Kanal D si Prima TV – amendate pentru prea multa publicitate. Antena 3 si Realitatea TV, sanctionate pentru lipsa informarii corecte
- Redactia Hotnews
Posturile Kanal D si Prima TV au fost amendate, marti, de CNA cu 60.000 si respectiv, 50.000 de lei, pentru depasirea limitei legale de publicitate dintr-o ora, in perioada 1-15 decembrie. Tot astazi, forul a amendat cu cate 5.000 de lei postul Antena 3 si Realitatea TV pentru acuze la adresa Guvernului si Ministerului Finantelor si, respectiv, pentru dezinfomare in privinta unei declaratii facute de Emil Boc.
Conform monitorizarii CNA, Kanal D a depasit de 75 de ori spatiul publicitar de 12 minute admis intr-o ora, depasirea fiind, cumulativ, de 3 ore si 33 de minute. Prima TV a avut 68 de depasiri, cu un total de 2 ore si 24 de minute.
Tot pentru depasirea minutelor legale de publicitate, posturile Antena 1 si Realitatea TV au scapat doar cu somatii publice. Abaterile lor au fost considerabil mai mici, de ordinul minutelor.
CNA a monitorizat publicitatea difuzata la TV si in intervalul 25-31 ianuarie 2010, insa, in acest caz, niciun post de televiziune nu a depasit spatiul de publicitate admis pe ora. Posturile monitorizate in ambele intervale de timp au fost Antena 1, Antena 3, Acasa TV, B1 TV, Kanal D, National TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV si TVR 1.
- Tot marti, CNA a amendat cu 5.000 de lei postul Antena 3 pentru editiile din 16 si 17 februarie ale emisiunii „Sinteza zilei”, în care moderatorul Mihai Gadea si invitatii sai au acuzat Guvernul si Ministerul Finantelor pentru neplata rentelor viagere pentru sportivii de top ai Romaniei, in ultimele doua luni. CNA a luat in discutie acest caz in urma unor sesizari primite din partea PDL si a Ministerului Educatiei, care sustine ca a inaintat postului un punct de vedere pe aceasta tema, dar care nu a fost prezentat in cadrul emisiunii. In consecinta, postul a fost amendat pentru dezinfomare si neacordarea dreptului la replica.
- Cu 5.000 de lei a fost amendat si postul Realitatea TV pentru dezinfomare in emisiunea „Deschide lumea” din 16 februrie, unde s-a dezbatut pe tema „salariile de mii de euro de la stat” si s-a comentat o presupusa afirmatie a premierului referitoare la salariul presedintelui Eximbank, Ionut Costea. Decizia CNA are la baza o reclamatie a purtatorului de cuvant al guvernului care sustine ca nu i s-a permis interventia telefonica in timpul emisiunii pentru a clarifica informatia prezentata pe post.