Sari direct la conținut

Jocul cu parchete si servicii. Cateva precizari si o reparatie

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Din capul locului, admit ca am comis o nedreptate punand la indoiala buna credinta a fostului procuror general, Laura Codruta Kovesi. La emisiunea Ultimul Cuvant din 3 octombrie, am ridicat semne de intrebare in legatura cu faptul ca doamna Kovesi a acceptat postul de Inalt Reprezentant al Guvernului Romaniei pe langa Comisia Europeana. In paralel, fostul procuror general isi depusese candidatura la sefia Departamentului National Anticoruptie. Parea un fel de joc la doua capete. Parea ca guvernul Ponta i-a facut oferta neasteptata de a pleca la Bruxelles pe un post-sinecura tocmai pentru a o determina sa renunte la candidatura DNA.

Ministerul Justitiei a anuntat astazi, 5 octombrie, lista finala a procurorilor inscrisi la concursul pentru sefia DNA si a Parchetului General. Laura Codruta Kovesi figureaza mai departe pe lista candidatilor la sefia DNA. Asta arata, cel putin in acest moment, ca nu a jucat la doua capete si ca isi doreste cu adevarat sa ramana in sistem, dupa niste ani complicati petrecuti la sefia Parchetului General. Doamna Kovesi si-a incheiat mandatul in mod cat se poate de onorabil, pe data de 2 octombrie. Ramane de vazut daca doamnei Kovesi, dupa detasarea la MAE, o sa-i mai si semneze efectiv cineva vreun ordin de numire in functia de Inalt reprezentant al Guvernului la Bruxelles si daca n-a fost o simpla momeala de a o determina sa renunte la DNA.

Acum, Mona Pivniceru se afla in si mai mare incurcatura. In data de 2 octombrie, Ministerul Justitiei justificase in felul urmator detasarea procurorului Kovesi la Ministerul de Externe pentru a reprezenta Guvernul Ponta la Bruxelles: „nominalizarea doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi s-a bazat pe experienţa şi calităţile profesionalecare o recomandă pe deplin pentru ocuparea unui astfel de post.” Acum, daca experienta si calitatile doamnei Kovesi o recomanda pe deplin pentru un post la Bruxelles, de ce n-ar fi buna la sefia DNA? Cum ar putea justifica ministerul justitiei un eventual refuz de a o propune CSM-ului pentru a-i lua locul lui Daniel Morar?

Sigur ca Guvernul Ponta isi doreste sa scape de procurori independenti, de personaje fara butoane politice. Foarte probabil ca n-o va propune nimeni pe Kovesi la sefia DNA. Insa fostul procuror general, acccepand sa candideze la DNA, a ridicat un standard. Poate ca l-a pus in dificultate pe Daniel Morar, care a refuzat sa candideze cu argumentul ca procedura nu e transparenta, legitimand astfel tocmai procedura anuntata de MJ, dar a reusit sa-i complice teribil viata ministrului justitiei. Cum va justifica Mona Pivniceru un eventual refuz de a o propune la DNA dupa ce a laudat-o prin gura ministerului pe care-l conduce?

Liderii USL si-ar dori repede noi sefi din randul procurorilor maleabili. Din detentie, Adrian Nastase se intreaba, pe blog, daca „USL se pregateste sa piarda alegerile parlamentare”, sugerand ca e nevoie de indepartarea rapida a lui Morar si Kovesi de la varful sistemului si aducerea unor procurori noi.

Veti intreba, poate, la fel cum m-am intrebat la randul meu tot public in emisiunea de la postul B1TV, de ce a acceptat atunci doamna Kovesi oferta Guvernului Ponta de a fi detasata la Bruxelles? Liderii USL au acuzat-o ca face dosare politice ca in anii 50, ca este „procurorul lui Basescu” si ca raspunde la comenzi. Cum sa accepti o numire din partea unui Guvern care a sters cu tine pe jos? De ce ti-ai calca pe mandrie dupa o cariera fara pata?

Adevarul e ca nu prea ai multe optiuni. Dupa ce ai condus ani de zile Parchetul General, dupa ce sub sefia ta au fost anchetati si trimisi in judecata moguli grei ca Sorin Ovidiu Vantu, dupa ce ti-ai facut inamici de calibru cam peste tot, nu te poti intoarce procuror simplu la Sibiu. Realist vorbind, asta nu este posibil. Acesti oameni au nevoie inca de protectia statului, atat cat statul poate sa-i ofere.

USL pare sa fi inteles ca preluarea controlului asupra parchetelor este dificil de realizat. In tot cazul, procedura va lua timp astfel ca numirea noilor sefi la Parchetul General si DNA are toate sansele sa se produca dupa alegerile parlamentare din decembrie. Prin urmare, USL pare sa fi schimbat tactica. Premierul Victor Ponta pune acum in discutie controlul asupra serviciilor de informatii, legea de functionare si, implicit, cine numeste sefii SRI si SIE.Antena 3 a declansat in paralel o stranie campania impotriva serviciilor de informatii. Nu cred ca e o intamplare. In prezent, sefii serviciilor sunt numiti de presedintele Traian Basescu. Controlul parlamentar se realizeaza mai mult formal, rapoartele de activitate din ultimii ani nefiind macar discutate.

Or, prin punerea in discutie a activitatii serviciilor de informatii fix cu doua luni inainte de alegeri, liderii USL spera probabil sa inhibe functionarea lor. Fara informatiile de la SRI, Parchetul General si Departamentul National Anticoruptie pot fi conduse inca doua decenii de Daniel Morar sau Laura Codrota Kovesi. Nu are importanta. Asa cum spunea un liberal, ca sai ai toata puterea, trebuie sa ai „curentul” si „motorul”. Curentul ar fi serviciile de informatii, motorul justitia. Daca nu e alimentat la curent, motorul nu merge. Cred ca USL incearca, daca nu sa taie curentul inainte de alegeri, macar sa produca niste scurtcircuite menite sa blocheze functionarea motorului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro