La Stonehenge, acum 4.000 de ani, copiii isi distrugeau vederea impodobind obiecte cu zeci de mii de piese minuscule
In zona monumentelor de la Stonehenge, acum 4.000 de ani, copiii erau obligati sa ornamenteze diverse obiecte cu componente minuscule ce abia putea fi vazute cu ochiul liber, arata cele mai noi cercetari. Cele mai mici piese aveau o cincime de milimtru grosime, iar pe manerul de lemn al unui pumnal au fost inserate 140.000 de elemente, necesitand 2500 de ore de munca, scrie The Independent.
In zona monumentelor de la Stonehenge au fost descoperite acum doua secole diverse obiecte impodobite cu mici pietre pretioase si cu aur, fiind vorba mai ales de pumnale. Obiectele au uimit lumea prin precizia cu care au fost impodobite, multe dintre ele avand zeci de mii de incastratii pe o suprafata de cativa zeci de centimetri patrati.
Concluzia ultimelor analize este ca la impodobirea acestor obiecte lucrau si copii de sub 10 ani care isi stricau in doar cativa ani vederea, astfel ca la 20 de ani erau miopi si nu mai distingeau obiecte situate la mai mult de un metru distanta.
David Dawson, directorul de la Wiltshire Museum – unde o parte dintre obiecte sunt expuse – spune ca micile elemente din aur aveau cam un milimetru lungime si o cincime de milimetru grosime, ceea ce le facea aproape imposibil de deslusit cu ochiul liber, lucrul fiind incredibil de greu intr-o vreme cand nu existau lupe, ochelari sau lentile de marit.
Obiectul cu cele mai multe elemente inserate este un pumnal cu maner de 12 cm lungime care a fost decorat cu nu mai putin de 140.000 de micro-elemente ce au fost montate cu o dexteritate incredibila, estimandu-se ca s-a lucrat in total 2500 de ore. Practic, au fost inserate 1.000 de elemente pe fiecare centimetru patrat.
In plus, fiecare element era plasat in gaurile super-fine cu mici pensete din os sau lemn, fiindca elementele pretioase erau prea mici pentru a fi plasate cu mana.
„De fiecare data cand ma uitam la vitrinele cu aceste piese m-am tot intrebat cum naiba le-au facut, insa acum chiar stim”, spune David Dawson, curator la Wiltshire Museum. „Specialistul nostru in metalurgie antica le-a numit , insa acum stim ca nu erau zei, ci copii”.