Sari direct la conținut

Kievul acuză Rusia că a lansat peste 8.000 de drone kamikaze iraniene în timpul războiului: „Toate formele de teroare au un sfârșit”

HotNews.ro
Kievul acuză Rusia că a lansat peste 8.000 de drone kamikaze iraniene în timpul războiului: „Toate formele de teroare au un sfârșit”
Apărarea antiaeriană ucraineană interceptează o dronă Shahed în timpul unui atac aerian al Rusiei asupra capitalei Kiev, Ucraina, 7 septembrie 2024. Sursa foto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Ministerul ucrainean de Externe a afirmat vineri că forțele Moscovei au lansat 8.060 de drone Shahed dezvoltate de Iran asupra Ucrainei de când a început invazia rusă pe scară largă, în urmă cu 2 ani și jumătate, informează Reuters.

„Parteneriatul dintre Rusia și Iran a dus la pierderea de case și de vieți”, a scris Ministerul de Externe, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

Kievul a acuzat în toamna anului 2022 pentru prima dată Iranul că furnizează Rusiei drone kamikaze Shahed, trupele Moscovei folosindu-le ulterior pe scară largă pentru atacuri regulate cu rază lungă.

Wall Street Journal a scris în luna mai a acestui an că Moscova produce în mod activ drone de tip Shahed, prin tehnologie iraniană, într-o o fabrică din Republica Tartarstan. Până în prezent, sprijinul militar iranian pentru Moscova a fost cel mai vizibil în furnizarea acestor drone.

Dronele kamikaze iraniene transportă o încărcătură utilă mai mică și sunt mai ușor de doborât deoarece se deplasează la o fracțiune din viteza rachetelor balistice.

Marți, secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că Rusia a primit rachete balistice din partea Iranului și că probabil le va folosi în câteva săptămâni, o acuzație pe care Iranul a negat-o. Kremlinul susține că informațiile conform cărora Rusia ar fi primit rachete balistice Fath-360 sunt nefondate.

Ministerul ucrainean de Externe a mai afirmat vineri s-au împlinit doi ani de când trupele Kievului au doborât prima dronă iraniană lansată de Rusia în timpul acestui război.

„Toate formele de teroare au un sfârșit. Dar Rusia și partenerii săi de crime nu se vor opri decât dacă vor primi un răspuns ferm”, a adăugat ministerul.

Teheranul și Moscova și-au intensificat relațiile începând din februarie 2022, când a izbucnit războiul. Kremlinul a afirmat recent că cele două țări dezvoltă dialogul în toate domeniile.

Aliații occidentali ai Ucrainei spun că livrările de rachete balistice ar marca o escaladare semnificativă a războiului.

Kievul a afirmat că ar putea întrerupe relațiile diplomatice cu Teheranul dacă aceste rachete ar fi folosite de Rusia pentru a lovi Ucraina.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro