Lia Savonea refuză sesizarea Curții Constituționale în cazul înregistrărilor cu Dăncilă. Solicitarea fusese făcută de 7 membri CSM (surse)
Șefa CSM, Lia Savonea, refuză sesizarea Curții Constituționale cerută de șapte dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul Vioricăi Dăncilă după ce în spațiul public au apărut înregistrări în care premierul spune la o ședință PSD că mizele moțiunii de cenzură sunt „legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor”.
Potrivit unor surse judiciare, Lia Savonea a informat prin intermediul unui mail că solicitarea vizând sesizarea Curții Constituționale, cu privire la potențialul conflict juridic de natură constituțională, nu întrunește elementele necesare unei astfel de cereri.
Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii i-au cerut președintelui CSM, Lia Savonea, să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu înregistrările apărute în spațiul public în care premierul Viorica Dăncilă spune la o ședință cu parlamentarii PSD că mizele moțiunii de cenzură sunt „legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor”.
Cei șapte membri ai CSM consideră că prin aceste afirmații Viorica Dăncilă „ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti” și demonstrează că Guvernul şi-a arogat competenţa constituţională a autorităţii judecătoreşti.
Cei șapte membri ai CSM care formulează această solicitare sunt judecătorii Andrea Chiș, Bogdan Mateescu și Mihai Bălan și procurorii Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Cristian Ban și Nicolae Andrei Solomon, ce au boicotat mai multe ședințe ale CSM în care Lia Savonea a încercat numirea Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților.