Sari direct la conținut

Kazahstanul vrea sa se implice in retelele petroliere balcanice

HotNews.ro

Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a confirmat marti ca tara sa este interesata sa participe la proiectul oleoductului Burgas-Alexandroupolis, a declarat ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria, Ivailo Kalfin, care a participat la un forum de afaceri organizat in capitala Astana.

Seful diplomatiei bulgare a mai spus ca interesul Astanei fata de proiect a fost de asemenea confirmat de premierul si de ministrul de extern din Kazahstan, relateaza Novinite.

„Este evident ca Kazahstanul, in calitate de important furnizor de petrol, este interesat de o participare activa, care ar putea insemna chiar preluarea unei participatii in acest proiect”, a declarat Ivailo Kalfin.

Oficialul bulgar a declarat ca autoritatile de la Sofia sunt interesate ca viitoarea conducta sa opereze la capacitate maxima iar autoritatile de la Astana sunt interesate de cresterea exporturilor de petrol si, in consecinta, de modalitatile de transport al titeiului.

Kalfin a mai spus ca Bulgaria si Kazahstanul ar putea participa la constructia oleoductului Burgas-Vlore, precum si in proiectele conductelor de gaz Nabucco si South Stream.

Sa fie petrolul kazah salvarea?

Interesul Kazahstanului pentru oleoductul Burgas-Alexandroupolis vine in contextul in care proiectul se afla intr-un impas. Bulgaria si Grecia au refuzat recent conditiile propuse de Rusia in cazul conductei, prin care cerea celor doua tari balcanice sa contribuie cu 49 la suta din cantitatea de titei ce ar urma a fi transportata prin oleoduct.

Cererea Rusiei a fost considerata ca o incalcare a acordului interguvernamental semnat in martie de cele trei parti.

Acest fapt ar putea face irealizabil proiectul oleoductului in conditiile in care Rusia a anuntat ca Bulgaria si Grecia vor fi nevoite sa faca fata sanctiunilor financiare daca nu vor furniza partea propusa de titei.

Acordul interguvernamental referitor la constructia oleoductului Burgas-Alexandropolis a fost convenit intre Rusia, Grecia si Bulgaria la data de 15 martie 2007.

Conform termenilor din acord, compania petroliera rusa de stat Rosneft, grupul care se ocupa de gestionarea sistemului rusesc de conducte petroliere, Transneft, si gigantul Gazprom, controlat tot de statul rus, vor controla impreuna 51 la suta din actiuni, in timp ce Grecia si Bulgaria vor controla fiecare o participatie de 24,5 la suta din actiuni.

Facind legatura intre portul bulgar Burgas si cel grecesc Alexandroupolis, aceasta conducta, cu o lungime de 280 de kilometri, va permite transportul spre vestul Europei al petrolului provenit din zona Marii Caspice, ocolind insa tranzitul prin stramtorile Bosfor si Dardanele.

Lucrarile de constructie, al caror cost este estimat la 900 milioane dolari , ar urma sa inceapa in 2008. Initial, oleoductul va avea o capacitate de transport de 35 milioane tone pe an, capacitate ce va fi crescuta ulterior pana la 50 milioane tone.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro