Sari direct la conținut

Legătura surprinzătoare dintre un bronz sănătos și dieta din săptămânile dinaintea vacanței: „Pregătirea începe cu 8-10 săptămâni înainte de plajă”

HotNews.ro
La plajă, Foto: Wanida Prapan | Dreamstime.com
La plajă, Foto: Wanida Prapan | Dreamstime.com

​Suntem în ultima minivacanță din această vară, iar multă lume alege marea ca destinație pentru zilele libere. În același timp, ne aflăm în plin sezon de concedii, iar tot mai multe persoane tind să își împingă vacanțele și concediile și în luna septembrie, din cauza caniculei, a aglomerației sau a prețurilor mai mari din lunile de vară. Cum marea și plaja sunt destinația preferată de minivacanță sau vacanță în sezonul cald, ne-am întrebat cum ne pregătim corect pentru plajă și bronz, pentru a evita surprizele și arsurile pe piele. Surpriză: pregătirea pentru plajă ar trebui să constea nu doar în aplicarea cremelor, loțiunilor sau uleiurilor de protecție, ci ar fi ideal să înceapă încă de acasă, cu 8-10 săptămâni înainte de vacanță, chiar din farfuria cu mâncare pe care o punem pe masă.

„Bronzarea înseamnă un proces de ardere, de combustie la nivel dermatologic”

Când vine vorba despre plajă, ne gândim cum arată pielea, cum arată părul, cum sunt unghiile, cum ne expunem la soare în așa fel încât să avem un bronz cât mai frumos și cât mai de lungă durată, explică pentru HotNews.ro Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

„Ne place bronzul, îl vrem de cât mai lungă durată, însă bronzarea înseamnă un proces de ardere. Înseamnă un proces de combustie la nivel dermatologic, înseamnă îmbătrânire precoce și apariția ridurilor. Și atunci, folosind doar creme și produse externe, rezultatul este pe termen scurt și nu vorbim despre o pregătire profundă”, arată Lygia Alexandrescu.

Lygia Alexandrescu, nutriționist / Foto: Agerpres

Morcovi, ardei roșii și multă hidratare

Ce este de făcut pe lângă loțiunile și cremele de protecție? Puțini dintre noi se gândesc la acest lucru, dar, potrivit nutriționistului, pregătirea ar trebui să înceapă cu cel puțin 10 săptămâni înainte de a ne expune corpul constant la soare: „Sigur că mergem prin soare în fiecare zi, suntem expuși la soare, dar întreaga suprafață a pielii este expusă doar în concediu. Și atunci, cu 8-10 săptămâni înainte de a merge la mare, la plajă, în vacanță, este nevoie să îngrijim pielea nu doar extern, cu creme, loțiuni și tot ce înseamnă produse de îngrijire, ci și intern: este necesar în primul rând să creștem cantitatea de betacaroten, adică zilnic să avem măcar un morcov sau un ardei gras portocaliu sau roșu sau orice aliment – fructe sau legume – cu pigment închis la culoare, care pregătește pielea pentru momentul expunerii la soare.”

Un alt pas important este o bună hidratare practicată înaintea concediului: „exact cum plantele au nevoie de soare și de apă, la fel și noi avem nevoie de o bună hidratare. Trebuie să ne și menținem pielea emoliată, unsă, îngrijită, dar nevoia cea mai mare este de hidratare. Iar hidratarea se face la nivel celular cu apă de bună calitate și apă consumată în mod constant – vorbim despre acei 40 de mililitri de apă pe kilogram/corp pe zi, care trebuie asigurați”.

Morcovi / Oleg Doroshenko | Dreamstime.com

Din meniul nostru nu trebuie să lipsească nici carnea de bună calitate: „Aici mă refer la carnea de curcan și tot ceea ce înseamnă pește gras, de exemplu somon. Măcar de 3 ori pe săptămână să existe 150 de grame din aceste produse proteice, în așa fel încât aminoacizii să constituie baza de refacere și de încărcare a dermei. Asta pentru că acțiunea razelor ultraviolete produce, așa cum spuneam, combustie, produce ardere, și avem nevoie de un aport bun de vitamine pentru a putea vindeca această combustie, la momentul respectiv”, arată Lygia Alexandrescu.

Salatele și fructele de culoare închisă nu trebuie să ne lipsească de pe masă în vacanță

Există și cremele naturale, cât și de sinteză, pe care le folosim în zilele de plajă. Nu trebuie să uităm că aceste creme nu se aplică doar dimineața, ci la fiecare 2-3 ore de stat la soare. La fel și uleiurile de betacaroten, spune nutriționistul.

Salată de fructe / Teodororoianu | Dreamstime.com

În ceea ce privește dieta din vacanță, „este ideal să încercăm să avem la fiecare masă principală salate și deserturi pe bază de fructe – cel mai recomandat este un fruct de culoare închisă, în așa fel încât să protejăm pielea dinspre interior către exterior”, explică Lygia Alexandrescu.

Nu în ultimul rând, hidratarea este bine să se facă atât intern, cât și extern: „Spălarea, după plajă, cu apă minerală naturală românească pe față, în așa fel încât să putem rehidrata pielea. Francezii, spre exemplu, au această cultură de sute de ani, de a folosi apele termale. Noi avem apa noastră minerală și o putem folosi cu încredere pentru clătirea feței după expunerea la soare pentru a reface sărurile din piele la nivelul feței”, este sfatul nutriționistului.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro