Sari direct la conținut

Laserul de la Magurele – cel mai mare proiect stiintific din Romania

HotNews.ro
Cladirea laserului de la Magurele - foto de proiect, Foto: ELI-NP.ro
Cladirea laserului de la Magurele - foto de proiect, Foto: ELI-NP.ro

Suprafata centrului de cercetare: 31.500 mp

Cost: 356,2 milioane euro, din care 180 de milioane euro au fost deja aprobati de CE pentru perioada 2011-2015

Constructor: Strabag pentru cladire, Thales pentru sistemul laser de mare putere, Consortiul EuroGammaS format din 7 institutii si companii europene pentru Sistemul Fascicul Gamma

STADIUL ACTUAL: Laserul de la Magurele a fost asamblat si a intrat in faza testelor incepand cu mijlocul lunii mai 2017. În februarie 2019 este așteptat ca testele să se realizeze la puterea 10 PW.

Evolutia detaliata a proiectului, in josul paginii

​Laserul de la Magurele este cel mai mare proiect stiintific din Romania, in valoare totala de 356 de milioane de euro. Finantat de Comisia Europeana, proiectul (denumit Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP) va gazdui cel mai puternic laser din lume – de 10PetaWatts – si are “data de pornire” 2019. Cercetatorii au construit laserului, cladirea de la Magurele este gata, insa un element important pentru viitorul cluster tehnologic ramane problematic: drumurile dintre Bucuresti si platforma de cercetare de la Magurele sunt impracticabile.

Romania va gazdui langa Bucuresti, la Magurele, cea mai importanta componenta din cadrul proiectului paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure: cel mai puternic laser din lume. Pilonul din Romania se numeste Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) si va avea sediul la Magurele, fiind realizat de Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”.

In mai 2013 a inceput constructia cladirii de la Magurele – care trebuie ridicata pana la finalul anului 2015, iar in martie 2014 s-a incheiat licitatia pentru desemnarea firmei care realizeaza Sistemul Fascicul Gamma pentru laser.

Cladirea de la Magurele este construita de compania Strabag, “constructia implica mai mult beton decat la Arena Nationala” si “energia necesara viitorului centru, ce se va apropia de 10MW, va fi asigurata in cea mai mare parte de un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale”, a explicat intr-o discutie cu cititorii HotNews.ro directorul proiectului ELI in Romania si directorul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, Nicolae Zamfir.

Centrul stiintific de la Magurele care va fi ridicat in jurul laserului se intinde pe o suprafata de 31.500 mp; aici vor fi cladiri cu caracteristici tehnice speciale (radioprotectie, protectie la impulsuri electromagnetice, protectie la vibratii, camere curate etc.) destinate instalarii echipamentelor de cercetare aferente proiectului ELI-NP. Valoarea totala a contractului de constructie de la Magurele este de 286.333.782 RON.

Cum trebuie sa arate cladirea ELI-NP de la Magurele – imagini de proiect

Echipamentele principale de cercetare care urmeaza a fi instalate in aceste cladiri sunt doi laseri de mare putere (10PW) si un accelerator de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate. Achizitia acestor echipamente a facut obiectul altor proceduri de atribuire.

Compania franceza Thales va construi laserul propriu-zis de la Magurele. Contractul privind furnizarea sistemului de laser de mare putere, in valoare de 60 de milioane de euro, a fost semnat in iulie 2013. Sistemul de laser va genera un nivel de putere fara precedent de 2×10 petawati, iar care va emite fascicule. Laserul va fi operational in 2017.

Sistemul Fascicul Gamma va fi construit de Consortiul EuroGammaS, care cuprinde 7 institutii si companii europene din domeniu. Contractul are o valoare de 66 de milioane de euro, a fost semnat in martie 2014, iar in octombrie 2015 consortiul castigator trebuie sa predea prima parte a Sistemului Fascicul Gamma. Contractul se termina in 54 de luni, deci in octombrie 2018.

In martie 2014 sunt semnalate si primele probleme in construirea cladirii de la Magurele, la realizarea sistemului de amortizare. HotNews.ro scrie apoi pe larg, in august 2014, cum isi bate joc Guvernul de laserul de la Magurele – care este izolat de lumea civilizata de drumurile impracticabile.

Foto proiect ELI-NP Magurele

Foto proiect ELI-NP Magurele

Foto: ELI-NP.ro

Iar una dintre cele mai importante dificultati o reprezinta obtinerea unui aviz de la Apele Romane. Jumatate din cladirea de la Magurele, care are termen de finalizare iunie 2015, este ridicata, dar constructorul nu poate realiza, timp de 8 luni, forajele pentru cele 1.080 de pompe geotermale care vor asigura energia centrului, a declarat pentru HotNews.ro directorul proiectului, Nicolae Zamfir. Acesta a avertizat ca Romania este pe cale sa nu poata respecta calendarul asumat in fata Comisiei Europene si a cerut ajutorul Guvernului, spunand ca Apele Romane cer “ceva dincolo de lege si eu nu stiu care sunt pasii urmatori”.

De cealalta parte, Apele Romane a anuntat printr-un comunicat de presa ca constructorul ELI-NP a cerut avizul pentru foraje abia in 2013 si ca exista riscul poluarii unor surse de apa. La cateva zile dupa ce HotNews.ro a relatat situatia de la Magurele, Apele Romane a acceptat dosarul IFIN-HH, care este in acum in analiza. Detalii aici

Informatii de background

Comisia Europeana a aprobat finantarea proiectului din Romania Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP). El face parte din proiectul paneuropean de cercetare stiintifica Extreme Light Infrastructure (ELI), iar Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care construiesc, fiecare, cate o parte din acesta.

Pilonul din Cehia se numeste ELI-Beamlines, pilonul din Ungaria este ELI Attosecond Light Pulse Source (ELI-ALPS) (Detalii aici). Laserul din Romania este in proces de constructie la Magurele, la Institutul de Fizica Nucleara.

In 2012, Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului din Romania pe perioada 2011-2015, urmand ca finantarea totala a proiectului din tara sa se ridice la 356,2 milioane EUR.

PRIMELE PROCEDURI


3 DECEMBRIE 2009

LANSAREA LICITATIEI PUBLICE (pt. cladire)


1 AUGUST 2012

INCEPEREA

LUCRARILOR


23 MAI 2013

MOMENTE CHEIE:

3 decembrie 2009 – Consiliul celor 27 de ministri ai cercetarii din Uniunea Europeana a aprobat declaratia prin care Romania, Cehia si Ungaria se angajeaza sa construiasca impreuna infrastructura pan-europeana de cercetare ELI. Romaniei ii revine rolul construirii, in campusul stiintific de pe Platforma Magurele-Bucuresti, a unei infrastructuri pan-europene, prima de acest fel din tara noastra (Sursa).

16 aprilie 2010 – Cehia, Ungaria si Romania – cele trei tari gazda ale proiectului – semneaza primul memorandum de intelegere privind ELI.

16 decembrie 2010 – Guvernul Romaniei cere finantarea ELI-NP din fonduri europene. Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme. Premierul cere o evaluare independenta a proiectului.

13 ianuarie 2011 – Proiectul ELI-NP este trimis la JASPERS, care raspunde intr-o prima faza, pe data de 15 februarie 2011, ca proiectul este matur si costurile par realiste. Partea romana completeaza documentatia la JASPERS cu Analiza Cost-Beneficii si JASPERS raspunde din nou pozitiv pe 25 martie 2011. JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) este „o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana”, a explicat pentru HotNews.ro directorul proiectului, Nicolae Zamfir.

11 aprilie 2011 – Are loc prima intalnire cu DG Regio pentru discutarea proiectului. Intre timp, in cursul anului 2011 se continua, cu finantare prin Programul Nucleu: Studiu antiseismic, Studiu tehnologic pentru laser, Studiu tehnologic pentru gamma, Studiu tehnologic pentru laboratoare, Studiu tehnologic pentru fabricarea tintelor, Studiu tehnologic pentru vid, Studiu preliminar de radioprotectie, de vibratii, hidrogeologic, pentru ecranare, Studiu de protectie electromagnetica – in valoare de aproximativ 4.8 milioane RON.

1 iunie 2011 – Guvernul a aprobat un memorandum prin care cere identificarea de surse de finantare pentru proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) si realocarea de bani europeni de la alte programe europene catre proiectul celui mai mare laser din lume. Propunerea de finantare va fi inaintata Comisiei Europene, prin Comitetul de Monitorizare, pe data de 7 iunie 2011, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS). In cazul in care Comitetul va aproba aceasta realocare de fonduri, proiectul va fi depus la Comisia Europeana, de unde are nevoie de semnatura finala a comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, pentru a fi inceputa construirea laserului. Detalii aici

10 iunie 2011 – Guvernul aproba Memorandumul privind finantarea ELI-NP din fonduri structurale. Proiectul este oficial trimis JASPERS pentru analiza. Intre timp, partea romana continua dialogul cu DG Regio, DG Research si JASPERS si integreaza in aplicatia de proiect sugestiile primite de la toate aceste institutii. La sedinta comitetului de monitorizare din noiembrie 2011, se decide introducerea proiectului in POS CCE ca proiect major si se identifica realocarile necesare pentru finantarea proiectului.

3 August 2011 – Finantarea Proiectului Tehnic. Se finanteaza prin alocatii de la buget 9.950.000 lei fara TVA pentru investitii Proiectul Tehnic, finalizat in martie 2012.

22 decembrie 2011 – Guvernul a decis includerea integrala in bugetul Ministerului Educatiei a sumelor necesare finantarii proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Executivul anunta ca beneficiarul acestui proiect este Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara – Horia Hulubei (IFIN-HH), iar finantarea se va realiza din fonduri europene.

8 Februarie 2012 – Romania depune proiectul ELI-NP la Comisia Europeana. In aceeasi zi, Romania primeste de la Comisia Europeana confirmarea oficiala ca Proiectul este luat in analiza. Proiectul este analizat de DG Research, DG Regio, DG Environment, DG Competition. Se primesc doua solicitari de clarificari de la DG Regio si DG Competition, la care s-au dat ultimele raspunsuri in 25 mai 2012.

4 iulie 2012 – Guvernul a aprobat indicatorii economici pentru laserul de la Magurele: va costa aproximativ 350 de milioane de euro. 80% din finantare vine de la UE, deci contributia de la bugetul de stat va fi de circa 20%. Valoarea totala a investitiei, inclusiv TVA, este 1.471.380.000 lei. Valoarea este stabilita la cursul leu-euro din septembrie 2010, iar aceasta „se va actualiza potrivit evolutiei ulterioare a preturilor”, precizeaza Hotararea de Guvern prin care s-au aprobat indicatorii economici pentru investitie.. Din aceasta suma, 323.694.000 lei merg pentru constructii si montaj. Esalonarea investitiei – anul I: 6.000.000 lei / anul II: 189.000.000 lei / anul III: 318.000.000 lei / anul IV: 346.000.000 lei / anul V: 360.000.000 lei / anul VI: 252.380.000 lei. Constructia va avea o suprafata de peste 68.000 de metri patrati, va avea subsol, parter si 5 etaje. Durata de realizare a investitiei este de 55 de luni. Detalii aici

1 august 2012 – Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH) deschide licitatiile pentru achizitia serviciilor de constructie pentru cladirile prevazute de proiect, a serviciilor de supraveghere a lucrarilor si a diringentiei de santier. Pana la aceasta data s-au investit in acest proiect circa 5 milioane de euro, sumele corespunzatoare Proiectului Tehnic putand fi rambursate de la Comisia Europeana.

18 Septembrie 2012 – Momentul cheie in proiectul ELI-NP: Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului ELI de la Magurele. „Astazi, Comisia Europeana a aprobat sprijinul pentru o infrastructura de cercetare de varf care va implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre. Contributia financiara din partea UE ar urma sa provina din fondurile structurale, investitia ajungand la aproximativ 180 de milioane euro”, anunta Comisia Europeana printr-un comunicat de presa. Aceasta este ultima aprobare de care Romania avea nevoie pentru proiectul de la Magurele. Executivul precizeaza ca “partea investitiei acoperita de UE este pusa la dispozitie prin intermediul programului cofinantat ‘Cresterea Competitivitatii Economice’ din cadrul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDER). “Decizia de astazi aproba contributia FEDER pentru prima etapa a ELI-NP pe perioada 2011-2015, in timp ce costul total al proiectului se ridica la 356,2 milioane EUR”, anunta Comisia Europeana. Detalii aici

12 februarie 2013 – Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara a inceput angajarile pentru proiectul ELI-NP de la Magurele. Detalii aici

10 mai 2013 – Asocierea Strabag SRL, ED Zublin AG si Strabag Sp.z.o.o (Strabag Polonia) a castigat licitatia pentru construirea cladirii laserului de la Magurele. Detalii aici

23 mai 2013 – Strabag incepe, la Magurele, construirea cladirii centrului de cercetare. Proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Phisycs (ELI-NP) se va intinde pe o suprafata de peste 30.000 de metri patrati si „va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale”, printr-un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Termenul pentru finalizarea constructiei este 2015. Detalii aici

Primele lucrari de constructie – iunie 2013 / Sursa: eli-np.ro

11 iulie 2013Compania franceza Thales va construi laserul de la Magurele. Contractul privind furnizarea sistemului de laser de mare putere pentru platforma de la Magurele, in valoare de 60 de milioane de euro, a fost semnat intre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” si Thales Optronique SAS – lider al asocierii – si SC Thales System SRL, in prezenta premierului Victor Ponta si a omologului sau francez, Jean-Marc Ayrault. Contractul a fost semnat de Nicolae Zamfir, directorul Institutului „Horia Hulubei”, si Gil Michielin, presedintele Thales Optronique SAS. Sistemul de laser va genera un nivel de putere fara precedent de 2×10 petawati care vor emite fascicule. Laserul va fi operational in 2017.Detalii aici

19 martie 2014IFIN-HH a semnat contractul de 66 milioane euro pentru realizarea Sistemului Fascicul Gamma. Contractul, in valoare de 66 de milioane de euro, a fost semnat la Roma cu reprezentantii Consortiului EuroGammaS, care cuprinde 7 institutii si companii europene din domeniu: Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Italia) – liderul consortiului, Universita degli Studi di Roma „La Sapienza” (Italia), Centre National de la Recherche Scientifique (Franta), ALSTOM S.A.S. (Franta), ACP Systems S.A.S.U. (Franta), COMEB Srl (Italia) si ScandiNova Systems (Suedia). “In octombrie 2015, consortiul castigator trebuie sa predea prima parte a Sistemului Fascicul Gamma, iar contractul se termina in 54 de luni, deci in octombrie 2018”, a explicat Nicolae Zamfir. Detalii aici Tot acum sunt semnalate si primele probleme in construirea cladirii de la Magurele, la realizarea sistemului de amortizare.

1 septembrie 2014Scandalul avizului lipsa de la Apele Romane. Proiectul este pe cale sa iasa din calendar, din cauza unui aviz intarziat de peste 8 luni. Pe scurt: conform proiectului, energia cladirii va fi asigurata de 1.080 de pompe geotermale. Apele Romane nu au acordat insa, de 8 luni, avizul pentru inceperea forajelor necesare pompelor geotermale si nici nu si-a asumat decizia de a respinge definitiv cererea de aviz. Constructorul ELI-NP a cerut avizul abia in 2013 si exista riscul poluarii unor surse de apa, sustine astazi Administratia Nationala Apele Romane. Institutia afirma ca va da aviz atunci cand Institutul de Fizica Nucleara „va depune o documentatie tehnica in care se vor prezenta toate datele solicitate”. Contactat de HotNews.ro, Nicolae Zamfir, directorul proiectului de la Magurele, a declarat ca documentatia din 2011 prevedea explicit necesitatea unui aviz pentru foraje. Dupa ce HotNews.ro a relatat pe larg faptul ca Romania este pe cale sa nu isi respecte calendarul asumat in fata Comisiei Europene in ce priveste ridicarea cladirii, Administratia Apele Romane a acceptat dosarul IFIN-HH. In continuare, Institutul de la Magurele asteapta avizul pe acest dosar. Detalii aici

7 octombrie 2014 – Apele Romane a emis avizul de care constructorii aveau nevoie pentru realizarea celor peste 1.000 de pompe geotermale care vor asigura energia centrului de cercetare. Cu o intarziere de 11 luni care a antrenat si alte intarzieri in cadrul constructiei civile, Apele Romane au acordat acest aviz. Detalii aici

Stadiul lucrarilor de constructie la cladirea ELI NP – noiembrie 2014 / Sursa: eli-np.ro

27 ianuarie 2015 – Constructorul cauta solutii pentru a recupera intarzierile si pentru a finaliza cladirea pana la finalul anului

19 februarie 2015 – Se incheie etapa de pregatire a experimentelor. Toate componentele stiintifice ale proiectului sunt conform termenelor stabilite, singura intarziere o inregistreaza Strabag la constructie. Detalii aici

Stadiul lucrarilor de constructie la cladirea ELI NP – 17 februarie 2015 / Sursa: eli-np.ro

18 martie 2015 – Nicolae Zamfir, directorul proiectului stiintific: Lucrarile de constructie a cladirii au deja o intarziere de un an. Constructorul tergiverseaza lucrarile. Detalii aici Directorul proiectului a precizat pentru HotNews.ro ca “putem sa sanctionam constructorul, dar asta inseamna blocarea constructiei. Suntem in negocieri acum, vedem cat se tin de cuvant si avem mijloace contractuale de sanctionare, dar ideea este sa avem constructia finalizata”.

Click pe fotografia de mai jos pentru a vedea stadiul lucrarilor pe 27 aprilie 2015 / Sursa foto: eli-np.ro

Click pe fotografia de mai jos pentru a vedea stadiul lucrarilor pe 26 mai 2015 / Sursa foto: eli-np.ro

23 iunie 2015Nicolae Zamfir, directorul proiectului stiintific, a declarat pentru HotNews.ro care este stadiul proiectului:

  • „Se mentin inca intarzierile care s-au prefigurat pana acum, deci probabil vor fi undeva la 6 luni de intarziere. Tot ansamblul de constructii civile se va termina undeva, probabil, in decembrie 2015. In acest ansamblu sunt incluse si lucrarile geotermale, care au inceput pana la urma acum doua luni. Ritmul de inceput a fost extraordinar de mic, insa constructorul s-a repliat si a intrat intr-un ritm care deschide posibilitatea ca lucrarea sa se termine in 4 luni. Apoi avem o echipa foarte buna si de la Universitatea de Constructii Bucuresti, si de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Imbunatatiri Funciare care supravegheaza desfasurarea acestor lucrari, astfel incat sa nu existe nicio disputa cu Apele Romane”.
  • Partea de echipamente mari merge conform graficului, atat laserul de mare putere, cat si partea de fascicul gamma. Pana in toamna, tot ce se livreaza oricum era de presupus ca ramane acolo sau se duc la locul de asamblare, ca sa fie testate urmatoarele componente. In toamna incep sa ne vina componentele, dar avem planul B de depozitat intr-o hala propice pentru asemenea lucruri, la Institut. Speram ca in primavara sa inceapa montarea echipamentelor mari„.
  • „A patra componenta – experimentele: saptamana trecuta a fost International Scientific Advisory Board; cei 21 de membri au hotarat care sunt experimentele care trebuie facute la o asemenea infrastructura. Grupurile de cercetare au facut propunerile, care au fost aprobate de comunitate, apoi au fost inaintate la un review neutru – deci anonim – s-au primit acele rapoarte, au fost analizate de acest board saptamana trecuta, unele au primit sugestii sa fie imbunatatite, unele propuneri au fost sa se scoata sectiuni din experimente, sa se puna altele, unele au fost aprobate in totalitate, insa nu am avut nicio propunere care sa fie respinsa, la care sa se fi spus: acest experiment nu trebuie sa se faca. Au trecut toate si putem trece acum la achizitii, astfel incat in primavara anului viitor sa treaca la montajul experimentelor”.
  • „Partea de angajari merge in ritmul pe care ni l-am propus. Avem foarte multi candidati, sunt peste 1.000 de cereri de angajare, au fost analizate, sunt interviuri aproape saptamanal cu cercetatori din toata lumea. Acum sunt aproape 100 de insi angajati, urmeaza sa fie peste 200 in 2018. Printre ei sunt doi japonezi, doi indieni, doi pakistanezi, doi turci, doi bulgari, doi polonezi, un italian, doi nemti, doi francezi, un suedez, doi englezi, un canadian, acuma din SUA. Aplicanti sunt mai multi, dar ei sunt cei care au trecut. Pana acum, ei au facut TDR-urile, tot ce inseamna propunere stiintifica si de realizare tehnica. Acum trec la achizitii, deci vor face fise de descriere, scos la licitatie, e multa parte birocratica, insa numai cei implicati pot sa le faca. Mai nou, toti participa la experimentele de la CETAL. Aici se pregatesc experimentele viitoare si isi fac si mana”.

Stadiul lucrarilor in 28 august 2015 / Sursa foto: eli-np.ro

30 noiembrie 2015: S-a finalizat construirea celui mai puternic laser din lume, lansat la Paris

Nicolae Zamfir a declarat pentru HotNews.ro ca pe 30 noiembrie 2015 este inaugurat la Paris cel mai puternic laser din lume, construit de compania franceza Thales pentru platforma stiintifica de la Magurele. „Este primul laser de 10 petawati din lume, este inaugurat astazi si va fi adus in tara cand este gata constructia, adica probabil in martie 2016”, a afirmat directorul proiectului.

De asemenea, Ministerul Educatiei a scos la concurs postul de director IFIN-HH, pentru ca mandatul a expirat. Nicolae Zamfir a anuntat ca va participa la urmatorul concurs, pentru a termina proiectul ELI-NP. Detalii aici

2 februarie 2016: Intrevedem luna iunie sa inceapa montajul laserului la Magurele

Contactat de HotNews.ro, Nicolae Zamfir a declarat ca oficialii de la Bruxelles si-au dat acordul cu privire la fazarea proiectului. “Cu aplicatia am fost si saptamana trecuta la Bruxelles, am fost primiti de directorul de la Digi Regio. In ce priveste aprobarea pentru Faza I, ne-au zis ca nu e niciun fel de problema. Cu aplicatia pentru faza a II-a, Jaspers a terminat in noiembrie analiza si cei de la Digi Regio ne-au zis ca daca nu exista schimbari intre Faza I actualizata si aplicatia pentru Faza II, nici nu mai este nevoie de aprobare, aprobarea e tacita”, a explicat Zamfir.

Directorul proiectului a declarat ca, “din punct de vedere al implementarii, cladirea dupa spusele constructorului se termina la sfarsitul lunii viitoare. Ei lucreaza la finisajele interioare. O parte din drumuri nu sunt realizate. Organizam partea de receptie si de testare a cladirilor, sa raspunda parametrilor din contract si din caietul de sarcini, pentru ca va fi o receptie complexa: nu doar sa functioneze ca o cladire oarecare, ci sa raspunda cerintelor de temperatura, umiditate, stabilitate in temperatura, la vibratii. Ne pregatim sa facem aceasta receptie care probabil va dura 2 luni. Este la latitudinea noastra sa facem receptia, beneficiarul face asta”.

Acesta a precizat ca “intentia noastra este sa avem si o supraveghere a acestor parametri in timp, deci si la montarea echipamentelor si la functionarea lor. Avem clauze contractuale ca receptia finala se face numai cand echipamentele merg, in 2018. Atunci va fi receptia finala. Sunt 3 ani acum in care testam cladirea la parametri redusi”.

“Laserul de 10 petawati e gata, o treime din echipamentele pentru experimente sunt gata, intrevedem luna iunie sa inceapa montajul”, a continuat Nicolae Zamfir.

5 februarie 2016: Comisarul european Corina Cretu a aprobat fazarea proiectului de constructie a laserului de la Magurele

Decizia semnata de comisarul european pentru Politica Regionala „vizeaza in principal aprobarea unui nou calendar in ceea ce priveste realizarea lucrarilor de constructie si instalarea echipamentelor necesare; includerea unor lucrari de constructii auxiliare in a doua faza de implementare; precum si achizitionarea unor echipamente suplimentare destinate activitatilor de cercetare stiintifica”, a anuntat aceasta, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

In comunicat se arata ca implementarea proiectului ELI-NP a fost impartita in doua faze inca de la inceput. „Decizia de amendare a proiectului, aprobata astazi de comisarul Corina Cretu, se refera la lucrarile prevazute a fi realizate in cadrul primei faze. Aceasta este cuprinsa pentru finantare in perioada de programare 2007-2013, cu o valoare totala a cheltuielilor eligibile de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondurile de dezvoltare regionala”, precizeaza comisarul.

10 iunie 2016 – Laserul de la Magurele primeste bani si unda verde de la Comisia Europeana pentru faza a doua. Detalii aici.

23 august 2016Primele componente au fost dezvăluite pe 29 august, la sediul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele. Fizicienii, împreună cu reprezentanţii firmei Thales, care construieşte laserul, au scos din cutiile sigilate, trei componente mari de laser a caror asamblare va fi finalizată peste aproximativ un an, fiind vorba de sute de astfel de piese care sunt aduse din Franţa, la Institutul de Fizică de la Măgurele, scrie Mediafax.

29 mai 2017 – Laserul de la Magurele, cel mai puternic din lume, a fost asamblat si a intrat in faza testelor

„A inceput etapa a doua a implementarii, in care se instaleaza si se testeaza diferitele componente ale marilor echipamente si ale experimentelor. S-a trecut in linie dreapta spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a afirmat Zamfir.

„Intentia este sa obtinem in toamna primul fascicul laser, sigur, de putere mai mica. Pana se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, a mentionat Zamfir.

Aceste teste vor dura doi ani. „Undeva in vara lui 2019 speram sa fim operationali in intregime”, a spus Zamfir.

18 mai 2018: Premieră pentru Laserul de la Măgurele – A fost testată funcționarea întregului sistem, la o putere intermediară care îl face cel mai puternic din Europa

Pe 18 mai 2018 a fost testată pentru prima dată funcționarea întregului sistemul de laseri, iar “rezultatele sunt excelente”, a declarat pentru HotNews.ro directorul ELI-NP, Nicolae Zamfir. Testarea s-a făcut pe o putere intermediară, de 3 PW, care face însă ca România să aibă în acest moment cel mai puternic laser din Europa, a afirmat oficialul. Obiectivul de 10 PW este planificat să fie atins în februarie anul viitor. Detalii aici

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro