Sari direct la conținut

Licitatia pentru preluarea Antibiotice va porni de la 136 milioane euro

HotNews.ro

Licitatia pentru preluarea pachetului de 53% detinut de stat la Antibiotice Iasi va porni de la 136 milioane de euro, cu 5% peste valoarea din raportul de evaluare, a anuntat, joi, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Ofertele pentru producatorul de medicamente vor putea fi depuse pana la 17 martie, iar licitatia va fi organizata in data de 18 martie.

Anuntul de vanzare a pachetului de 53,0173% din actiunile societatii va fi publicat in presa nationala si internationala in data de 24 decembrie, iar din 14 ianuarie vor putea fi achizitionate dosarele de prezentare si depuse ofertele.

“Oferta va sta in piata peste 80 de zile, dublu fata de practica AVAS referitoare la prezenta ofertelor in piata”, se mai arata in comunicat.

“Dată fiind importanta societatii am decis ca oferta va sta in piata mult mai mult ca de obicei, dublu fata decat obisnuim sa lasam ofertele in piata. Mai mult, in toata aceasta perioada vom continua campania de atragere de investitori”, a declarat si Teodor Atanasiu, presedintele AVAS.

Potentialii investitori pot depune documentele si garantia de participare pana la data de 17 martie 2008, o zi mai tarziu urmand sa aiba loc licitatia publica cu strigare.

Doi lei pe actiune – pretul de pornire al licitatiei

Pretul de pornire al acesteia va fi de 136 milioane de euro, adica de doi lei pe actiune, pret mai mare decat valoarea medie de tranzactionare pe bursa in ultimele 12 luni a companiei, de 1,8 lei.

Atanasiu a mai pus ca, in perioada 2006 – 2007, AVAS a primit 56 de scrisori de intentie pentru privatizarea Antibiotice, si si-a exprimat speranta de a avea si alti participanti in momentul privatizarii societatii.

AVAS nu va impune clauze sociale

Presedintele AVAS a precizat ca autoritatea nu va impune cumparatorului clauze sociale, ”ci trebuie ca acesta sa si le asume, benevol, prin acordul incheiat cu sindicatele”.

”Orice incercari de impunere a unor conditionalitati in cadrul procesului de privatizare, fie ca este vorba de clauze sociale sau de alta natura, sunt considerate ingradiri ale liberei concurente si sunt tratate ca ajutoare de stat de catre CE, tranzactiile de acest fel neputand fi finalizate”, a continuat Atanasiu.

AVAS a respins solicitarea de a vinde un pachet de 10% din actiunile Antibiotice la un pret preferential catre salariati. Acceptarea acestei cereri ar fi dus la scaderea participatiilor statului la 43% din capitalul social, ceea ce inseamna pierderea controlului societatii si obtinerea unui pret cu mult mai mic pentru pachetul de actiuni ramas, a explicat seful AVAS.

Accesul la privatizare nu va fi limitat

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului nu va limita accesul la privatizarea Antibiotice deoarece datele puse la dispozitie de consultanti arată că aceasta va fi cumparata de un investitor interesat sa dezvolte societatea si sa creasca marja de profit.

Consultantii autoritatii sunt Bostina si Asociatii – consultantul juridic, AT Kearney – consultantul financiar si Darian Rom Suisse – evaluatorul care a intocmit raportul de evaluare si a propus pretul de pornire a licitatiei.

In data de 19 noiembrie, Guvernul a decis ca vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de AVAS la Antibiotice Iasi se va derula conform metodei licitatiei cu strigare. Prin adoptarea acestei hotarari, s-a urmarit eliminarea unor elemente susceptibile sa atraga un ajutor de stat in procesul de privatizare, precum si accelerarea procesului de trecere in proprietate privata a companiei iesene.

Pe langa AVAS, din actionariatul companiei mai face parte si SIF Oltenia, care detine 10,1% din capital social.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro