Jeff Bezos reia disputa cu Elon Musk cu o plângere despre rachete la autoritățile americane
Blue Origin, compania aerospațială deținută de Jeff Bezos, s-a plâns autorităților americane de lansările de rachete ale SpaceX, compania lui Musk, într-un nou episod al disputei dintre cei doi miliardari cu afaceri în domeniul spațial, relatează Business Insider.
Avocații Blue Origin au depus recent o plângere la Administrația Federală pentru Aviație (FAA) din SUA, exprimându-și îngrijorările legate de lansările rachetei Starship a SpaceX și solicitând analizarea posibilității ca acestea să fie limitate din cauza impactului lor asupra mediului.
Blue Origin a depus acest document la FAA după ce agenția de reglementare americană a anunțat că va pregăti un raport care să evalueze impactul asupra mediului înconjurător a eliberării unei autorizații pentru SpaceX ca aceasta să își lanseze racheta Starship-Super Heavy de pe o platformă de lansare din Cape Canaveral, Florida.
SpaceX încă își perfecționează acest sistem de lansare alcătuit din racheta Starship și propulsorul („booster”) Super Heavy. Compania lui Musk a folosit de 4 ori acest sistem cu o înălțime mai mare decât cea a Statuii Libertății, și doar două dintre lansări au ajuns în spațiu. Ultima lansare a avut loc mai devreme în cursul acestei luni.
Philip Metzger, un fizician de la University of Central Florida, a arătat că lansarea SpaceX ce a avut loc pe 20 aprilie 2023 a creat căldură și presiune echivalente unei erupții vulcanice. Autoritățile locale din Port Isabel, o localitate din statul Texas aflată la 8 kilometri de locul lansării, au raportat că sol și cenușă au căzut din cer după lansarea rachetei.
Blue Origin, „îngrijorată” de lansările SpaceX
Citând „îngrijorările” potrivit cărora Starship „are un impact asupra mediului mai mare decât orice sistem de lansare”, Blue Origin a cerut acum FAA să ia în considerare limitarea ratei „lansărilor, aterizărilor și a altor operațiuni” cu propulsorul Super Heavy „până la un număr care are un impact minim asupra mediului local”. Blue Origin nu a avansat o cifră în acest sens.
Musk și Bezos, fondatorii celor două companii aerospațiale, au fost implicați într-o dispută foarte publică în 2021, alimentată în mare parte de comentariile și postările lui Musk, uneori la limita decenței.
Pe lângă rivalitatea inerentă dintre cele două companii, Blue Origin a stârnit furia lui Elon Musk după ce a încercat să obțină în justiția americană anularea deciziei NASA de a acorda SpaceX contractul de construire a landerului lunar pentru Misiunea Artemis, cea care își propune să readucă în cele din urmă un echipaj uman pe Lună.
Musk a declarat la un moment dat că Bezos „a ieșit la pensie” doar pentru a avea timp să dea în judecată SpaceX. Miliardarul sud-african se referea la faptul că Amazon a anunțat în februarie 2021 că Bezos se va retrage din funcția de CEO al companiei începând cu luna iunie a anului respectiv.
Rivalitatea dintre Elon Musk și Jeff Bezos datează de două decenii
Într-o altă intervenție, Musk a spus despre rivalul său că „ar fi pe Pluto” dacă avocații te-ar putea duce în spațiu.
Rivalitatea dintre cei doi datează însă de la prima întâlnire dintre aceștia, ce a avut loc cu două decenii în urmă pentru a discuta despre călătoritul în spațiu.
Musk și Bezos au luat masa împreună în 2004 și imediat s-au contrazis cu privire la viziunile lor despre călătoriile spațiale. Musk a relatat ulterior că i-a spus lui Bezos în timpul întâlnirii că bate câmpii cu abordarea sa de construire a rachetelor, adăugând că a încercat deja unele din ideile lui și că s-au dovedit a fi „stupide’.
A fost o împunsătură care a avut inevitabil efectul dorit de a face compania lui Bezos să pară incompetentă, ajutându-l pe Musk să pară tocmai opusul. Din acel punct lucrurile au devenit doar mai conflictuale.