Sari direct la conținut

Juristii din Senat verifica daca mandatele procurorilor in cazul Seres si Pacuraru au fost legale

HotNews.ro

Senatorii juristi ii verifica pe procurori daca au respectat legea in cazul deminitarilor Paul Pacuraru si Codrut Seres. Comisia juridica a decis miercuri sa solicite Consiliului Suprem al Magistraturii si Serviciului Roman de Informatii, mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice in cazul celor doi demnitari. Astfel senatorii au trimis catre CSM si SRI doua adrese prin care cer sa fie puse la dispozitia comisiei juridice mandatele de interceptare in cele doua cazuri.

Senatorii juristi, prin adresa inaintata catre CSM, vor sa verifice daca a fost respectat Codul de Procedura Penala, mai exact, daca procurorii au respectat administrarea probelor, modalitatea de interceptare si inregistrare a convorbirilor telefonice in cazul celor doi senatori. Juristii de la Senat au cerut CSM sa le fie puse la dispozitie mandatele de interceptare ale lui Paul Pacuraru si Codrut Seres.

Totodata, comisia juridica a cerut CSM sa specifice daca in cursul cercetarii penale, partile au formulat plangeri in legatura cu modul in care s-a efectuat urmarirea penală si cu modul in care aceste cereri au fost solutionate. Senatorii vor ca CSM-UL sa se pronunte daca urmarirea penala a fost efectuata in regim de confidentalitate si daca acesta a fost respectat.

Presedintele comisiei juridice, Norica Nicolai (PNL), a declarat ca, in cazul senatorului Codrut Seres, fiind vorba de infractiuni impotriva sigurantei statului, s-a formulat o a treia solicitare catre Serviciul Roman de Informatii, pentru a verifica daca institutia a solicitat mandat de interceptare.

Procurorii DIICOT au solicitat Senatului aviz pentru anchetarea fostului ministru Codrut Seres care este cercetat in dosarul privatizarilor strategice. Si in cazul ministrului muncii, Paul Pacuraru, DNA a sesizat Senatul pentru a cere aviz de urmarire penala pentru Pacuraru care este cercetat pentru luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres sunt patru dintre cei opt demnitari pentru care presedintele Traian Basescu i-a cerut, la inceputul anului, fostului ministru interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, declansarea procedurilor legale pentru inceperea urmaririi penale.

Curtea Constitutionala a decis in 10 martie ca procurorii au nevoie si de avizul Parlamentului pentru a declansa urmarirea penala in cazul ministrilor-parlamentari. Asta inseamna ca anchetele penale in cazurile Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres vor putea continua doar cu incuviintarea Parlamentului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro