Sari direct la conținut

Jurnalistă de la Chișinău, reținută la Tiraspol, în timp ce filma protestul organizat de autoritățile separatiste

HotNews.ro
Consiliul Suprem de la Tiraspol, Transnistria, Foto: Sergii Zarev / Panthermedia / Profimedia
Consiliul Suprem de la Tiraspol, Transnistria, Foto: Sergii Zarev / Panthermedia / Profimedia

Jurnalista Viorica Tătaru de la postul TV8 din Republica Moldova a fost reținută de așa-zisul Minister al Securității de la Tiraspol, potrivit televiziunii. Reportera a reușit să transmită un mesaj acasă și a precizat că este dusă la audieri.

15:21 Viorica Tătaru a fost eliberată, potrivit TV8. Ea era însoțită de jurnalistul Andrei Captarenco, care a decis s-o însoțească la Tiraspol pe ultima sută de metri.

Reportera TV8, Viorica Tătaru, a fost reținută la Tiraspol, în timp ce aceasta filma protestul organizat de autoritățile separatiste.

Viorica Tătaru a reușit să transmită un mesaj audio în care a spus că a fost reținută în momentul în care întreba manifestanții de ce au venit la protest.

  • „Am cerut permisiunea ca să anunț acasă unde sunt, ca să nu mă caute și să nu-și facă griji. Noi am fost reținuți în timp ce întrebam oamenii pentru ce au venit la protest, care sunt cerințele lor. Ne-au reținut și ne duc la așa-zisul minister al securității doi inși care s-au prezentat a fi colaboratori.
  • Ei au zis că merg să ne interogheze de ce am venit și de ce am încălcat legile. Pentru că noi am fi presă internațională, presă de peste hotare și e nevoie să ne pună niște întrebări, să afle scopul prezenței noastre aici. Deși noi am zis: Voi ați anunțat despre niște proteste masive și noi am venit să monitorizăm dacă este adevărat, să vorbim cu oamenii, să întrebăm care sunt cerințele”, a spus Viorica Tătaru.

Sute de oameni cu pancarte și drapelul regiunii separatiste în mâini s-au adunat în Piața Teatrului, de unde au pornit în marș în frunte cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

La Tiraspol urma să aibă loc miercuri un amplu miting împotriva taxelor vamale, care, potrivit autorităților din regiune, urma să fie cel mai amplu protest din ultimii ani, dar acesta a durat doar o oră, potrivit Europa Liberă Moldova.

Protestul a început la ora 11, potrivit postului local de televiziune TSV. La doar 50 de minute, aceeași sursă anunța că mitingul a luat sfârșit.

Sute de reprezentanți ai sindicatelor și organizațiilor apropiate regimului au mărșăluit pe strada centrală din Tiraspol, manifestându-și dezacordul față de taxele vamale pe care trebuie să le plătească agenții economici din regiune în bugetul Republicii Moldova.

Așa-numitul minister de interne al regiunii susține că la miting au participat 50.000 de persoane, cifră ce nu poate fi verificată din surse independente.

Noi avertismente că Moscova pregătește ceva

Autorităţile de la Tiraspol au anunţat încă de luni că se pregătescpentru un protest de amploare convocat pentru miercuri, 24 ianuarie, şi îndreptat împotriva „presiunilor economice ale Chişinăului”.

În acest context, liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, le-a cerut forţelor neconstituţionale din regiune să îşi sporească activitatea de „monitorizare şi contracarare a posibilelor acte teroriste”, a relatat presa de la Chișinău, citată de News.ro.

Pe de altă parte, chiar luni, în cea mai recentă analiză a sa, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) de la Washington atrage atenţia – deja pentru a doua oară în această lună – că Moscova urmăreşte să destabilizeze Republica Moldova şi să justifice orice viitoare escaladare rusă în regiune, iar pentru aceasta liderii separatişti din Transnistria sunt încurajaţi de Rusia să încerce să semene instabilitate şi divizare în Republica Moldova.

În acelaşi timp, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a anunţat săptămâna trecută că a obţinut informaţii despre o nouă grupare, din care fac parte foşti angajaţi corupţi ai serviciilor secrete, care intenţionează să destabilizeze situaţia din Moldova şi să pună în pericol securitatea regională. Gruparea ar urmări cu precădere compromiterea relaţiilor diplomatice dintre Moldova şi Ucraina şi subminarea încrederii între structurile de stat ale celor două ţări, a avertizat SIS.

Recent, şi preşedinta Maia Sandu, care la începutul anului trecut a denunţat o tentativă de lovitură de stat orchestrată de Rusia, a declarat că autorităţile moldoveneşti ştiu că în primăvara anului 2024 Moscova îşi va relua acţiunile prin care va încerca destabilizarea situaţiei din Moldova. Declaraţiile au fost făcute la Timişoara, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia primirii premiului Timişoara pentru Valori Europene, ceea ce a stârnit furia Rusiei, care a reacţionat printr-o serie de acuze la adresa Maiei Sandu şi a României.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro