din UE.

„Il vad ca pe un conducator energic, determinat si proeuropean”, a scris pe Twitter Donald Tusk care i-a adresat luni o scrisoare cancelarului austriac pentru a-si afirma increderea in „rolul constructiv” pe care il va juca guvernul sau in randul UE.

In februarie 2000, FPOe, condus de Joerg Haider, a mai facut parte din guvernul austriac, in cadrul unei coalitii cu conservatorii, provocand reactii puternice in Europa.

Celelalte 14 tari membre ale Uniunii, alcatuita atunci din 15 membri, au decis sa sanctioneze Viena, suspendand toate contactele bilaterale cu guvernul condus de cancelarul Wolfgang Schuessel.

Acestea au vrut sa isi manifesteze astfel dezaprobarea pentru o alianta cu un partid avand valori incompatibile cu ale Uniunii. Tarile europene au renuntat la sanctiuni sapte luni mai tarziu, reaminteste AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro