Sari direct la conținut

Legea restaurării naturii, aprobată de statele UE cu un vot la limită. Scandal în Austria după ce ministra Mediului l-a sfidat pe cancelar și a votat „pentru”

HotNews.ro
Legea restaurării naturii, aprobată de statele UE cu un vot la limită. Scandal în Austria după ce ministra Mediului l-a sfidat pe cancelar și a votat „pentru”
Leonore Gewessler, ministra Mediului din Austria. FOTO: ALEX HALADA / imago stock&people / Profimedia

Țările Uniunii Europene au aprobat luni, după multe întârzieri, o politică emblematică de refacere a naturii deteriorate, prima lege ecologică adoptată de la alegerile europarlamentare din această lună. Votul din consiliul de miniștri a fost strâns, iar legea a trecut doar după ce ministra Mediului din Austria a votat „pentru”, sfidând poziția cancelarului Karl Nehammer, scriu Reuters și Der Standard.

Legea privind refacerea naturii se numără printre cele mai importante politici de mediu ale UE, impunând statelor membre să introducă măsuri de refacere a naturii pe 20% din teritoriul lor terestru și maritim până în 2030.

Miniștrii mediului din țările UE au sprijinit această politică luni, în cadrul unei reuniuni la Luxemburg, ceea ce înseamnă că acum, măsura poate fi adoptată ca lege.

Votul a avut loc după ce ministra austriacă a mediului, ecologista Leonore Gewessler, și-a sfidat partenerii conservatori din coaliție, angajându-se să susțină această politică, oferind astfel un sprijin suficient pentru adoptarea ei.

În vreme ce o majoritate clară a statelor a votat în favoarea legii, cvorumul necesar – adică 65% din rezidenții UE – a putut fi atins doar mulțumită votului Austriei.

„Știu că mă voi confrunta cu opoziție în Austria în această privință, dar sunt convinsă că este momentul să adoptăm această lege”, a declarat Gewessler înainte de vot.

Politica UE are drept scop inversarea declinului habitatelor naturale din Europa – 81% dintre acestea sunt clasificate ca fiind într-o stare de sănătate precară – și include obiective specifice, de exemplu, refacerea zonelor umede, pentru ca acestea să poată absorbi emisiile de CO2.

Legea mai vizează reducerea și/sau oprirea folosirii pesticidelor și îngrășămintelor chimice, precum și promovarea protejării zonelor sălbatice.

Scandal în Austria

Măsura luată de ministra austriacă a provocat deja furia Partidului Popular conservator (OVP) al cancelarului Karl Nehammer, care se opune legii.

Ministra OVP pentru afaceri europene, Karoline Edtstadler, a declarat că votul favorabil al lui Gewessler ar fi neconstituțional. În același timp, secretarul general Christian Stocker a anunțat că a depus o acțiune în anulare și a precizat de asemenea că o va denunța pe ministra ecologistă pentru abuz în funcție.

„Partidul Popular depune o plângere penală împotriva ministrei Mediului, Gewessler, pentru abuz în serviciu”, a explicat Stocker, citat de Der Standard.

„Există suspiciunea că Leonore Gewessler, acceptând ordonanța de restaurare a naturii, acționează în mod ilegal și cu bună știință împotriva directivelor clare ale Serviciului Constituțional și împotriva Constituției – acest lucru constituie un abuz de funcție”, a spus Stocker.

„Este inacceptabil ca ministra Mediului, Gewessler, să ignore Serviciul Constituțional și să nu țină cont de prevederile legale”, a mai spus oficialul.

Belgia, care deține președinția rotativă a UE și prezidează reuniunile miniștrilor, a declarat însă că disputa guvernului austriac nu va afecta legalitatea votului miniștrilor UE.

România a votat pentru adoptarea legii. Cine a votat împotrivă

Țările UE și Parlamentul European au negociat anul trecut un acord privind această lege, însă în ultimele luni aceasta a fost criticată de unele guverne, pe fondul protestelor fermierilor furioși față de reglementările costisitoare ale UE.

În cele din urmă, Finlanda, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia și Suedia au votat luni împotriva legii. Belgia s-a abținut. România a votat pentru adoptarea legii.

Țările UE plănuiau să aprobe această politică în martie, dar au anulat votul după ce Ungaria și-a retras în mod neașteptat sprijinul, eliminând majoritatea redusă în favoarea acesteia.

Unele țări, printre care Olanda, și-au exprimat îngrijorarea că această politică ar putea încetini extinderea parcurilor eoliene și a altor activități economice, în timp ce Polonia a declarat luni că politica nu conține un plan de finanțare a protecției naturii.

INTERVIURILE HotNews.ro