Sari direct la conținut

Lansat de Adrian Nastase, europarlamentarul Adrian Severin, investigat de DNA pentru luare de mita si trafic de influenta, va conferentia pe tema mitologiei si a exceptionalismului coruptiei romanesti. Ce vrea sa spuna?

HotNews.ro
Adrian Nastase si Adrian Severin, Foto: Agerpres
Adrian Nastase si Adrian Severin, Foto: Agerpres

Adrian Severin, investigat de DNA pentru luare de mita si trafic de influenta in cazul “Mita contra amendamente”, va sustine vineri, 25 noiembrie, o conferinta in care va face teoria fenomenului coruptiei din Romania. Severin a explicat ca va vorbi despre “bazele adevarului istoric privind fenomenul coruptiei” si despre efectele coruptiei din Romania in relatiile internationale ale tarii noastre. Intrebat de ce considera ca este potrivit sa expuna teorii despre coruptia din Romania, avand in vedere ca el insusi este investigat pentru fapte de coruptie, Adrian Severin a declarat ca nu este un om corupt, iar scandalul in care este implicat este o inscenare.

  • Adrian Nastase, trimis in judecata in dosarele de mare coruptie Matusa Tamara, Zambaccian si Trofeul Calitatii, a anutat pe blog ca vineri, 25 noiembrie, fostul sau coleg de partid europarlamentarul Adrian Severin va conferentia la Fundatia Europeana Titulescu, tema fiind “Istoria si mitologia exceptionalismului coruptiei romanesti”.  

Citeste mai jos explicatia lui Adrian Severin:

Voi vorbi exact despre ce spune titlul conferintei, adica despre caracterul si exceptionalismul coruptiei. Trebuie sa vedem care sunt bazele adevarului istoric privind fenomenul coruptiei din Romania; care sunt elementele de mitologie, adica ceea ce se crede ca este fara ca sa fie neaparat adevarat. Ideea este sa vedem si care sunt efectele. Pe mine ma intereseaza efectele, in special relatiile internationale ale Romaniei. Ce efect are coruptia ca fenomen real, ce efect are coruptia ca fenomen mitologic”.

Intrebat ce competente are pentru a conferentia pe tema coruptiei, avand in vedere faptul ca el insusi este cercetat de DNA pentru luare de mita si trafic de influenta, Adrian Severin a declarat ca el nu se considera un om corupt si ca nu exista nici o legatura intre conferinta sa si ancheta procurorilor.

In primul rand, nu vad nici o legatura. Apoi eu nu ma consider un om corupt. Pana la urma este important cum ma consider eu. Eu am declarat de la bun inceput ca nu am nici o vina. Este un lucru de necontestat ca este vorba de o inscenare. A fost o capcana in care am cazut. Nu a fost o fapta reala. ”, a explicat Adrian Severin

Dupa scandalul “Mita contra amendamente”, noul cod de conduita al Parlamentului European a fost votat in unanimitate, joi 17 noiembrie, in Comisia pentru Afaceri Constitutionale. Un grup de lucru a fost infiintat la inceputul lui aprilie de presedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, dupa scandalul in care au fost implicati trei eurodeputati, toti fosti ministri, printre care si Adrian Severin. Dintre acesti eurodeputati, doar Adrian Severin a refuzat sa-si dea demisia din PE.

Adrian Severin a declarat pentru HotNews.ro ca de fapt noul cod nu a fost realizat ca si consecinta a

scandalului in care a fost implicat el, ci in baza unei analize generale. Citeste mai jos explicatia lui Adrian Severin:

Daca s-au modificat aceste reguli in urma acelui scandal, inseamna ca nu am incalcat nici o regula ca de abia acum sunt reguli. Or in orice democratie legea nu retroactiveaza. Acest lucru ar trebui sa ii faca pe unii sa strige: iata, acei oameni au fost nevinovati pentru ca ei de fapt au respectat legea.

Trebuie sa spun ca eu am avut un schimb de scrisori cu presedintele PE in care eu ii ceream sa explice cum a schimbat regulile pe urma scandalului in care am fost eu implicat, avand in vedere ca nu s-a realizat o ancheta. Mi-a raspuns ca modificarea codului nu are nici o legatura cu cazul meu, ci in urma unei analize mai ample.

Istoricul cazului Severin

  • 20 martie publicatia britanica Sunday Times publica o investigatie in care arata ca Adrian Severin si alti doi europarlamentari au fost dispusi sa promoveze amendamente in PE contra unor sume de bani. Adrian Severin a reactionat dupa publicarea articolului si a sustinut ca nu a comis nici o incalcare a legislatiei europene. In aceeasi zi, PE anunta deschiderea unei anchete.
  • 21 martie procurorii anticoruptie au decis sa se sesizeze, din oficiu, privind posibila savarsire a unor fapte de coruptie de catre Severin. Liderul socialistilor europeni, Martin Schultz, ii cere demisia lui Adrian Severin din functia de europarlamentar. In aceeasi zi, Adrian Severin se autosuspenda din Biroul Permanent National (BPN) al PSD si se retrage din grupul socialistilor din PE, iar Agentia Nationala de Integritate dispune verificarea averii sale.
  • Pe 22 martie Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca europarlamentarul Adrian Severin trebuie sa isi depuna mandatul. Presedintele PSD Victor Ponta ii cere lui Severin sa demisioneze din PE si din partid.
  • 24 martie Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a declansat o ancheta in cazul lui Adrian Severin. Europarlamentarul Adrian Severin a fost huiduit copios in sedinta Parlamentului European.
  • 25 martie Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, ii cere lui Adrian Severin sa demisioneze din functia de europarlamentar. Adrian Severin nu demisioneaza.
  • 28 martie Adrian Severin demisioneaza din PSD cu cateva momente inainte ca partidul sa decida excluderea sa.
  • 5 aprilie DNA ii cere ministrului Justitiei sa solicite PE ridicarea imunitatii lui Adrian Severin. Ministerul Justitiei trimite in aceeasi zi solicitarea catre PE.
  • 23 iunie Parlamentul European a decis ridicarea imunitatii eurodeputatului roman Adrian Severin.
  • 22 iulie DNA anunta oficial ca Adrian Severin este urmarit penal pentru luare de mita si trafic de influenta.
  • 27 iulie Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii cazului europarlamentarului Adrian Severin.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro