Sari direct la conținut

Jens Stoltenberg: NATO trebuie să înțeleagă implicațiile ascensiunii Chinei

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Foto: Hotnews
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Foto: Hotnews

Alianța Nord-Atlantică trebuie să înțeleagă implicațiile ascensiunii Chinei, în contextul în care Beijingul își extinde influența pe tot globul, inclusiv în zone în care ar putea deveni o provocare pentru membrii organizației de securitate, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Mediafax.

Acțiunile tot mai îndrăznețe ale Chinei, inclusiv în Marea Chinei de Sud, au stârnit preocupări cu privire la intențiile sale, iar Statele Unite au îndemnat NATO să recunoască și să se adapteze la noile amenințări emergente, inclusiv China.

„Nu este vorba despre mutarea NATO în Pacific, dar este vorba despre răspunsul la faptul că China vine mai aproape de noi”, a declarat Stoltenberg, într-un interviu acordat agenției Reuters, în cursul unei vizite la Sydney.

„Investind puternic în infrastructura critică în Europa, prezența crescută în zona arctică și, de asemenea, prezența crescută în Africa și în spațiul cibernetic”, a adăugat oficialul.

„Așadar, toate acestea fac important ca NATO să abordeze ascensiunea Chinei și facem acest lucru, nu în ultimul rând, colaborând strâns cu partenerii noștri din această regiune – Australia, Noua Zeelandă, dar și Japonia și Coreea de Sud”, a subliniat Stoltenberg.

Beijingul susține că extinderea economică și militară a țării nu reprezintă o amenințare pentru alte națiuni.

Cu toate acestea, tensiunile au crescut pe măsură escaladării războiului comercial între Washington și Beijing, iar secretarul apărării al SUA, Mark Esper, a declarat recent că Statele Unite ar dori să plaseze rachete cu rază de acțiune intermediară în regiunea Asia-Pacific.

Esper a mai afirmat că regimul de la Beijing destabilizează regiunea Indo-Pacifică, acuzând China că utilizează practici prădalnice în plan economic și furturi de proprietate intelectuală.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro