Sari direct la conținut

Judecata stramba a ministrului Justitiei (de Dan Tapalaga)

HotNews.ro

Iata ce i-a scapat din vedere premierului Calin Popescu Tariceanu atunci cand a declarat ca nu-i va cere demisia lui Tudor Chiuariu. Din aprilie pana azi, in cinci luni, ministrul Justitiei a comis gafe cat altii in zece ani de mandat.

• A inaugurat o premiera: primul ministru al justitiei din istoria Romaniei si din istoria UE anchetat in timpul mandatului pentru coruptie si abuz in serviciu

• A aparat public cercetati penal: pe Marko Bela si pe Dan Voiculescu.

• A incalcat legea facand publica o solutie de neincepere a urmaririi penal (NUP), desi ea se comunica doar celui in cauza.

• A incercat sa stopeze anchetele cu politicieni, solicitand revocarea unui procuror anticoruptie inainte ca inspectorii CSM sa evalueze activitatea sectiei pe care o conduce.

• A discutat in afara cadrului legal un raport CSM; a incalcat un drept constitutional, dreptul la aparare, ignorand obiectiile procurorilor anticoruptie la raportul CSM.

• A sfidat Comisia Europeana, exprimandu-si neincrederea in raportul din iunie, care lauda activitatea DNA.

• A incercat, in premiera in istoria UE, sa modifice un raport de tara favorabil propriei sale tari, cerand eliminarea superlativelor referitoare la calitatea anchetelor anticoruptie.

• A fortat un aviz pozitiv pentru HG 377 care legaliza afacerea Posta, desi directia de specialitate din minister ii daduse aviz negativ.

• A prezentat proiecte mai vechi (reabilitarea celor condamnati politic) prezentandu-le ca fiind ale lui.

• A incercat sa puna un fost consilier al Monicai Macovei la Parchetul General ca sa isi rezolve problema de credibilitate.

• A ajuns sa fie perceput la Bruxelles drept ministrul care gireaza „o mafie de stat”

• Pune in pericol mersul reformei in justitie, iar Romania risca activarea clauzei de salvgardare, ceea ce ar echivala cu nerecunoasterea sentintelor pronuntate in Romania in spatiul UE

• A provocat un val de demisii in Ministerul Justitiei

• Si-a atras ostilitatea asociatiilor de magistrati, care il acuza ca intentioneaza sa schimbe legile justitiei prin ordonanta de urgenta

Cam multe intr-un timp atat de scurt. Ramane acum de stabilit daca erorile sale vin din lipsa de experienta, din incompetenta sau din complicitatea vinovata cu sistemul care l-a generat. Fostul avocat al omului de afaceri iesean Relu Fenechiu (PNL) pare sa nu-si apartina, iar in spatele iesirilor sale ghicim uneori interesele partidului.

Cele mai multe ziare si televiziuni falsifica acum datele vorbind despre „razboiul total din justitie”, o generalizare stupida si incorecta. Aici vorbim de razboiul lui Chiuariu cu procurorii anticoruptie, de sabotarea constanta a unei institutii care incepuse sa lucreze si sa fie apreciata, chestie rarissima, la Bruxelles.

Daniel Morar, seful DNA, a furnizat la postul public de televiziune informatii esentiale: ancheta in dosarul Posta a inceput pe 27 aprilie, iar pe 8 mai ministrul justitiei cerea revocarea sefului sectiei a doua, procurorul Doru Tulus. Prin urmare, procurorii nu se puteau razbuna, asa cum sustine Chiuariu, pe un ministru care nu le facuse inca nimic.

Dar acum putem pricepe mai bine graba cu care Chiuariu s-a repezit la DNA: de fapt, el era primul interesat sa scape de procurorii incomozi.

Sigur ca si cei de la DNA au comis grave erori tactice: a doua zi dupa raportul inspectorilor CSM scurs in presa s-au repezit la Cotroceni cu cererea de urmarire penala impotriva ministrului justitiei. Asta le-a dat apa la moara scepticilor de serviciu: de fapt, anticoruptia asta nu e pe bune, totul se rezuma la mici razboaie si razbunari.

Si, ca de obicei, toata discutia a degenerat si pentru unii va fi greu sa-i distinga pe baietii buni de cei rai. Dar e foarte simplu: urmariti faptele si nu interpretarile lor.

Ce ma uimeste este incapatanarea cu care unii se fac ca nu vad cum un om de afaceri s-a imbogatit, cu complicitatea Guvernului, cu un hectar, repet, un hectar in plin centrul capitalei, luat in conditii suspecte de la stat. Asta li se pare unora ceva minor, un detaliu, un flecustet.

Presa striga sub Nastase ca Guvernul fura, dar procurorii se fac ca nu vad. O parte din presa care striga atunci, striga si acum ca Guvernul fura. Presa care tacea pe vremea lui Nastase vitupereaza acum impotriva procurorilor pentru ca iau Guvernul la intrebari. Sau tace minimalizand cazul.

Iar cel mai slab ministru al justitiei pe care l-a avut Romania dupa 89 este pe cale sa fie transformat in victima. Voi mai intelegeti ceva? Eu pricep un singur lucru: ca in Romania, numarul celor cu multe schelete in dulap creste pe zi ce trece in loc sa scada.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro