Sari direct la conținut

Legea salarizarii unice: Medicii, profesorii de gradul I de liceu si judecatorii ar putea castiga cel mult 9 salarii minime lunar

HotNews.ro

Medicii primari de clinica, profesorii de liceu de gradul I, care au o vechime de 6-10 ani şi judecatorii de tribunal ar urma sa castige lunar cel mult noua salarii minime pe economie, potrivit noii grile de ierarhizare a functiilor din sistemul bugetar, propusa miercuri sindicatelor de reprezentantii Ministerului Muncii, anunta NewsIn.

Valoarea salariului minim pe economie este in prezent de 600 de lei, ceea ce ar insemna ca salariul lunar al acestor categorii de bugetari ar putea ajunge la maximum 5.400 de lei.

Pe aceeasi treapta de salarizare ar urma sa fie incadrati si subcomisarii angajati in Ministerul Administratiei si Internelor, conferentiarii universitari, consulii si judecatorii de tribunal si consilierii superiori.

„Am propus aplatizarea grilei de ierarhizare a functiilor, astfel incât la ultimul nivel din grila negociata cu sindicatele sa avem un coeficient de maximum noua ori salariul minim pe economie, şi in pozitiile 9-15 sa poata intra functiile de conducere, de decizie şi demnitate publica. Astfel pentru primul nivel al grilei am putea vorbi de un coeficient maxim de salarizare de 3,4, in cel de-al doilea nivel de un coeficient de 5, şi in cel de-al treilea nivel de un coeficient de maxim 9 salarii minime pe economie”, a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, la finalul discutiilor cu sindicatele.

La randul lor, inspectorii din MAI, profesorii de gradul II de liceu cu o vechime de 6-10 ani si farmacistii sa castige cel mult cinci salarii minime pe economie (3.000 lei), iar agentii de politie, secretarii de scoala si referentii superiori din Ministerul Finantelor, cel mult 3,5-4 salarii minime pe economie.

„Daca este sa discutam despre functiile cuprinse in grila de salarizare cu coeficientul de maximum 4, spre exemplu, putem vorbi practic de dublarea salariilor in urmatorii ani, in conditiile in care pana acum angajatii pe functiile respective nu au salarii mai mari de 1.000 de lei”, a adaugat Valentin Mocanu.

In schimb, salariile procurorilor si ale judecatorilor, care castiga in prezent pana la 8.000 de lei lunar, ar urma sa stagneze in urmatorii ani, pana cand vor fi ajunse din urma de salariile celorlalti angajati din sistemul public aflati pe aceeasi treapta de salarizare, a explicat Valentin Mocanu.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii a mai adaugat ca „exista sanse ca legea sa fie finalizata pana pe 20 iunie, astfel incat sa existe suficient timp de dezbatere a actului normativ in celelalte institutii ale statului pana pe 30 iunie, urmand ca Guvernul sa-si poata asuma raspunderea in Parlament pana la incheierea sesiunii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro