Jocuri strategice
Ion Iliescu parea ca a fost luat prin suprindere de deciziile de autosuspendare a Delegatiei Permanente si de remaniere a Executivului. Presupunand, prin absurd, ca nu a consimtit la „rotatia cadrelor“ executata de Adrian Nastase, ar fi de asteptat un contracatac, daca nu in aceasta saptamana, atunci la Congresul din august.
Adrian Nastase a facut o mutare strategica prin aducerea la partid a unor oameni carora nici presedintele nu ar avea ce sa le reproseze. El si-a asigurat astfel o pozitie mai buna in negocierile viitoare cu Ion Iliescu.
Persoanele promovate sunt tineri, ca Titus Corlateanu si Cristian Diaconescu, ministri de succes sau carora nu li s-au imputat acte de coruptie, Dan Nica si Ilie Sarbu, iar Rovana Plumb se antrena deja pentru o pozitie de conducere prin activitatea supermediatizata in fruntea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, conturandu-si imaginea de „doamna de fier“ in lupta cu
mizeria. In conducerea partidului a fost pastrat Ioan Rus, care, in ciuda esecului de la Cluj, ramane un pion important, sustinut de omul de afaceri Ion Tiriac, fiind, alaturi de Vasile Puscas si Alexandru Farcas, exponentul gruparii transilvanene, Rus fiind, de altfel, simpatizat de ambele parti.
La Guvern, Adrian Nastase a plasat intr-o pozitie foarte importanta, din punct de vedere al presedintelui, la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, un combatant in tabara lui Ion Iliescu, Dan Mircea Popescu, fost ministru al Industriilor si al Muncii, un adept al politicilor protectioniste.
Intrebarea este daca Ion Iliescu se va coaliza cu cei marginalizati in partid ca Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu sau Mircea Geoana. Viorel Hrebenciuc a fost secretar general al Guvernului Vacaroiu (Cabinetul de suflet al presedintelui) si a condus campania lui Ion Iliescu din 1996.
Este, in acelasi timp, perceput ca un politician corupt, iar circul Sechelariu de la Bacau ii este imputabil. Miron Mitrea l-a folosit pe Adrian Nastase ca trambulina politica si a intrat in cercul clientelar al acestuia.
El isi doreste postul de premeir si probabil a intrat intr-o lupta de putere cu prim-ministrul, motiv pentru care s-a speculat ca ar fi ajuns unul dintre protejatii presedintelui. Dan Ioan Popescu este considerat un apropiat al Palatului Cotroceni, a intrat deseori in conflict deschis cu Adrian Nastase, dar nu a actionat niciodata impotriva acestuia.
Daca ar fi sa luam in discutie jocurile din jurul privatizarii Petrom, s-ar putea afirma ca s-au aflat pe aceeasi baricada, impotriva intereselor sustinute de aghiotantul lui Ion Iliescu, Ioan Talpes. Istoria orala a politicii sustine ca ar fi cel mai instarit lider al PSD.
Micea Geoana este cel care l-a ajutat pe Ion Iliescu sa-si repare imaginea in cercurile americane, s-a aflat nu o data pe pozitii divergente cu premierul pe probleme de politica, iar candidatura sa la Primaria Capitalei pare, cu atat mai mult dupa alegeri, o capcana intinsa de premier.
Liderii expediati la periferia partidului nu formeaza o grupare, fiind ei insisi intr-un razboi pentru putere, si nu este sigur ca vor lasa deoparte divergentele pentru a se coaliza impotriva lui Adrian Nastase.
Sub presiunea evenimentelor, o alianta ar putea forma Miron Mitrea cu Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc, nu si cu Dan Ioan Popescu, pe care l-au atacat direct sau indirect in ultima vreme. Aceasta grupare ar putea beneficia si de sprijinul presedintelui Ion Iliescu.
Ministrul Industriilor se afla in pozitia cea mai delicata, dat fiind conflictul cu omul de afaceri Ovidiu Tender, sustinut de Ioan Talpes. Pentru Dan Ioan Popescu, o solutie ar fi imprietenirea cu platforma clujeana, impreuna cu care ar putea sustine proiectul de reforma a partidului.
Adrian Nastase este constient ca razboiul nu s-a incheiat si ca are nevoie, pentru a-si exercita puterea – eventual reconfirmata de Congres -, de unii dintre cei care au fost indepartati sambata. El ia in calcul si eventualitatea pierderii alegerilor parlamentare si prezidentiale, situatie in care ar fi obligat sa-si asume responsabilitatea esecului si sa ia practic lupta de la capat in interior.
Ce se va intampla cu premeirul in cazul castigarii alegerilor generale si ratarii fotoliului prezidential este greu de prognozat. Oricum, va ajunge la mana presedintelui. Cea mai buna tactica pentru el ar fi aceea de a nu face de acum incolo nici un pas fara binecuvantarea parintelui de la Cotroceni.