Weekend trending în București, 27-28 septembrie: o cafenea cu sifon la draft, ultima simfonie a apei și evenimente cu Florin Piersic jr., Ana Ularu sau Irina Rimes
Ultimul weekend din septembrie va fi cu temperaturi de peste 30 de grade. Din păcate, va fi și ultimul sfârșit de săptămână cu „Simfonia Apei” și ultimul pentru o terasă care a făcut istorie în București, dar și unul pe care-l poți petrece în compania lui Florin Piersic jr., Anei Ularu sau a Irinei Rimes.
Primăria Capitalei a decis anularea a două evenimente de duminică, inclusiv Simfonia Apei, din cauza alertei de vreme rea emise de către ANM sâmbătă dimineață.
Cafeaua de specialitate o poți bea într-un loc ce abia și-a deschis porțile, dar care are tot ce-i trebuie pentru a deveni noul tău loc preferat din oraș. Este vorba de Siphon Coffee Shop (Polonă 90).
Pe langă cafeaua bună de la Nomonym, mai găsești aici și lucruri delicioase de la Dulce Bun, dar și sifon la „draft”, cu care te poți servi la discreție. Locul arată foarte bine, totul este făcut aici cu ajutorul unor designeri talentați, iar conceptul este construit în jurul bulelor de toate felurile. De asemenea, este un loc ce mizează pe puterea comunității și își propune să strângă în jurul său multe „bule” formate din oameni creativi.
Ceva mai sus, pe strada Polonă, la numărul 40, se află Acuarela, una dintre cele mai fotogenice și colorate terase din oraș. Din păcate ea se va închide, iar acesta este ultimul weekend în care o mai poți vizita (și ar fi păcat să nu o faci). Fondatorii au anunțat că se văd nevoiți să pună punct și să se relocheze în Viscri, alături de cealaltă jumătate a lor – Viscri32.
„După 12 ani de pasiune în domeniul HoReCa, suntem nevoiți să închidem (…) Aici ne-am responsabilizat, ne-am dezvoltat și ne-am permis să mai și greșim. Am promovat arta vizuală prin nenumărate expoziții, muzica prin concerte de jazz, recitaluri, seturi de DJ, micii producători și designul sustenabil. Și nu în ultimul rând, am pictat”, au scris cei de la Acuarela pe pagina lor.
Celebra pictură murală de pe calcanul clădirii în care se află POINT (Eremia Grigorescu 10) a fost înlocuită cu alta, cu o poveste foarte interesantă, inspirată de lucrarea Feliciei Simion, „Homage to Brâncuși”.
„Viziunea Feliciei navighează la granița dintre realitate și ficțiune, iar lucrarea ei a avut un impact puternic în cadrul expoziției “Alternative Selves”, găzduită de POINT în 2023. De atunci, ne-am dorit să o aducem mai aproape de public. Pentru realizarea muralului am colaborat cu Sweet Damage Crew, recunoscuți pentru talentul lor în arta stradală”, scriu cei de la POINT.
Evenimente
Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București – BIEFF a început pe 24 septembrie și durează până duminică. Astfel, în această perioadă, cinematografele Cinemateca Eforie, Cinema Union și Cinema Elvire Popesco vor găzdui proiecții în premieră ale unora dintre cele mai curajoase experimente cinematografice ale anului, dar și întâlniri eveniment cu cineaști, artiști și profesioniști reputați ai industriei cinematografice internaționale. Publicul va avea ocazia să discute cu invitații ediției în cadrul sesiunilor de Q&A programate după proiecții, dar și în cadrul unor paneluri și dezbateri speciale. Iată ce poți vedea sâmbătă și duminică:
- „Grand Theft Hamlet” și discuție cu lectorul universitar Andrei Nae – sâmbătă, 28 septembrie, ora 15.30, Cinema Elvire Popesco
Publicul BIEFF are ocazia unică de a vedea în cinema „Grand Theft Hamlet”, de Pinny Grylls & Sam Crane, un documentar neortodox care urmărește punerea în scenă a producției Hamlet în interiorul jocului Grand Theft Auto. Prezentat în cadrul programului de tip focus Machinima: Gamepad Filmmaking, dedicat legăturii între cinema și jocurile video, filmul va fi urmat de o discuție în jurul filmului între curatorii focusului, Vladimir Nadein și Dmitry Frolov, și Andrei Nae, lector doctor la Universitatea din Bucureşti şi lector asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, unde predă cursuri şi seminare de ludologie şi literatură engleză de secol XX şi contemporană. Bilete aici.
- Panel: Film Festival Discourse – Critical and Curatorial Approaches On Short Films, sâmbătă, 28 septembrie, ora 11.00, Random House (Strada Vasile Lascăr, nr. 69)
Privind în special la modurile în care diferite festivaluri de film abordează formatul de scurtmetraj, acest panel reunește critici și curatori de film pentru o discuție multifațetată despre rolul festivalurilor de film în crearea unor noi discursuri despre cinema prin abordări critice și curatoriale. Panelul oferă un prilej de întâlnire între publicul local și profesioniști reputați din domeniul cinematografiei invitați anul acesta la BIEFF. Printre participanți se numără Andrea Rocco (director Flight Genova), Aleksandra Lawska (curator independent, membru al comitetelor de selecție al unor festivaluri precum FNC Montreal, Glasgow Short Film Festival, Lago Film Fest sau Short Waves) și Christopher Small (critic de film și manager editorial al Festivalului de Film de la Locarno).
- „Opt ilustrate din lumea ideală” și Q&A cu regizorul Radu Jude, sâmbătă, 28 septembrie, ora 21:00, Cinema Elvire Popesco
Direct de la Locarno, „Opt ilustrate din lumea ideală” se vede pe marele ecran din București la BIEFF. Regizat de Radu Jude și Christian Ferencz Flatz şi montat de Cătălin Cristuţiu, filmul este un documentar found-footage construit exclusiv din clipuri publicitare ale perioadei de tranziţie româneşti postcomuniste. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu Radu Jude, Christian Ferencz-Flatz și Cătălin Cristuțiu. Bilete aici.
- Double bill omagiu Andy Warhol și Q&A cu regizorul Radu Jude, duminică, 29 septembrie, la ora 15:00, Cinema Elvire Popesco
În cadrul unui double bill conceput ca un omagiu adus lui Andy Warhol, vor fi proiectate Sleep #2, în regia lui Radu Jude (prezentat în premieră internațională la Festivalul de film de la Locarno 2024) și Empire, în regia lui Phil Solomon (2008-2012), două filme care re-imaginează în moduri creative operele omonime ale lui Warhol, folosindu-se de imagini captate cu ajutorul ecranului de calculator. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu Radu Jude, moderată de curatorii focusului Machinima: Gamepad Filmmaking, Vladimir Nadein și Dmitry Frolov. Bilete aici.
- „Triton” și Q&A cu regizoarea Ana Lungu, duminică, 29 septembrie, ora 17:00, Cinemateca Eforie
Întâlnirile cu cineaștii români continuă cu proiecția Triton, noul documentar al Anei Lungu, După premiera mondială în cadrul Festivalului FID Marseille, un film de montaj bazat exclusiv pe materiale de arhivă, imagini rare de amator filmate între al Doilea Război Mondial şi Revoluţia din 1989. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu Ana Lungu. Bilete aici.
Mai mult detalii despre filme, program și bilete sunt disponibile pe site-ul festivalului.
Prima ediție Swords Festival aduce în fața publicului bucureștean autori, muzicieni și performeri, în trei seri consecutive de spectacole spoken word, completate de muzică și proiecții multimedia – în perioada 27-29 septembrie, la Control Club, de la ora 19:00. Biletele aici.
- Sâmbătă, 28 septembrie, SwordS Festival îi are ca invitați pe poeții Mina Decu, Livia Ștefan, Elena Vlădăreanu, Tiberiu Neacșu, precum și proiectul Cinematica.Live (Electrons in Slow Motion + IM Pulse), alături de un invitat special.
- Ultima zi de SwordS Festival, duminică, 29 septembrie, îi aduce pe scenă pe: Cristina Bordeanu, Jean-Lorin Sterian, Mugur Grosu, duo-ul Torsan/Bălan și proiectul Cinematica.Live (Electrons in Slow Motion + IM Pulse) avându-l ca invitat pe Cosmin Perța în performance-ul Poetry Riot.
Sâmbătă, de la ora 11:00, copiii curioși să se pună în papucii traducătorilor de benzi desenate și povești sunt invitați la Muzeul Național al Literaturii din București (Nicolae Crețulescu nr. 8).
Aici ei vor avea ocazia să afle cu ce se ocupă traducătorii mai exact. Lavinia Braniște, scriitoare și traducătoare, îi așteaptă cu texte haioase care să le pună imaginația și năstrușnicia la încercare.
Atelierul se adresează copiilor cu vârste între 10-14 ani care au cunoștințe minime de limba engleză și chef de joacă și durează maxim o oră și jumătate. Locurile fiind limitate la 15 participanți, ești rugat să te înscrii în prealabil completând acest formular.
Acesta va fi și ultimul weekend în care bucureștenii se mai pot bucura de jocul de lumini, apă și muzică la fântânile de la Piața Unirii. Organizatorii anunță că „Simfonia Apei” se încheie la finalul acestei luni. Spectacolul va avea loc între orele 19:30 – 21:30.
Sâmbătă, 28 septembrie, Irina Rimes prezintă showul „DESCÂNTATELE” la Arenele Romane, un concert care spune o poveste mitică, despre cum natura a învins și cum, împreună cu toate miturile ei, începe să înghită orașul, omul cu suflet, muzica și Arenele Romane. Invitați sunt: Theo Rose, iubite de la mic la mare, Surorile Osoianu, binecunoscutul David Ciente, noua senzație a industriei, Satoshi, și, gata să impresioneze publicul românesc, Magnat & Feoctist. Biletele au prețuri între 223 – 368 lei.
Duminică, 29 septembrie, între orele 12:00 – 14:00, la Muzeul Hărţilor (str. Londra nr. 39, Bucureşti) ai parte de o plimbare ghidată urmată de o discuție despre cum ne poate aduce o grădină împreună, deschizând astfel seria de evenimente din programul „GRĂDINA COMUNITARĂ DE LA MUZEUL HĂRȚILOR”.
„Vom începe cu o plimbare lejeră prin grădina Muzeului, ghidată de Bogdan Mihalache, peisagist și membru fondator al grupului de inițiativă civică Spații Verzi Sănătoase. Vom identifica speciile existente și vom povesti despre fiecare dintre ele”, scriu organizatorii.
Teatru&film
În ceea ce privește piesele de teatru, „Romanian Psycho” revine în București la Teatrul de Artă, pe 28 septembrie. Florin Piersic jr, se întoarce la tripla ipostază de dramaturg, regizor și interpret în această comedie. Îndrăgitul actor construiește cu inteligența, cu umorul și cu verva care îi sunt proprii, ceea ce se numește științific „safe space”, spațiul de siguranță al cărui destinatar este personajul necunoscut care poate lua chipul fiecărui spectator în parte.
Un bilet costă 65 de lei.
Și piesa „CONSTELAȚII” se reia la Teatrul Act, duminică 29 septembrie, cu Ana Ularu și Radu Iacoban în rolurile principale. Acest spectacol are marea calitate de a sparge bariere. De a emoționa fără a fi lacrimogen, de a amuza fără a arăta cu degetul.
Avem un cuplu în toate variantele lui de eroare – un cuvânt greșit, o atitudine prea rece sau prea explozivă, nepăsare, infidelitate. Dar, spre deosebire de eșecurile din viață, cele de pe scenă se desfășoară în multivers, iar în realitățile lor diferite cei doi primesc mereu altă șansă. Textul lui Nick Payne este o partitură excelentă pentru actori și o provocare continuă pentru spectatori. Preț bilete: 65 lei.
Tot la Act se joacă sâmbătă piesa „E adevărat, e adevărat, e adevărat!”, montată în 2018 la Breach Theatre și aflată la prima montare în România. Aceasta reia procesul din 1612 al lui Agostino Tassi pentru violul pictoriței baroce Artemisia Gentileschi.
Această dramatizare captivantă împletește transcrieri judecătorești uluitoare, cu istorie, mituri, perspective contemporane pentru a arăta cât de puțin s-a schimbat societatea în ultimele patru secole. Povestea care străbate veacuri, pune în lumină o femeie remarcabilă care s-a răzbunat prin intermediul artei sale pentru a deveni una dintre cele mai de succes pictorițe. Spectacolul prezentat de cei de la Breach Theatre a obținut în anul 2018 premiile The Stage Edinburgh și Fringe First la Edinburgh Festival Fringe. Preț bilete: 65 lei.
Pe marile ecrane avem mai multe premiere. Printre acestea se numără și românescul „Zăpadă, Ceai și Dragoste 2: Cu puțin noroc”. Acesta îi provoacă pe spectatori să se întrebe ce ar face dacă s-ar trezi în Dacia anului 85? Asta este și întrebarea pe care și-o pun cei trei protagoniști Zăpadă, Ceai și Dragoste care descoperă o modalitate de a călători în timp când încercau să evadeze din închisoare.
Cei trei sunt supuși unor încercări teribile și trebuie să găsească o cale de a se întoarce în prezent, dar și să supraviețuiască conflictelor și tentațiilor vremii. Războiul este în toi, împărații sunt însetați de luptă și bogăție, iar timpul se scurge, atât în trecut, cât și în prezent pentru cei rămași să „colecționeze”. Dacă iese ceaiul macha? Poate un fulg mic să răstoarne un bulgăre mare? În latină Dragoste este amor, sau „A, mor!”? Numai dacă ar avea puțin Noroc de partea lor…
Însă, cei care vor să vadă un film românesc cu adevărat bun, trebuie neapărat să meargă la „Anul Nou care n-a fost”.
O tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică.
Acesta a câștigat deja numeroase premii: Festivalul de la Veneția – Cel mai bun film (secțiunea Orizzonti) – Bogdan Mureșanu; Trofeul FIPRESCI (secțiunea Orizzonti) – Bogdan Mureșanu; Authors under 40 „Valentina Pedicini” – Mențiune specială pentru imagine – Boróka Biró; Trofeul Bisato d’Oro pentru scenariu – Bogdan Mureșanu.
Iubitorii filmelor de acțiune au la dispoziție în acest weekend filmul „Weekend în Taipei”. O fostă agentă DEA și un fost agent sub acoperire își retrăiesc idila în timpul unui weekend fatidic în Taipei, fără să fie conștienți de consecințele periculoase ale trecutului lor.