Sari direct la conținut

Kelemen Hunor: Sculptura Cumintenia Pamantului, de Brancusi, ar trebui sa ramana in proprietatea Romaniei. Statul ar trebui sa faca un efort

HotNews.ro

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a afirmat luni ca sculptura „Cumintenia Pamantului” de Constantin Brancusi, evaluata la circa 20 de milioane de euro si pe care proprietarii doresc sa o scoata la vanzare, ar trebui sa ramana in proprietatea statului roman.

Kelemen a precizat ca a discutat cu primul ministru acest aspect si a propus inceperea discutiilor cu proprietarii.

„Aceasta sculptura Cumintentia Pamantului ar trebui sa ramana in proprietatea statului, daca proprietarii o vand. Statul roman ar trebui sa faca un efort”, a subliniat ministrul Culturii, care a precizat ca in urma cu cativa ani se vorbea de 20 de milioane de euro, dar „lucrurile intre timp s-au schimbat mult”.

El a subliniat insa ca „aceasta opera nu poate fi scoasa din tara, e in Tezaur, va ramane in Romania indiferent cine o cumpara”.

„Propunem inceperea discutiilor, formarea unei comisii si, daca ajungem la o concluzie poitiva pentru a cumpara si pretul va fi convenabil, atunci trebuie o suplimentare de buget”, a adaugat acesta.

Sculptura „Cumintenia Pamantului”, de Constantin Brancusi, care este evaluata la circa 20 milioane euro si face parte dintr-o colectie bucuresteana privata, a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune, potrivit unui comunicat al casei de licitatii Artmark citat luni de agentia Mediafax.

„Una dintre cele mai semnificative opere brancusiene si probabil cea mai importanta sculptura a artistului aflata inca pe teritoriul romanesc, ‘Cumintenia Pamantului’, parte a unei colectii bucurestene private, a fost pusa in vanzare, facand obiectul mai multor oferte de achizitie, unele apartinand unor colectionari romani, altele provenind de la colectionari si institutii culturale internationale”, se spune in comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, intrucat capodopera este clasata in categoria „Tezaur” a Patrimoniului cultural national, „Casa Artmark, in calitate de mandatar al proprietarilor, a debutat in 3 septembrie procedura de instiintare a Ministerului Culturii in vederea exercitiului preemtiunii, conform obligatiei reglementate de legea patrimoniului national”.

Sculptura „Cumintenia Pamantului”, de Constantin Brancusi, este prezentata, luni, intr-o expozitie privata dedicata marilor artisti romani ai avangardei inceputului de secol, organizata la sediul din Bucuresti al Artmark.

La expozitia privata participa „importanti colectionari internationali”, inclusiv membri ai comitetului unuia dintre cele mai faimoase muzee de arta din lume, Tate Modern din Marea Britanie.

La aceasta expozitie sunt asteptati aproximativ 21 de astfel de specialisti straini, atrasi de potentialul artei romanesti, dar si colectionari importanti de arta din Romania, dupa cum au declarat reprezentantii Artmark.

In prezent, nu a fost stabilit un pret de pornire pentru sculptura „Cumintenia Pamantului”, intrucat aceasta nu va putea fi achizitionata in cadrul unei licitatii clasice. Insa, la dorinta actualilor proprietari ai sculpturii – mostenitorii arhitectului Gheorghe Romascu, care a cumparat opera chiar de la Constantin Brancusi -, „Cumintenia Pamantului” este prezentata in aceasta expozitie privata, fiind posibila o vanzare a acesteia, dupa exercitarea dreptului de preemtiune al statului roman, prin intermediul Ministerului Culturii.

Desi este greu de spus cum vor evolua lucrurile, potrivit reprezentantilor Artmark, aceasta sculptura ar putea fi teoretic achizitionata in cele din urma de Tate Modern, cel mai vizitat muzeu de arta moderna din lume in 2013, care mai are in colectiile sale o lucrare de Brancusi.

Insa lucrarea ar putea ramane si in Romania, daca statul roman, prin intermediul Ministerului Culturii (MC), va face o oferta care va fi acceptata de actualii sai proprietari.

„Notificarea statului roman de catre Casa Artmark cu privire la punerea in vanzare a sculpturii de Brancusi, drept raspuns la ofertele existente in piata interna si in cea internationala, ofera acestuia ocazia de a pastra si muzealiza importanta capodopera de Brancusi”, se spune in comunicatul Artmark.

Realizata in 1907, „Cumintenia Pamantului”, alaturi de opere precum „Sarutul” si „Rugaciunea” marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

„Cumintenia Pamantului” este o opera cu un trecut incarcat, fiind cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscata abuziv, in 1957, de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani si un proces indelungat al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei.

Dupa ce a fost ridicata de la Muzeul National de Arta al Romaniei, „Cumintenia Pamantului” a fost dusa la Muzeul National Cotroceni, unde este gazduita si in prezent.

Sculptura, realizata in calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului – grotele Savonnieres), este evaluata la suma de 20 milioane de euro.

Cea mai importanta tranzactie recenta a unei opere de Brancusi este adjudecarea, in 2009, la casa Christie’s din Paris a sculpturii in lemn „Madame L.R.”, pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse). Cea mai recenta vanzare a unei opere de Brancusi, organizata tot la casa Christie’s, insa la New York, in iunie 2014, s-a incheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferita pentru un simplu studiu in ghips al viitoarei capodopere „Sarutul”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro