Lansare de carte: "Grigore T.Popa, Jurnalul unui savant roman in America"
Joi, 25 septembrie 2014, ora 1700, la Libraria Bastilia din Bucuresti, va fi lansat volumul „Grigore T. Popa, Jurnalul unui savant roman in America„ (Ed. Filos, Bucuresti, 2014), editie ingrijita, note si postfata de Richard Constantinescu, prefata de Dumitru Radu Popa (New York). Dr. R. Constantinescu, a initiat si coordoneaza, la Editura Filos, seria de autor„Grigore T. Popa”, demers recuperator al scrierilor marelui anatomist si om de spririt roman.
Vor vorbi: Theodor Paleologu, profesor, eseist si diplomat; Daniel Mazilu, doctor in filosofie; Richard Constantinescu, medic, publicist si editor al cartii; Ionut Trandafirescu, director al Editurii Filos.
„Daca in perioada 1948-1989 Grigore T. Popa a fost supus unei uitari institutionalizate si exista o anume presiune asupra interpretarii si constructiei imaginii sau activitatii sale, anii de dupa 1990 au reusit sa-i resusciteze portretul si o parte a scrierilor, dar demersul a fost insular, nereusind sa-i contureze opera si sa dea imaginea adevarata a savantului, scriitorului si omului deplin care a fost”, scrie Richard Constantinescu in postfata cartii.
Editura Filos, prin dr. Richard Constantinescu, a initiat Seria de autor „Grigore T. Popa”, prin care se doreste restituirea scrierilor marelui anatomist si om de spririt roman.
Grigore T. Popa (1892, Suranesti, jud. Vaslui – 1948, Bucuresti) a fost medic, profesor de anatomie si decan al Facultatilor de Medicina din Iasi si Bucuresti, prorector al Universitatii Mihailene din Iasi, prim-epitrop al Epitropiei Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi, presedinte al Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi; antreprenor social, orator; publicist, eseist, prozator, traducator; director al revistei Insemnari iesene; membru corespondent al Academiei Romane, membru titular al Academiei de Medicina.
A descoperit si descris, impreuna cu cercetatoarea australiana Una Lucy Fielding, in 1930, sistemul port hipotalamo-hipofizar.
Savant marturisitor ce apartine galeriei modelelor etice pe care le-a plamadit neamul romanesc.
Destituit din postul de profesor, suprimat din Academie si considerat „element dusmanos”, Grigore T. Popa a sfarsit in mod tragic, fiind victima regimului comunist, a celor impotriva carora a luptat si pe care i-a considerat „bestii distrugatoare de civilizatie si de cultura”.
„Jurnalul unui savant roman in America”, editie ingrijita si postfatata de dr. Richard Constantinescu si prefatata de Dumitru Radu Popa (New York), este alcatuit dintr-un corpus de texte variat insemnari ale tanarului anatomist Grigore T. Popa, bursier Rockefeller in Statele Unite ale Americii (1925-1926), articole, note, comentarii, din diverse perioade, o conferinta radio si cateva misive.
Observatiile profesorului Popa, din perioada americana, si ce a scris ulterior despre America, se doreau a fi adunate intr-un volum. La aproape noua decenii dupa stagiul sau american, a venit randul nepotului, stabilit in America, scriitorul Dumitru Radu Popa, sa prefateze notele de calatorie si insemnarile bunicului sau.
Volumul, ce va fi lansat vineri, 30 mai Palatul Parlamentului, este una din primele relatari de la inceput de secol XX a unui intelectual roman despre spatiul, cultura si invatamantul din Statele Unite ale Americii.
Editorul, initiatorul seriei de autor „Grigore T. Popa” si curatorul expozitiei documentare, ce va fi prezentata in cadrul Congresului U.M.F. Bucuresti, dr. Richard Constantinescu este medic, doctor in medicina cu teza „Grigore T. Popa – medic scriitor si publicist”; trainer autorizat Comunicare in sanatate, publicist, speaker. A initiat, pentru prima oara intr-o universitare de medicina din Romania, cursurile universitare „Comunicare medicala”, „Medicina si religie”, „Branding, social media si design in sanatate” la U.M.F. „Gr. T. Popa” Iasi.
A publicat volumele Eminescu la Insemnari iesene (Ed. „Gr. T. Popa”, Iasi, 2006), Ion Petrovici, Prejudecata si adevar (Casa Editoriala Demiurg, Iasi, 2008), Sensul durerii, (Ed. „Gr. T. Popa”, Iasi, 2008), Medici ieseni in documente. Grigore T. Popa. vol. I (Ed. „Gr. T. Popa”, Iasi, 2009), Grigore T. Popa, Spectatorii istoriei (Ed. „Gr. T. Popa”, Iasi, 2009), Durerea in lumina Ortodoxiei (Ed. Sf. Mina, Iasi, 2010). Studii si texte, semnate de dr. Richard Constantinescu, se regasesc in numeroase carti si reviste dar si pe site-ul sau richardconstantinescu.com.
In cartea „Grigore T. Popa, Jurnalul unui savant roman in America” (Ed. Filos, Bucuresti, 2014) este publicata o inedita corespondenta cu medicul si scriitorul Vintila Ciocalteu, a carui existenta a fost curmata de puterea comunista, si de cateva misive expediate de catre George Emil Palade, din America, mentorului sau, prof. Grigore T. Popa.
Gratie recomandarilor facute de Grigore T. Popa catre universitarii americani si sustinerii ulterioare a tanarului sau colaborator, G. E. Palade, a fost posibil ca romanii sa fie mandri ca un compatriot a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizilogie si Medicina in anul 1974.
Grigore T. Popa este „nasul singurului premiu Nobel obtinut de un roman”.