Liderii opoziției din Rusia, care se află în exil, visează la o eră post-Putin / Ar veni o nouă dictatură mai gravă sau Moscova ar îmbrățișa democrația?
Liderii opoziției din Rusia au început să planifice sfârșitul regimului lui Putin, iar unii cred că este acum inevitabil. Aproape 300 de politicieni și activiști din opoziția rusă aflată în exil s-au adunat pentru a discuta despre schimbările politice din Rusia în Parlamentul European la începutul acestei săptămâni, relatează The Guardian.
Forumul de la Bruxelles, convocat de patru europarlamentari, a fost prima reuniune în care opoziția rusă s-a adunat și a primit statut oficial de către un organism parlamentar european, în timp ce unii încep să se gândească la cum ar arăta o Rusie post-Putin.
Congresul a avut loc în momentul în care a apărut vestea despre distrugerea barajului Nova Kahovka, cel mai recent episod dramatic a războiului lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.
- „Este prima dată când cineva vorbește despre posibilitatea unui post-putinism. Acum trei luni, acest lucru nu era posibil. Țările UE au crezut că Putin va fi președinte ani și ani, dacă nu decenii și decenii… Acum, percepția s-a schimbat”, a declarat Bernard Guetta, un europarlamentar francez care a fost printre organizatorii forumului.
Poate fi distrus regimul lui Putin după plecarea sa de la Kremlin?
Mihail Hodorkovski, care a fost cel mai bogat om din Rusia înainte de a fi închis timp de un deceniu în 2003, a spus că simpla schimbare a lui Putin cu o altă persoană din cercul său nu ar avea face nicio diferență.
- „Acest regim ar trebui distrus”, a spus el în timpul sesiunii de deschidere a discuțiilor. „Nu există alt drum către un viitor pașnic normal pentru Rusia și pentru Europa și întreaga lume”, a spus el.
Opoziția rusă vorbește despre schimbarea regimului de ani de zile, așa că uneori poate suna a iluzie. Inclusiv la trei luni de la începere războiului, apropiați ai lui Putin s-ar fi întors împotriva lui și vorbeau despre cine ar ar trebui să îl înlocuiască pe actualul lider de la Kremlin.
Dar în timp ce armata rusă acum e pe picior defensiv în Ucraina, iar atacurile și incursiunile militare în interiorul Rusiei s-au întețit, precum și luptele din interiorul elitelor Rusiei, care ajung pe rețelele de socializare, unii Încep să se întrebe dacă locul lui Putin la Kremlin mai este așa de sigur.
Cum ar arăta o Rusia post-Putin este totuși o chestiune de dezbatere.
Andrius Kubilius, europarlamentar lituanian și fost prim-ministru care a fost principalul organizator al conferinței, a spus că este încă o părere minoritară în rândul politicienilor europeni că schimbarea democratică reală ar putea avea loc în Rusia, dar a considerat că discuția merită purtată atât de dragul Rusiei cât și a Ucrainei.
- „Dacă marile capitale europene nu vor crede într-o posibilitate a unei Rusii democratice, ceea ce recunosc că nu este atât de ușor de crezut în acest moment, crezi că fie că… același regim va rămâne la putere pentru totdeauna… fie Rusia se va prăbuși în dezastru total”, a spus Kubilius.
Dacă politicienii occidentali cred că o victorie militară ucraineană completă ar însemna prăbușirea Rusiei într-o dictatură și mai gravă sau război civil, „atunci se sperie de victoria ucraineană”, a spus el.
Occidentul se teme de victoria Ucrainei
Armand Goșu a scris într-un articol pentru HotNews, citând experți occidentali, că SUA ajută Ucraina să nu piardă războiul, dar nu și să învingă Rusia.
Goșu spune că chiar dacă Biden, Sullivan și Blinken vor o Rusie diminuată, ei nu concep lumea fără Rusia, în rol de mare putere. Așa că teama cea mai mare nu este că Ucraina ar putea fi înfrântă iar după ea ar urma Polonia sau România în meniul lui Putin.
Șantajul nuclear pare că încă funcționează, însă doar pentru elita occidentală, cu mintea căreia se joacă propaganda rusească. Birocrația de la Washington se teme de haos. Elitei occidentale îi este atât frică de necunoscut, cât și lene să înțeleagă lumea în care trăiește. În fond e un exercițiu complicat să regândească și să refacă planurile.
Orice conducător post-Putin ar fi semnificativ mai slab
Unii participanți la conferință au părăsit Rusia în urmă cu mai bine de un deceniu, în timp ce alții plecaseră după ce Putin și-a lansat invazia în februarie anul trecut. Ei au călătorit la Bruxelles din Berlin, Vilnius, Paris, Tbilisi și multe alte orașe care au devenit noduri pentru exilații ruși.
Mulți participanți au sugerat că prăbușirea regimului Putin este o chestiune care ține de timp, „de când”, și că ea va avea loc cu certitudine, adăugând că, deși epoca inițială post-Putin ar putea implica o preluare a puterii de către cei din cercul interior, lucrurile s-ar putea schimba rapid în curând.
- „Orice conducător post-Putin ar fi semnificativ mai slab în ceea ce privește legitimitatea și autoritatea publică… regimul va încerca să păstreze puterea, dar nu va dura mult timp”, a spus Vladimir Milov, un politician de opoziție, care a fost ministru adjunct al energiei la începutul domniei lui Putin.
- „Atunci trebuie să exercităm presiuni pentru ca oamenii să vorbească”, a adăugat el.
Rusia ar rămâne „brutală” și „răzbunătoare” chiar dacă ar dispărea Putin
Înfrângerea Rusiei de către Ucraina în războiul început unilateral de către Kremlin nu ar detensiona relația dintre NATO și Moscova nici dacă ar dispărea Putin, ci ar lăsa Federația rusă „brutală” și „răzbunătoare”, spunea la sfârșitul lui șeful comandantului Forţelor aeriene britanice (RAF), Mike Wigston, potrivit The Guardian.
Mike Wigston a declarat pentru The Telegraph că forțele aeriene, marina de suprafață și forțele submarine ale Rusiei reprezintă o amenințare pentru Marea Britanie și NATO. El a avertizat că amenințările s-ar putea chiar accentua dacă președintele rus, Vladimir Putin, ar fi înlăturat.
- „Când conflictul din Ucraina se va termina și Ucraina își va restabili granițele, așa cum trebuie, vom avea o Rusie deteriorată, răzbunătoare și brutală, al cărei mijloc de a ne răni ar fi atacul aerian, atacul cu rachete și subacvatic”, a spus comandantul Forţelor aeriene britanice, Mike Wigston, care urmează să demisioneze luna viitoare, după patru ani în fruntea RAF.
- „Dar, de asemenea, demonstrează că este mai mult decât o singură persoană. În spatele lui Putin există o întreagă structură și o ierarhie. Așa că, chiar dacă Putin ar dispărea de pe scenă, există mulți alții care l-ar putea înlocui și care ar putea fi la fel de brutali și violenți pentru propriul lor popor și pentru statele vecine”, a adăugat acesta.
Urmărește ultimele evoluții din a 472-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.