Legendarul actor Kirk Douglas evoca maccarthysmul, cu ocazia unei proiectii a versiunii restaurate a filmului Spartacus
Legendarul actor american Kirk Douglas, in varsta de 95 de ani, si-a rememorat amintirile cu ocazia unei recente proiectii a versiunii restaurate a filmului „Spartacus”, la Los Angeles, vorbind despre atmosfera otravita din epoca lansarii celebrului film, cativa ani dupa sfarsitul maccarthysmului, scrie AFP.
„Cand ai 95 de ani, nu mai privesti spre viitor. Privesti inapoi, faci inventarul”, a declarat starul de la Hollywood, ovationat de un public entuziast la intrarea in sala de cinema.
„Sunt foarte mandru ca fac parte din comunitatea Hollywoodului, nu suntem divizati intre democrati si republicani, suntem intre americani”, a continuat actorul, care s-a confruntat cu cateva dificultati de vorbire.
„Si sunt mandru de tipi ca George Clooney sau Sean Penn care isi cheltuiesc banii pentru altii”, a adaugat acesta, referindu-se la cei doi actori cunoscuti pentru angajarea lor militanta in favoarea mai multor cauze umanitare.
Actorul nu a uitat unele dintre cele mai negre ore ale Hollywoodului. „Spartacus” a fost regizat de Stanley Kubrick iar Kirk Douglas la- incarnat pe eroul antic, un gladiator care a condus revolta sclavilor din Roma.
Cand a decis sa produca filmul, adaptat dupa un roman al lui Howard Fast, Kirk Douglas i-a incredintat scenariul lui Dalton Trumbo, care se afla pe lista neagra a maccarthysmului. Senatorul american Joseph McCarthy a efectuat o adevarata vanatoare de vrajitoare anti-comunista in anii 1950.
Ani „duri”
Trumbo primea salariul sub un pseudonim, dar Kirk Douglas i-a pus numele adevarat pe genericul filmului lansat in 1960, un gest prin care actorul afirma ca a pus capat ostilitatii cu care erau priviti inca artistii aflati pe aceasta lista neagra.
„In epoca maccarthysmului, traiam intr-o lume…majoritatea dintre noi nici macar nu erau nascuti”, a inceput actorul, inainte de a aduga: „Nu puteti sa va imaginati cat de duri erau anii aceia, atunci cand exista ‘lista neagra'”.
„Nimeni nu voia sa-i angajeze pe oamenii care se aflau pe acea lista”, a subliniat el.
Dar, dincolo de situatia lui Dalton Trumbo, „Spartacus” s-a confruntat si cu foarfecele cenzurii, intr-o perioada foarte puritana. O scena, astazi foarte cunoscuta, a fost scoasa din film la acel moment.
Ea il arata pe generalul roman Crassus, dusmanului lui Spartacus interpretat de Lawrence Olivier, spalat in baia sa de sclavul sau Antoninus (Tony Curtis).
Homosexualitatea implicita a scenei, intarita de dialogul dintre cei doi barbati, Crassus intrebandu-si sclavul daca ii plac scoicile s melcii inainte de a-i spune ca el le apreciaza pe ambele – era o metafora sexuala considerata la epoca socanta de cenzura.
Acea cenzura „era tampita”, a comentat simplu Kirk Douglas.