Sari direct la conținut

Kremlinul s-ar putea folosi de Transnistria pentru a bloca exporturile de cereale ucrainene la Marea Neagră – ISW

HotNews.ro
militari in Transnistria, Foto: Artem Kulekin / Sputnik / Profimedia
militari in Transnistria, Foto: Artem Kulekin / Sputnik / Profimedia

Kremlinul ar putea încerca să exploateze operațiuni cu steag fals în Transnistria pentru a submina exporturile de cereale ucrainene de-a lungul coastei de vest a Mării Negre, pentru a pretinde că Rusia trebuie să protejeze etnicii ruși și vorbitorii de rusă și pentru a stârni instabilitatea în Moldova, potrivit celei mai noi evaluări a Institutului pentru Studierea Războiului.

Kremlinul ar putea instrui separatiștii pro-ruși din Transnistria să stabilească condiții de informare pentru o posibilă operațiune de tip fals în Transnistria, ca parte a eforturilor mai ample ale Kremlinului de destabilizare a Republicii Moldova.

Ministerul Securității Statului din Transnistria (MGB) a emis un comunicat de presă pe 10 ianuarie în care susținea că pe 7 ianuarie a avut loc un „incident” în care „doi cetățeni transnistreni au fost transferați pe teritoriul Ucrainei”, dar că autoritățile clarifică circumstanțele „incidentului.”

MGB este o organizație dominată de Rusia, care este în mod obișnuit înțeleasă ca fiind un „departament al FSB (Serviciul Federal de Securitate)” din Rusia, care probabil primește ordine direct de la Moscova.

TASS a publicat pe 9 ianuarie un interviu cu președintele transnistrean Vadim Krasnoselski, în care a susținut că „militarizarea” Moldovei amenință Transnistria și a acuzat Moldova pentru oprirea negocierilor cu Transnistria și a subliniat acordurile de cooperare „ample” ale Transnistriei cu Rusia.

Interviul lui Krasnoselski a fost probabil parte a eforturilor de a stabili condiții de informare care vizează destabilizarea Moldovei și justificarea oricăror viitoare campanii rusești în regiune.

Comunicatul de presă al MGB din 10 ianuarie este probabil, de asemenea, parte a acestor eforturi de la Kremlin.

Kremlinul ar putea încerca să folosească operațiunile cu steag fals în Transnistria ca un efort de a pretinde că Rusia trebuie să protejeze etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat la 10 ianuarie că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia pentru a protesta împotriva „acțiunilor neprietenoase” ale Moldovei, inclusiv împotriva „persecuției motivate politic a presei ruse și în limba rusă” și „cazurile de discriminare împotriva Rusiei”.

MAE rus a amenințat că, dacă astfel de acţiuni vor continua, „partea rusă îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare de represalii”.

MAE rus a mai susținut că există informații din presă conform cărora Moldova intenționează să asiste NATO în pregătirea forțelor ucrainene pe teritoriul Moldovei, ceea ce ar echivala cu „implicarea directă” a Moldovei în ostilitățile de partea Ucrainei.

Oficialii de la Kremlin au intensificat recent referirile la „compatrioții din străinătate” și „Lumea Rusă”, termeni pe care Rusia îi folosește adesea pentru a-și justifica dreptul de a-și apăra etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă dincolo de granițele sale.

Rusia a folosit în special justificări similare atunci când a intervenit militar în numele Transnistriei separatiste în 1992.

Kremlinul ar putea folosi Transnistria pentru a bloca un coridor al cerealelor ucrainene

De asemenea, Kremlinul ar putea reînvia eforturile de a mobiliza Transnistria pentru a crea instabilitate în Moldova pentru a submina exporturile de cereale ucrainene de-a lungul coastei de vest a Mării Negre.

Reuters a raportat pe 10 ianuarie că portul românesc Constanța a livrat 36 de milioane de tone metrice de cereale transportate în 2023 – un nivel record – și că aproximativ 40 la sută din aceste transporturi constau din cereale ucrainene.

ISW a evaluat anterior că atacurile ucrainene împotriva activelor flotei ruse de la Marea Neagră (BSF) au forțat schimbarea modului de operare a navelor rusești și au forțat BSF să mute unele nave de la baza sa principală din Sevastopolul ocupat din vestul Crimeei.

Atacurile ucrainene împotriva activelor BSF au facilitat, de asemenea, utilizarea civilă a coridorului de cereale al Mării Negre din Ucraina, deoarece sprijinul internațional pentru coridor continuă să crească, în ciuda retragerii Rusiei din Inițiativa pentru cereale a Mării Negre și a amenințărilor militare împotriva acesteia.

Kremlinul ar putea folosi o operațiune cu steag fals în Transnistria ca o modalitate alternativă de a descuraja țările să participe la coridorul de cereale ucrainene, în ciuda prezenței slăbite a Rusiei în vestul Mării Negre.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro