Sari direct la conținut

Legea unica a salarizarii: Ministerul Muncii vrea sa introduca spor de incompatibilitate, desi exista un criteriu care se refera la conflictele de interese

HotNews.ro

Legea salarizarii unice ar putea prevede acordarea unor sporuri de incompatibilitate pentru bugetarii care nu pot desfasura alte activitati in afara functiilor pe care le detin. Insa, in conditiile acordarii unui astfel de spor, unul dintre cele noua criterii care au stat la baza ierahizarii functiilor in sistemul bugetar ar deveni inutil. Este vorba despre criteriul 6, referitor la incompatibilitati si conflicte de interese.

Valentin Mocanu: Pentru ierarhizarea functiilor, nu am avut un sistem aritmetic de cuantificare

1. nivelul studiilor si competentele;

2. importanta sociala a muncii;

3. complexitatea si diversitatea activitatilor;

4. responsabilitatea si impactul deciziilor;

5. expunerea la factorii de risc;

6. incompatibilitati si conflicte de interese;

7. dificultatea activitatilor specifice; 8. sfera de relatii si interactiunea cu factorii externi;

9. conditii de acceptare pe post

Cele 9 criterii de ierarhizare a functiilor

Contactat de HotNews.ro, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat ca toate cele noua criterii au fost luate in considerare cand au fost comparate functiile pentru a se face ierarhizarea lor.

Analiza fiecarei functii in parte nu a fost facuta in baza unui sistem aritmetic de cuantificare, a afirmat Mocanu.

Acesta a adaugat ca sunt mai multe feluri de incompatibilitati. „Chiar si incompatibilitatile pot fi pe diverse grade. Sunt cele care tin de propria persoana si sunt cele care iau in considerare si rudele pana la gradul patru”, a spus secretarul de stat in Ministerul Muncii.

„Toate criteriile raman valabile. Nu cred ca noi, grupul care lucreaza la elaborarea legii, vom putea sa elaboram o ierarhizare a functiilor fara ca aceasta sa fie contestabila”, a declarat Mocanu facand referire la posibilitatea ca aceste sporuri sa fie contestate de bugetarii care nu vor beneficia de ele.

Valentin Mocanu a adaugat ca indemnizatia de incompatibilitate va fi „probabil” inclusa in limita de 30% pe care o vor reprezenta sporurile, potrivit proiectului de lege. Trebuie amintit ca dupa ultima sedinta a grupului de lucru, Mocanu a declarat despre cei cu incompatibilitati ca „trebuie gasita o solutie pentru ca, de principiu, au dreptate. Nu pot avea acelasi venit cu cei care mai pot desfasura si alte activitati„.

Mocanu: Legea va avea aplicabilitate in 2015-2016

Potrivit legii, categoriile de bugetari care ar putea fi vizate de acest spor sau indemnizatie, in conditiile conflictului de interese si regimului incompatibilitatilor, sunt: presedintele Romaniei, deputatii, senatorii, consilierii prezidentiali si consilierii de stat din Administratia Prezidentiala, prim-ministrul, ministrii si ministrii delegati, secretarii de stat, subsecretarii de stat si functiile asimilate acestora, prefectii si subprefectii, magistratii, alesii locali si functionarii publici.

Valentin Mocanu a mai spus pentru HotNews.ro ca salariile ar putea fi echivalate conform noii grile de ierarhizare a coeficientilor in 2015-2016. „Eu sunt putin mai optimist decat domnul Marica (Vasile Marica, presedintele sindicatului Sed Lex – n. red.)”,a declarat Mocanu.

Vasile Marica a afirmat dupa ultima intalnire a grupului de lucru ca legea unica de salarizare s-ar putea aplica abia din 2021, deoarece dupa criza economica va urmea o recesiune care va dura pana in 2015.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro