Liceenii români pot participa în premieră la Olimpiada Europeană de Statistică
Începând din această toamnă se organizează „Competiția Europeană de Statistică în România 2024-2025”. Participarea României la această competiție internațională este o premieră pentru țara noastră; organizarea acestei inițiative de către Comisia Europeană (Eurostat) este la cea de-a opta ediție. Concursul European de Statistică din România 2024-2025 se adresează elevilor de liceu și este organizat de Institutul Național de Statistică în colaborare cu Ministerul Educației.
Statistica este prezentă în foarte multe domenii, în medicină, în economie, în asigurări, nu cred că există un domeniu unde nu putem vorbi de date statistice, așa că această Olimpiadă este binevenită, a declarat la conferința de presă dedicată Elisabeta Ana Naghi, inspector pentru Educație din Ministerul Educației.
Concursul se adresează a două categorii de elevi din învățământul secundar: elevii din clasele a IX-a și a X-a ale sistemului național de învățământ (Categoria Junior) și elevii din clasele a XI-a și a XII-a din sistemul național de învățământ (Categoria Senior).
În perioada ianuarie – martie 2025 vor fi organizate două runde de teste naționale, urmate de etapa europeană, care se va desfășura între aprilie și mai/iunie 2025. Testele se vor desfășura pe o platformă web dedicată, fără a necesita prezență fizică în nicio etapă.
La concurs se vor înscrie echipe de 2-3 elevi de gimnaziu (din orice profil). Membrii unei echipe trebuie să fie din aceeași școală secundară. Pentru fiecare echipă, un profesor va acționa ca „tutor”, supervizând activitatea acestora. Nu există limită a numărului de participanți sau a echipelor din aceeași școală secundară și nici a numărului de echipe supravegheate de un profesor coordonator. Un student poate face parte dintr-o singură echipă.
Limba competiției naționale va fi limba română, în timp ce competiția europeană se va desfășura în limba engleză.
Calendarul de desfășurare a Olimpiadei Naționale de Statistică începe cu perioada de înregistrare a echipelor: 30 octombrie – 20 decembrie 2024.
Perioada primei testări: 20 ianuarie 7 februarie 2025.
Publicarea și comunicarea rezultatelor primei testări: 24 februarie 2025.
Perioada celei de-a 2-a testări: 3 martie – 21 martie 2025.
Publicarea și comunicarea rezultatelor celei de-a 2-a testări va fi în 7 aprilie 2025.
Subiectele pentru cele două teste vor fi realizate de către experți din Ministerul Educației și din cadrul Institutului Național de Statistică, a explicat Ana Maria Ranta, din partea Institutului Național de Statistică. Doar echipele care se califică după prima testare vor merge în etapa a 2-a.
Premiile
Profesorii coordonatori ai elevilor câștigători vor fi premiați cu produse-cadou echivalente în valoare de 400 euro. Premiul întâi va fi în produse de 300 euro pe elev, premiul al doilea produse în valoare de 200 de euro/elev și premiul al treilea produse de 100 de euro/elev.
Derularea competiției europene de statistică
Echipele declarate câștigătoare ale Olimpiadei Naționale la fiecare categorie (seniori și junior) vor avea de făcut un videoclip în care să facă referire la statistici oficiale care să le susțină mesajul pe o anumită temă. Durata maximă a videoclipului va fi de 2min și 10s, din care maxim 2min conținutul, iar 10 secunde pentru menționarea surselor.
Vezi aici câștigătorii Olimpiadei Europene de Statistică ediția 2024