Sari direct la conținut

Kremlinul laudă comentariile „foarte, foarte mulțumitoare” făcute de papa Francisc / Reacția Vaticanului

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: AFP / Profimedia Images
Papa Francisc, Foto: AFP / Profimedia Images

Vaticanul a declarat marți după-amiaza că papa Francisc nu a intenționat să glorifice imperialismul rusesc prin comentariile sale pe care Kremlinul le-a catalogat a fi „foarte, foarte mulțumitoare”, relatează Reuters.

Suveranul pontif a fost ținta unor critici puternice în ultimele zile după ce săptămâna trecută le-a transmis tinerilor catolici din Rusia că ei sunt moștenitorii unor țari precum Ecaterina a II-a și Petru cel Mare, pe care însuși președintele Vladimir Putin l-a folosit drept exemplu pentru a justifica acțiunile Moscovei în Ucraina.

„Sunteți moștenitori ai marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a regilor, marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei a II-a, a marele imperiu rus, cult, atâta cultură, atâta umanitate. Sunteți moștenitorii marii mame Rusia. Mergeți înainte”, a afirmat, printre altele, liderul Bisericii Catolice.

Atât Petru cel Mare cât și Ecaterina a II-a au extins Imperiul Rus, încorporând în acesta inclusiv părți ale teritoriului ucrainean de astăzi.

Guvernul ucrainean a catalogat comentariile făcute de papa Francisc într-un discurs video transmis tinerilor catolici strânși la Sankt Petersburg săptămâna trecută ca fiind „profund regretabile”.

„Papa a intenționat să îi încurajeze pe tineri să păstreze și promoveze tot ce este pozitiv în marea moștenire culturală și spirituală rusă, și cu siguranță nu a dorit să exulte logica imperialistă și figuri de stat, (pe care el) le-a menționat pentru a indica unele perioade istorice de referință”, a declarat marți Matteo Bruni, un purtător de cuvânt al Vaticanului.

Kremlinul spune că papa Francisc recunoaște versiunea rusă a istoriei

În pofida lămuririlor aduse de Vatican, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov l-a lăudat marți pe papa Francisc din cauza comentariilor sale.

„Suveranul pontif cunoaște istoria Rusiei iar acesta este un lucru foarte bun. Ea are rădăcini adânci iar moștenirea noastră nu se limitează la Petru (cel Mare) sau Ecaterina, este mult mai veche”, a declarat el.

În mod tradițional rușii își revendică originile într-un grup de principate medievale formate în jurul Kievului, acestea fiind cunoscute sub denumirea colectivă de Rusia Kieveană.

Președintele Vladimir Putin a declarat de mai multe ori după ce a declanșat războiul din Ucraina că această țară nu are o tradiție a unei statalități propri și că rușii și ucrainenii sunt un singur popor.

Istoricii și academicienii occidentali arată că aceste afirmații ale sale sunt false și o mostră de revizionism istoric în favoarea Moscovei.

Dmitri Peskov a invocat însă marți „statul rus, grupurile de activiști, școlile și universitățile”, despre care a spus că „poartă mai departe acum această moștenire tineretului nostru, amintindu-le de ea”.

„Iar faptul că suveranul pontif este în unison cu aceste eforturi este foarte, foarte mulțumitor”, a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 552-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro